Frica de a vorbi in public poate fi invinsa
Tehnici psihologice de a infrunta frica de a vorbi in public:
In cartea sa, Overcoming fear of public speaking, Benjamin van Spijck, vorbeste despre cateva metode de a invinge aceasta problema. Ele pot urmate de persoana in cauza, dar si intr-un grup de terapie sau cu un specialist. Iata cateva:
Restructurare cognitiva: Este o tehnica specifica terapiilor de scurta durata, cognitiv-comportamentale. Aceasta metoda urmareste sa arate cleintului ca de fapt nu se teme de situatia reala, ci de interpretarea pe care i-o da realitatii. Pe baza restructurarii cognitive, persoana reuseste sa inlocuiasca ideile sau complexul de idei nerealiste, de obicei „imprumutate” de la altii cu ceva real, pozitiv.
Expunerea imaginara este o alta tehnica optima in viziunea autorului. Se foloseste in terapiile comportamentale. Considerand ca oamenii isi invata comportamentul, in mod implicit el poate fi modificat. Bazata pe ideea conditionarii, aceasta terapie lucreaza in vederea deconditionarii. In acest caz, clientul se supune pe sine confruntarii imaginare a unor situatii care ii provoaca frica. Daca la inceput exista o frica foarte puternica, pe masura ce inainteaza in eplorarea situatiei, imaginar, nivelul de anxietate se reduce, iar efectele adaptateive apar. Terapeutul are rolul de a-l insoti pe clientul sau in acest demers si alterneaza adesea cu tehnici de relaxare.
Harta mentala: nimeni nu pleaca la vanatoare fara arma, asa ca nici la o prezentare publica nu plecam nepregatiti. Harta mentala este un mod de organizare a informatiei specific creierului uman, asa cum sustine psihologia cognitiva si stiintele neurologice. Daca iti vei organiza foarte bine in minte ce ai de facut, sub forma vizuala sau auditiva (depinde pe ce zona te descurci mai bine), frica se va diminua si te vei simti mai pregatit. Totul poate arata ca un film pe care il regizezi dinainte sau ca o harta pe care o colorezi in functie de legenda utila tie (ce e mai important cu rosul, detaliile cu galben etc)
Vizualizarea: folosite des in trainingul sportiv, ea are efecte si in terapia individuala. Este un fel de a folosi puterea gandului bun, facand proiectii pozitive in viitor. Inchizi ochii si parcurgi vizual evenimentul: cum sosesti, cum incepi, cum te simti, cat de bine te descurci, cat de atenti te asculta cei din sala, iata si multimea de aplauze. Astfel dai un ton pozitiv psihicului tau impregnandu-i o stare pe care sa o asocieze cu evenimentul real atunci cand el se va produce.
Desigur, nu exista retete universale, fiecare terapie se adreseaza unui client ca individualitate si tine de cont de anumite criterii. Multe studii au aratat ca exista si diferente de gen in frica de a vorbi in public. Daca barbatii se descurca de minune cand vine vorba despre managementul stresului, femeile sunt mai bune la managementul timpului. (Misra si McKean, 2000, apud Stephanie L. Paalhar in studiul Gender differences in public speaking anxiety). Si desigur, nu depinde doar de tehnicile terapeutice, ci si de motivatia pentru succes pe care toti o avem, mai mult sau mai putin exersata.
de Alina Croitoru
Foto: Edipresse si dreamstime.com.