Now Reading
Frica de a vorbi in public poate fi invinsa

Frica de a vorbi in public poate fi invinsa

Revista Psychologies

Frica este o reactie specifica tuturor fiintelor vii. Indiferent de treapta de evolutie atinsa, atat animalele cat si oamenii incearca aceasta stare de punere in garda. Avand un rol adaptativ, pregatindu-te pentru ata sau fuga, frica ramane un mijloc de aparare in scopul adapatarii optime la mediu si la evenimente.

dezvoltare personala Frica este un afect, asadar o emotie primara si apare inca de cand ne nastem. La oameni, frica se dezvolta si sub influenta mediului cultural, asadar reactia nu se va reduce doar la a fugi din preajma dumanului sau a-l infrunta. Multe frici sunt invatate social, iar frica de a vorbi in public sau glossofobia este una dintre ele.

Daca in antichitate oratoria era marea calitate a catorva dintre personalitatile cetatii, astazi este necesar ca fiecare dintre noi sa stapaneasca, daca nu arta vorbitului in public, macar tehnicile ei. O multime de produse media concureaza pentru a te ajuta sa fii un bun orator. Fie ca le vorbesti angajatilor tai, fie ca le vorbesti alegatorilor tai sau unui amfiteatru de studenti, este foarte important sa stii sa prezinti continutul discursului tau.

Totusi, sfaturile de genul „relaxeaza-te, vorbeste cu convingere, foloseste cat mai mult body language, nu citi de pe foi si nu iti scapa din ochi auditoriul” nu ajuta intotdeauna. Pentru unele persoane vorbitul in public este o adevarata incercare si poate deveni o problema. De ce?

Cauze:

In studiul Self-focused attention and public speaking anxiety, DALY J. A.; VANGELISTI A. L. ; LAWRENCE S. G. autorii vorbesc despre corelatia dintre anxietatea produse de vorbitul in public si atentia acordata propriei persoane. Daca suntem mai degraba concentrati asypra noastra, vom face erori si ne vom poticni in discurs. Este foarte important sa ne centram asupra continutului spuselor noastre si asupra auditoriului, convingerea noastra cu privire la ceea ce spunem fiind o cale de a-i convinge pe cei ce asculta. Totusi, ne centram pe propria persoana fie pentru ca ne simtim nesiguri cu privire la ceea ce sustinem, fie la noi insine. Asadar, increderea in sine nu poate lipsi dintr-un discurs reusit.

Unul dintre programele de intr-ajutorare a celor care se confrunta cu aceasta temere, Vanquish Fear & Anxiety Home Study CD Program, se vorbeste si despre cele mai intalnite cauze psihologice care duc la frica de a vorbi in public:

O anumita trauma.
Nu este nevoie sa ne fi confruntat cu o prezentare ratata ca sa ne temem de cele ce o succed. Este suficient sa fi trait un eveniment puternic traumatic pentru a experimenata mult mai repede frica. Daca, de exemplu, in copilarie ne-a muscat un caine, ni s-a alimentat senzatia de neputinta si lipsa de aparare care a generat frica. In situatii care indeplinesc aceste premise, frica se reactiveaza si duce la un blocaj. De aici efectele neplacute ale vorbitului in public.

Pages: 1 2 3
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top