Now Reading
Frica de a vorbi in public poate fi invinsa

Frica de a vorbi in public poate fi invinsa

Revista Psychologies

dezvoltare personala Asocierea cu alte experiente traumatice. Fiecare dintre noi se identifica zilnic cu fel si fel de personaje. Daca tocmai am vazut un film si ne-a impresionat destinul eroului, identificandu-ne cu acela, avem sansa sa experimentam niste emotii care, in mod normal, nu sunt ale noastre. Asa putem sa patim si in cazul unui discurs public, asociind naumite experiente negative ale altora cu ceea ce noi traversam. Emotiile negative se vor amplifica de la sine, iar rezultatele nu vor fi cele asteptate.

Autoprofetia implinita: Daca dintotdeauna ti-a fost teama sa vorbesti in public, chiar si cand nu te-ai confruntat cu astfel de situatii, aceasta frica a fost alimentat in inconstientul tau, iar micile erori de discurs, intampinate poate chiar in grupul de prieteni creeaza un precedent. Astfel creierul va spune „daca voi rata? Voi rata.” Si fiind autoprofetie vei face, tot la nivel inconstient, totul ca sa se indeplineasca.

Hughes
, 1999 (apud Stephanie L. Paalhar in studiul Gender differences in public speaking axniety) a arata ca frica dea vorbi in public este pe locul intai in „topul fricilor moderne”. El vorbeste de urmatoarele cauze:

  • o situatie neobisnuita, pentru ca nu vorbim mereu unui public amplu);
  • lipsa de incredere: avem senzatia ca ne descurcam cel mai lamentabil dintre toti, toata lumea se pricepe la asta, doar noi nu;
  • sentimentul de izolare: aflat la tribuna, singur, cu o multime de ochi atintiti asupra sa, vorbitorul se simte vulnerabil;
  • constiinta de sine: am un accent potrivit, ma descurc la gramatica, arat bine, vocea mea este placuta sau nu?;
  • frica de a se face de ras: daca nu voi reusi, iar evenimentul asta ma va transforma intr-un subiect de amuzament general, absolut de neuitat?

Manifestare:

Ca orice eveniment anxiogen, vorbitul in public va trezi o multime de reactie celor vizati. De la a pierde sirul ideilor, pana la adevarate atacuri de panica. Desigur, este absolut firesc sa avem emotii cand vorbim in public, dar daca ele sunt preponderent negative efectele vor putea face diferenta intre o simpla temere si un adevarat atac de panica. „Oamenii care sufera de frica de a vorbi in public experimenteaza o simptomatologie serioasa: palme transpirate, ritm cardiac crescut, pierderi de memorie si chiar tulburari de respiratie.” (Laskowski, 2000, apud Stephanie L. Paalhar in studiul Gender differences in public speaking anxiety).


Pages: 1 2 3
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top