Gaseste-ti forta interioara
Forta interioara inseamna motivatie, plus vointa, plus hotararea de a duce lucrurile la capat. Sau de a depasi un prag, un examen, o durere, pentru a-ti continua viata. E innascuta? Dobandita? Si una, si alta. Dar este, mai ales, exersata.
Sa fii responsabil de tine insuti intr-o lume iresponsabila (caci stim cu totii ca suntem raspunzatori de viata noastra), iata ce ni se cere astazi, intr-o epoca ce nu mai protejeaza atat de evident indivizii prin intermediul familiilor.
„Trebuie sa demonstrezi si sa reprezinti ceva prin tine insuti“, ni se spune din copilarie. „Trebuie sa invingi, sa treci acest prag existential“ se adauga de catre altcineva, fie el un divort, un examen, pierderea cuiva.
Sociologul Alain Ehrenberg scria in anii ‘90: „Fiecare individ trebuie ca in munca, placerile si in viata lui personala sa-si ghideze viata ca un adevarat profesionist constient de performantele sale”.
Vestea buna este aceasta libertate proaspat obtinuta, in raport cu relatiile sociale de odinioara – fata de familie, de exemplu. Vestea proasta este ca am gasit, dintr-odata, multi alti „monstri” cu care sa luptam: stresul, teama de a imbatrani, aceea de a nu fi la inaltime.
.„Mama mea a crescut protejata de familia ei. A facut pian, balet, a fost educata sa fie o adevarata «domnisoara de pension» asa cum visase bunica-mea”, spune Mirela, 30 de ani.
„S-a casatorit si a mizat totul pe casnicie. Apoi ne-a avut pe noi, a divortat de tatal meu cand eu aveam 16 ani, a trebuit sa se descurce mai mult singura.
O admir si ii sunt recunoscatoare, a fost extraordinara in cele mai dure momente ale vietii noastre dar nu ma pot abtine sa ma gandesc ce bine i-ar fi prins o educatie mai spartana, care sa o pregateasca pentru o eventuala viata de femeie independenta”, mai spune ea.
Nu ne putem abtine sa nu meditam la stilul de viata al parintilor nostri, poate mai putin solicitati in sistemul economic al comunismului, care s-au adaptat ulterior foarte greu.
Nu mai ramane atunci decat forta interioara a fiecaruia. Ceea ce psihanalistii au numit libido, hindusii numesc energia Kundalini. Azi mai este cunoscuta drept „resursele interioare” in dezvoltarea personala si forta Qi la religiosii taoisti; este acea energie fundamentala, acea pulsiune originara pe care trebuie sa o canalizam si sa o sublimam de-a lungul intregii vieti.
Dar ce inseamna ea de fapt, dincolo de cuvinte sau de conceptele din diverse filozofii, orientale sau occidentale? Psihologia moderna ar spune ca este vorba despre motivatie.
Dar motivatia, in sine, de una singura, nu este suficienta pentru a depasi un obstacol.
E nevoie de vointa, de o buna intelegere si organizare intelectuala a informatiilor ce compun problema ce trebuie depasita, e nevoie de un plus de mobilizare a energiilor vointei pentru a trece la fapte. Simplu? Si da, si nu.
Gaseste-ti forta interioara
Toate psihoterapiile, de la psihanaliza la dezvoltare personala, toate practicile spirituale, de la crestinism pana la budism si yoga, sunt interesate de aceasta forta si au ca scop sa ne faca sa reinnodam aceasta energie vitala si sa o manifestam in viata noastra de zi cu zi.
Adesea, ca sa putem face acest lucru, trebuie sa ne intoarcem la modelele de forta pe care le-am avut in copilarie.
De ce? Pentru ca acea varsta este momentul in care ne cream tiparele de gandire si de actiune de mai tarziu, imitandu-i pe cei pe care ii vedem atunci: pe parinti. Ei sunt modelele copilului si, mai tarziu, ale adultului.
Modele ce vor fi pastrate sau contestate, de ce nu? Astfel, unii au crezut, in decursul vietii si acumularii de experienta, ca trebuie sa se inconjoare de „armuri”. S-au „blindat” deci.
Insa negarea emotiilor, refuzul de a intra in contact cu ceea ce ii face sa fie bransati la energia vitala si la forta veritabila este o greseala, precizeaza psihoterapeutii.
Altii s-au lasat coplesiti de agresivitatea de care s-au folosit o vreme ca sa se apere.
Iar altii, prinsi de rolul lor „de copil prea cuminte”, prea docil fata de imaginea parintilor, interiorizata puternic, stagneaza in starea aceasta de indecizie si de neputinta permanenta si de suferinta, evident.
Multa vreme s-a crezut ca o educatie prea severa data de parinti ar putea „sparge” vitalitatea individului, il poate anula. Astazi descoperim ca si relaxarea regulilor pe care familia trebuie sa le imprime, provoaca, de asemenea, inhibitii puternice.
De exemplu, multi adolescenti au trait alaturi de parinti care i-au lasat sa faca ce voiau si au ramas cu sentimentul ca… nu exista pentru ceilalti. Ca sa devii puternic, ai nevoie de un zid pe care sa-ti incerci muschii.
Asadar, consecinta unui comportament prea lax nu e intotdeauna atotputernicia celui care nu a cunoscut regulile (adolescentul), ci… slabiciunea lui.
Ca sa devii puternic ai nevoie de greutati. Viata ne pune mereu in fata „zidurilor”, a „testelor” si a incercarilor.
Si chiar daca nu am putut sa ne construim un eu puternic din copilarie, evenimentele ne obliga in permanenta sa ne concentram fortele, sa ne mobilizam din nou, sa ne reconstruim.
Azi nu mai poti tine socoteala „supravietuitorilor”, a celor care au depasit dezastre sociale cumplite cum ar fi maltratarea, violenta sau alcoolismul. Pe ei ii admiram, pe cei care au gasit in interiorul lor resurse ca sa depaseasca aceste incercari ale vietii.
Toti putem fi eroi
Ati fi suprinsi daca ati sti pe cine iau drept eroi adolescentii de astazi. Sigur, exista si o clasa consistenta, nedesprinsa de jucatorii de fotbal sau de vedetele TV.
Dar o buna parte dintre ei au eroi obisnuiti, membri ai familiei, vecini sau prieteni care s-au distins prin curajul lor in momente dificile. O mama care s-a luptat cu saracia cat timp copiii au fost studenti, un tata care nu s-a dat batut cand si-a pierdut slujba.
Cei care „au tinut piept” somajului sau dificultatilor financiare, care s-au luptat cu boala sau care au trecut printr-un divort. Sunt eroii lor afectivi, cei apropiati, modelele.
Pentru acesti copii si adolescenti, forta adevarata are asadar prea putin de-a face cu imaginea atotputerniciei, a banilor sau a ignorarii valorilor traditionale (care sa aduca beneficii mai mari decat respectarea lor).
Mai degraba rezulta din confruntarea cu cotidianul si are legatura cu puterea de adaptare.
Cunoaste-te pe tine insuti
Forta de care toti avem nevoie la 20 de ani ca sa ne luam examenele nu este aceeasi care ne va sustine, zeci de ani mai tarziu, atunci cand vom fi obligati sa ne conducem parintii pe ultimul drum.
Este forta celui care este capabil ca priveasca realitatea in fata, a celui pregatit prin dragostea parintilor din primii ani ai vietii si mai apoi prin confruntarea cu diverse probe de-a lungul vietii proprii, care si-a construit si ascutit „armele“ de lupta cu realitatea si provocarile sale.
Plecand de la punctul din care poti negocia cu neputintele tale, cu limitele tale, pe care ajungi dupa o vreme sa ti le recunosti, devii capabil sa-ti trasezi un drum personal si activ in lume.
Aceasta forta este descrisa de Mario, un tanar desenator caruia i-a fost amputat un brat la varsta de doi ani, cu aceste cuvinte: „Fiecare are limitele lui.
Eu nu pot sa fac muzica, dar stiu sa desenez, lucru pe care altii nu-l pot face!” Este vorba, asadar, despre felul in care traiesti intens realitatea, oricare ar fi ea.
Asadar, nu trebuie sa-ti negi slabiciunile, dar nici nu te concentra pe lipsurile proprii. Astfel vei putea izbandi cu propriile tale talente si resurse.
Sa fii puternic nu inseamna sa nu te temi de nimic, sau sa ai un curaj nebun, ci inseamna sa actionezi in ciuda tuturor temerilor si indoielilor.
Este ceea ce a facut americanul Thomas E. Burnett, unul dintre pasagerii zborului 93 United Airlines, care, cand a inteles, pe 11 septembrie 2001, ca avionul in care se afla avea sa fie prabusit peste Casa Alba, a trimis un ultim mesaj telefonic: „Avem cutitele de plastic si farfuriile din care am luat gustarea.
Stiu ca vom muri toti, dar trei dintre noi vor incerca sa faca ceva sa-i apere pe ceilalti.” Sa fii prezent in momentul prezent, sa stii ce vrei, sa actionezi cu hotarare si sa ai locul tau pana la capat. Aceasta este forta pe care fiecare, daca se straduieste, o poate gasi in sine.
Pascale Senk
Adaptare: Iuliana Alexa
Foto: 123rf.com