Ia-ti viata in maini!
Alege riscul
Motivele pentru care alegem tiparele cunoscute si confortul caldut intr-o existenta mai degraba mohorata, in locul riscurilor presupuse de o viata aventuroasa, sunt numeroase. Ele tin fie de refuzul de a ne exprima, ca in cazul lui Eugen, fie de teama de a ne insela, de a suferi, de a nu reusi niciodata sa ne implinim visurile grandioase.
Dar inertia care urmeaza este dureroasa. „Vedeam in lipsa mea de ambitie o calitate“, povesteste Alexandra, „cu toate ca e frustrant sa nu fii in stare sa iei parte la viata sociala dimprejur.“ Tomas, personajul principal din romanul lui Milan Kundera, Insuportabila usuratate a fiintei, se chinuieste pentru ca nu se poate decide daca e mai bine sa traiasca cu Tereza, femeia pe care tocmai a intalnit-o, sau sa ramana singur. Nehotararea sa, resimtita ca o lasitate, si-o explica astfel: „Barbatul nu stie niciodata ce trebuie sa vrea, pentru ca nu are decat o viata, pe care nu o poate nici compara cu vietile anterioare, nici indrepta prin cele ulterioare“. Aceasta necesitate de a trai din prima fara sa repete il face incapabil sa traiasca.
Infrunta incercarile
Astfel, „viata se scurge zi dupa zi si… nimic; nici surpriza, nici savoare“ (Anca), pana ce destinul ne trezeste brusc. „Cand baietelul meu a murit, toata viata mi s-a intors pe dos“, povesteste Sanda A., 35 de ani, avocat. „Din lovitura aceasta grea am invatat ca viata mea, de acum inainte, va fi ceea ce voi face eu din ea.“
Ionut M. avea 28 de ani cand un accident l-a lasat cu handicap pe viata. „In acel moment, am inteles mai bine schimbarea. Puteam decide sa mor sau sa traiesc. Si daca hotaram sa traiesc, atunci chiar trebuia s-o fac.“ A face ceva cu viata ta reprezinta pentru Valeriu una dintre cheile intelepciunii. Caci „asa e viata, dificila, imperfecta, de neimblanzit. Ne plangem in zadar. Degeaba vrem ca oamenii sau lucrurile sa fie altfel“, continua el.
Asadar, traieste, aici si acum, nu este cale de intoarcere! In momentul in care Ionut si-a dat seama de acest lucru, a decis sa faca ceva cu trupul lui zdrobit. „Toate intrebarile cu «de ce nu reusesc» nu ajuta la nimic. Crezi ca trebuie sa intelegi. Nu vei intelege. Mai intai trebuie sa vrei.“
Valentin Protopopescu aduce precizari: „Nu e tocmai floare la ureche sa treci de la o pasivitate structurala la o alta atitudine, una activa si dinamica. Stereotipul acesta comportamental este o realitate adanc inradacinata. Mai mult, el este inconstient. Ca urmare, este nevoie de o experienta traumatizanta, devastatoare si teribil de intensa pentru ca ruptura de nivel sa se produca. Un accident, pierderea cuiva drag, o traire extraordinara pot fi asemenea momente ale «schimbarii la fata», ale transformarii dintr-un ins slab si pasiv intr-unul puternic si activ.
Dar o astfel de explozie existentiala se intampla destul de rar. De regula, automatismul este mai puternic decat vointa de schimbare“. Cum poti lupta impotriva inertiei din tine? In primul rand, incetand sa-i invinovatesti pe ceilalti, trecutul tau sau imprejurarile pentru nefericirea ta. Bun, am auzit asta de mii de ori. Dar degeaba o stim in teorie. Trebuie sa redescoperim principiul in noi insine pentru ca el sa capete sens.
Adesea, acceptarea lui trece prin depresie, prin golul singuratatii si al constiintei, la fel ca pentru Ionut, pentru ca „in aceasta gaura neagra, nimeni nu vrea sa traiasca in locul tau.“ Dar aceste experiente de profunzime ne fac mai puternici. Si totusi, exista o varianta mult mai la indemana, ne atrage atentia Valentin Protopopescu: „Intalnirea cu psihoterapia, caci ea are sanse majore sa schimbe experienta limita de viata. Daca iti dai seama ca nu esti multumit in pielea ta, cu genul de viata pe care o duci, ar trebui sa reflectezi daca nu cumva discutia cu un terapeut nu ar fi cea mai potrivita optiune“.
Fa alegeri, chiar marunte
Intr-o zi gri ca oricare alta, dupa o cearta cu sotul ei, Anca a vazut dintr-o data cat de intunecata devenise viata ei: „Nu mai reuseam sa-mi amintesc cand luasem ultima oara o decizie in favoarea mea, totul parea nesigur, inform“. A face alegeri, chiar de mica anvergura, a vedea in fiecare clipa o ocazie de explorare a propriei dorinte au insemnat pentru ea modalitati de emancipare.
Dupa moartea sotului, Elena nu mai traia decat pentru fiul ei. „Il invinovateam pentru ca a ales un tata care murise! In fiecare seara, ma intorceam cat mai repede posibil de la serviciu ca sa nu-l las singur. Viata mea era complet anulata in favoarea lui.“ Apoi s-a intamplat ceva inimaginabil. S-a indragostit. Dar barbatul iubit e pe cale sa plece in SUA. „Nu-mi trecea prin cap sa-l insotesc. O prietena mi-a propus sa il las pe fiul meu la ea pe timpul calatoriei. Mama incerca sa ma convinga sa ma razgandesc. Nu am ascultat-o. Am simtit ca e «acum ori niciodata». Mi-am dat seama ca atunci cand sufeream, le provocam si celorlalti suferinta. Plecand, am devenit, paradoxal, o mama mai buna. Mi-am ajutat fiul sa creasca.“
„Da un sens“
Margareta V., 42 de ani, Consultant HR
„Cu cat lucrez mai mult cu salariatii, cu atat mai mult simt ca nevoia de a fi util este fundamentala si ca insatisfactia vine din senzatia de a nu mai fi conectat la evenimente. Decat sa ne imaginam ca va aparea un nou inceput, ar trebui sa regandim propria noastra contributie. Ne limitam la a face ceea ce ni se cere, pierzandu-ne capacitatea de a adauga interes si sens, de a fi creativi. Ce pot eu aduce nou? Iata intrebarea care transforma obstacolul in provocare. Cand vad aceasta problema, clientii mei se intorc la viata de dinainte, dar cu alta privire si cu o noua putere de actiune asupra realitatii.”
Adaptare: Cristina Rusiecki
Ilustratie: dreamstime.com.