Now Reading
Idealul feminin

Idealul feminin

Avatar photo

Ce reprezinta feminitatea? O mie de fatete adoptate sau reinventate pe un fundal de calitati comune, fara norme sau modele. In final, doar un drum propriu… Si este un drum care are tot mai multe cotituri in prezent.

Feminitatea se afla in centrul istoriei fiecarei femei, experientei ei cotidiene, un mod de a spune cum isi traieste viata, cum isi recunoaste temerile, indatoririle, placerile si aspiratiile. Ezitari, contradictii, confuzii, dar si conflicte, culpabilitati, dorinte, libertate si fericire, toate adunate intr-un concept atemporal.

 

O IDENTITATE ALEASA

„Sexualitatea ca mijloc de procreare, menstruatia si posibilitatea de a avea copii constituie singurele criterii de definire universala a feminitatii“, spune C. „Cu exceptia egalitatii salariilor si a reprezentarii politice, am obtinut totul. Astazi avem dreptul la orice alegere, suntem stapane pe propriile vieti, iar asta e un pas urias daca analizam putin trecutul“, afirma V.

Iar sociologii sunt de acord, intrucat, in opinia lor, cea mai mare revolutie din toata istoria societatilor occidentale a fost, de-a lungul secolului XX, aderarea femeilor la o identitate proprie. Configuratia sexelor s-a schimbat. Inainte, femeia era doar sotie si mama, stapana sau guvernanta. Era responsabila de aducerea pe lume a unui mostenitor, de coeziunea familiala si rar se bucura de seductie, eruditie si devotament. Acum, ipostazele se reunesc, iar zone destinate exclusiv barbatilor nu le mai sunt interzise femeilor.

 

BINECUVANTAREA MATERNITATII

Nicio femeie nu incepe sa vorbeasca despre sine spunand ca este maritata sau singura, dar toate isi mentioneaza copiii. Si toate spun ca ei sunt marea lor realizare! Majoritatea vorbeste despre perioada de dinainte de copil si cea dupa copil, ca si cum sunt doua vieti distincte, iar nasterea este o experienta fondatoare.

Din fericire, astazi, maternitatea chiar poate fi o alegere constienta, facuta la momentul potrivit, cu persoana potrivita, iar contraceptia este un important aliat, ce da independenta si ofera posibilitatea explorarii sexualitatii si feminitatii. Pentru M., maternitatea reprezinta „trairea unei emotii care nu este comparabila cu nimic altceva“, iar pentru S., „o dragoste nemasurata, o iubire suprema“.

Desigur, la pachet cu un puternic sentiment de responsabilitate. „Cand aduci un copil pe lume“, explica M., „stii ca esti mama lui pentru totdeauna. Este ca si cum ai semna un parteneriat pe viata cu puiutul tau.“

 

SENSUL SACRU

Este acea capacitate de a da viata si a inlantui generatii care fundamenteaza femeile in existenta si timp. Filozofii spun ca, prin experienta nasterii, femeile sunt foarte aproape de viata si de moarte si stiu sa primeasca sacrul. Exista o deschidere a corpului feminin spre sacru, conectarea cu universul, si nu exista mama care sa nu fi avut presimtiri care, in final, sa se dovedeasca reale. Centru al familiei, femeia serveste pe post de liant si punct de legatura intre sot, copii, bunici; si tot ea este generatoarea sentimentului atat de reconfortant de familie.

 

FRIVOLITATEA – UN PRIVILEGIU NECESAR

„Am nevoie sa ma simt seducatoare, pentru mine“, spune A., „Ma simt femeie cand imi pun pantofii sau cizmele cu toc“, continua I., „daca nu aud zgomotul tocurilor pe strada dimineata, am impresia ca sunt nesemnificativa“. „Ador sa imi vad reflectia in privirile magulitoare ale colegilor, asa stiu ca inca sunt seducatoare, chiar daca ma apropii de 50 de ani“, adauga M. Da, femeile au nevoie sa se simta dorite, frumoase, iubite. Probabil ca primul indiciu ar fi masuta de toaleta plina de farduri si parfumuri. In final, „frivolitatea“ este perceputa ca o placere necesara, un mic pacat permis.

 

RELATIONAREA (CU SINE)

Ce vrea majoritatea femeilor? O relatie care implica un angajament, chiar daca nu este etern, o relatie in care sa existe incredere. Ceea ce frapeaza, este ca aceasta relatie cere uneori, inainte de toate, regasirea de sine. Deja sunt numeroase femeile care considera ca stagiile de dezvoltare personala ori terapia (unde te poti cunoaste mai bine si unde poti evolua) sunt benefice inclusiv in cuplu.

„Am avut un tata distant, absent, care, atunci cand a divortat, a divortat si de mine, si de fratii mei. In consecinta, nu prea am fost inspirata in alegerea partenerilor potriviti. Deja bagajul cu care veneam din spate avea mult prea multe valize ca sa intre pe usa unei relationari normale. Asa ca m-am dus la terapie. Ma simt mult mai bine si fericita cu mine, am un nou iubit, care nu intra in tiparele vechi, si pentru prima data in viata mea am o relatie sanatoasa la cap“, marturiseste L.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top