Gestioneaza-ti apatia!
Crezi ca nimic nu functioneaza cum trebuie, iti pierzi speranta si devii apatica. Uite cateva sfaturi care te vor ajuta sa invingi apatia.
In primul rand, este bine de stiut ca atunci cand simtim o stare de apatie nu inseamna ca ne-am pierdut complet interesul fata de planurile noastre de viitor, ci mai degraba putem spune ca ne-am pierdut speranta de-a obtine ce ne-am propus.
Poate in ultima vreme am fost descurajate in incercarile noastre de-a rezolva o problema sau de a duce la bun sfarsit un proiect sau chiar ne-am simtit respinse si de aceea ne simtim apatice.
De asemenea, apatia inseamna lipsa emotiilor, a entuziasmului si a interesului, dar nu trebuie in niciun caz confundata cu lenea.
Cand devii apatica
De ce mai multe ori, apatia se instaleaza atunci cand ai impresia ca nu vei reusi niciodata sa-ti atingi telurile in ciuda tuturor eforturilor, cand iti dai seama ca planurile tale nu sunt potrivite cu contextul si mediul in care traiesti, cand iti pierzi increderea in tine insuti.
Este important de stiut ca apatia este un simptom al depresiei si indata ce simti ca lipsa interesului si a sperantei iti da tarcoale, ia masuri cat mai repede.
Cum gestionezi apatia
Iesi din cercul vicios. Trebuie sa constientizezi starea in care te afli, sa descoperi cauza si sa iesi din cercul apatiei. Daca ai mereu ganduri care iti produc indiferenta, lipsa de chef, inactivitate, este timpul sa le schimbi.
Inlocuieste gandurile disfunctionale cu unele pozitive care vor atrage de la sine schimbarea starii tale si iti vei recapata astfel puterea si dorinta de viata.
Poti sa iti faci planuri noi, sa initiezi activitati scurte si placute, sa comunici mai mult cu oamenii in care ai incredere despre aspiratiile si proiectele tale.
Indentifica cauzele. Intreaba-te care au fost factorii care au dus la nereusita? Exista o cauza comuna a nereusitelor, in caz ca au fost mai multe?
Crezi ca nu ai ajuns la un nivel educational sau social dorit de tine si ca nici nu vei ajunge? Consideri ca ai depus suficient efort in dezvoltarea proiectului tau?
Pot exista factori psihologici, sociali sau alti factori externi care au contribuit la aceasta problema si odata identificati, poti modifica felul in care sa-ti dezvolti viitoarele proiecte.
Comunica mai mult. Posibil ca din exterior apatia sa fie vazuta ca o delasare. Explica-le celor apropiati exact ce simti si cere-le un sfat sau o indrumare.
Cu cat stai mai mult singura si te gandesti la acele aspecte negative, cu atat te vei adanci in aceasta stare si gandurile vor avea o putere tot mai mare asupra ta.
Petrece-ti mai mult timp cu familia sau prietenii, stabileste un echilibru intre timpul in care stai singura si cel in care stai cu ceilalti. Chiar daca la inceput nu te simti prea confortabil in preajma lor, te vei obisnui si chiar vei vedea ca este benefic pentru starea in care te afli.
Bineinteles ca este recomandat sa stabilim acele contacte sociale cu oamenii care ne sunt pe plac sau de la care putem primi incurajari, in caz contrar, s-ar putea ca apatia sa ramana si mai bine instalata.
Nu te compara cu altii. Fiecare persoana este unica, are resursele si capacitatile sale, unii sunt buni in arta, altii in stiinte exacte, altii sunt buni oratori, asadar, nu incerca sa devii altcineva. Identifica-ti propriile resurse si abilitati si lucreaza in sensul acela pentru a avea si tu succes.
Adu-ti amintele alte momente frumoase. Dupa orice noapte apare inevitabil ziua. Asa se intampla si cu problemele noastre care mai devreme sau mai tarziu se vor rezolva, vor disparea si vom privi cu mai mult optimism viata.
De Mirela Gheorghe, psiholog, tel.: 0732438643, www.mirelagheorghe.ro
Citeste si:
10 tactici pentru a avea mai multa incredere in tine
Tehnici pentru o comunicare mai buna
Foto: shutterstock.com