Indicii ca ai o prietena nesincera
De multe ori tindem sa fim indulgente cu cei din jur si sa constientizam ca ne fac rau abia prea tarziu. Este recomandat sa observi anumite trasaturi si comportamente cat mai timpuriu. Iata cateva indicii ca o prietena este nesincera.
Lipsa integritatii
Integritatea presupune ca ceea ce gandesti sa fie in acord cu ceea ce spui si cu ceea ce faci. Bineinteles, nu vom sti ce anume gandeste o persoana, dar putem urmari celelalte doua aspecte.
Prin urmare, chiar daca este vorba despre prietena ta cea mai buna, sau mai ales atunci, fii atenta daca pune in practica ceea ce spune. Poate vei incerca sa ii justifici comportamentul sau sa o ierti pentru diferite dezamagiri.
O relatie corecta insa, se bazeaza pe incredere in primul rand. Intreaba-te daca tu actionezi la fel. Vezi daca in spatele comportamentului ei nu este o forma de manipulare, tinand cont ca tu ii vei trece cu vederea faptele.
Cu prietenii trebuie sa fim ingaduitori si intelegatori, dar totodata sa ne respectam limitele, nevoile si pe noi insene.
Minciuna
Poate pe moment, minciuna fiind recunoscuta de ea, ti se pare amuzanta sau neimportanta daca nu te vizeaza. Repetarea comportamentului, chiar relaxarea ei fata de un astfel de obicei, iti poate ridica semne de intrebare.
Esti atat de sigura ca pe tine nu te minte? Te-ai intrebat ce sta in spatele acestei atitudini pe care o are? Decide daca spune minciuni „sanatoase”, din categoria celor care scutesc sentimente si aplaneaza conflicte sau, pur si simplu o face din inertie.
Studiile demonstreaza ca persoanele corecte si cinstite au tendinta de a-i aprecia pe cei apropiati lor, ca fiind mult mai cinstiti decat sunt in realitate.
Critica si invidia
De multe ori, prietenele ne pot servi anumite critici sub umbrela unei bune intentii. Evalueaza daca ceea ce iti spune te ajuta intr-adevar sa corectezi o conduita sau o situatie nedorita.
Fii atenta la segmentul in care se orienteaza criticile, daca vizeaza vulnerabilitatile tale cunoscute de ea, sau vin din propriile-i suferinte.
Invidia poate sta de multe ori la baza acestei atitudini, chiar daca persoana care o manifesta nu si-o recunoaste nici siesi.
Tu, in schimb, ai nevoie in jurul tau de oameni pozitivi, care te apreciaza si iubesc. Pana la urma prietenii, trebuie sa reprezinte un sprijin.
Manipularea si controlul
Uneori, cedam in fata insistentelor unei prietene. Este firesc, este modul nostru de a renunta la o placere proprie pentru placerea cuiva apropiat noua.
Totusi, exista si cazuri in care o persoana apropiata noua sa simta nevoia de a-i controla si corecta in permanenta pe ceilalti.
Daca observi ca incearca prea des sa isi impuna propriile opinii si sa iti spuna ce sa faci, foarte probabil nu iti este o prietena prea sincera.
Rolul tau in relatie este acela de a-i satisface nevoia de control si un eventual narcisism. Doar tu poti sa sti ce este mai bine pentru tine si ce sau cum iti doresti sa procedezi. Iar sfaturile bine intentionate din partea unei prietene sunt cele care tin cont de dorintele si firea ta.
Principiul egalitatii
Intr-o prietenie, alternam in oferirea sprijinului, ascultarii, atentiei, empatiei sau incurajarilor. Fiecare isi asuma, pe rand, aceste roluri, in functie de nevoile prietenului.
Pentru ca o relatie sa fie echilibrata, se ofera si se primeste in egala masura. Daca prietena ta nu iti este alaturi atunci cand ai nevoie, daca stie doar sa ceara si ai aiba pretentia sa oferi, la mijloc sunt mai degraba interese, decat o relatie in echilibru.
Nu te erija in rolul de salvatoare si nici in cel de victima. Cel mai sanatoasa reactie este sa te indepartezi de o asemenea persoana.
Foto: 123rf.com