Now Reading
Ce este si ce face hipnoza

Ce este si ce face hipnoza

Revista Psychologies

La ce foloseste?

Hipnoza, in sine, nu este terapie. Dar este un instrument terapeutic foarte valoros si are valente multiple.

In functie de nevoile clientilor mei, introduc transele in scopuri variate: sa-si regaseasca resurse interioare si sa le poata accesa; sa isi aminteasca si sa retraiasca lucruri simtindu-se in deplina siguranta, pentru ca apoi sa le reaseze interior si sa se „impace“ cu ele;

sa inlocuiasca unele comportamente nedorite cu altele mai sanatoase si mai potrivite pentru ei (fumat, mancat compulsiv etc.); in gestionarea durerii, a spaimelor; pentru recladirea imaginii de sine, a increderii in sine, a stimei de sine.

Este important ca lumea sa stie ca, atunci cand merge la cabinet, nici terapeutul si nici hipnoza nu lucreaza in locul clientului.

In mintea ta, nu poate lucra decat el, insa doar tu poti intra ca sa faci schimbarile de care ai nevoie. Terapeutul doar te stimuleaza si ghideaza de pe margine.

Uneori, terapia dureaza mai mult, alteori, mai putin. Nu putem sti de la inceput cat anume ne vom intalni in cabinet. Dar pot spune din start ca o schimbare de profunzime necesita timp, pentru ca in interior sa se desfasoare cautari, schimbari, reasezari.

Este nevoie de un timp interior, iar acest lucru nu poate fi fortat, nici cu hipnoza. Insa hipnoza te poate ajuta inclusiv sa constientizezi rabdarea pe care meriti din plin sa o ai pentru tine, pentru propria ta metamorfoza.

De obicei, prima stare de hipnoza indusa in terapie fascineaza, incanta persoana care o traieste. De multe ori, insa, unii clienti sunt dezamagiti de prima transa: nu a  fost asa cum si-au imaginat ei hipnoza…

Iar faptul ca a fost o transa superficiala (adica au auzit sunetele dinafara, au ramas constienti de gandurile lor), ii face sa creada ca nici n-au intrat in transa.

Conteaza prea putin daca o transa este sau nu profunda, important este ca in acea stare omul sa intre in contact cu sine si sa lucreze. De cativa ani, chiar se lucreaza cu „transa treaza“, care este la fel de eficienta in terapie ca si cea profunda.

De altfel, chiar la aceeasi persoana, transele sunt unice, nu seamana una cu cealalta. Uneori, se cufunda mai profund si are trairile intense; alteori, omul ramane mai constient ori simplu spectator, simtindu-se mai in siguranta sa pastreze o oarecare distanta emotionala.

Nici eu nu stiu cum va fi transa pe care o induc. O accept asa cum o traieste clientul meu si ma adaptez la nevoile lui din acel moment. De multe ori, revelatiile pe care le au clientii in transe sunt uimitoare pentru ei.

Alteori, constientizeaza doar partial sau neclar lucrurile, iar peste un timp sunt placut surprinsi ca se trezesc cu raspunsuri si iluminari in mintea constienta.

Pastrez confidentialitatea fata de toti clientii mei si nu voi dezvalui aici revelatii particulare. Insa pot spune ca, mai devreme sau mai tarziu, fiecaruia i se intampla asa cum mi s-a intamplat si mie atunci cand am intrat pentru prima oara in transa: am capatat incredere si respect pentru partea inconstienta a mintii mele.

Fiindca in acel moment am inteles ca, indiferent cum as aprecia cu mintea constienta, acea parte profunda din mine lucreaza doar spre binele meu.

De atunci, de la prima mea transa, ma simt in deplina siguranta, afland ca inconstientul meu nu poate fi fortat – nici macar de catre mine!

 

Suntem cu totii hipnotizabili?

In hipnoza clinica clasica se considera ca nu toate persoanele pot fi hipnotizate. Milton Erickson, cel care a revolutionat psiho-hipno-terapia la mijlocul secolului trecut, considera ca orice persoana are capacitatea de a-si trai propria transa, important este ca terapeutul sa aiba o abordare potrivita clientului.

Este fals mitul ca doar o persoana puternica poate hipnotiza si doar cineva slab poate fi hipnotizat.

Hipnoza nu are de-a face cu lupta pentru putere, ci mai degraba cu increderea in relatia dintre cei doi. Este esential ca, intrand in transa, persoana respectiva sa se simta in siguranta – atat cu celalalt, cat si cu sine.

Din experienta, pot spune ca fiecare persoana cu care lucrez intra mai profund sau mai superficial in starea de transa in functie de nevoile sale din acel moment.

Uneori, ar putea sa nu se simta in siguranta sa intre in starea de hipnoza (motivele pot fi diferite), iar alteori se adanceste si savureaza tot ce traieste intr-o astfel de stare. Cu unii clienti nici macar nu abordez hipnoza, ci fac exercitii de relaxare ori de imagerie dirijata.

 

Pages: 1 2
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top