Invata de la alte generatii
Se spune ca cine nu are batrani, trebuie sa-si cumpere. Astazi nu mai realizam, din pacate, cat adevar ascunde acest proverb. Traim intr-o cultura care nu mai valorizeaza expertiza celor varstnici si nu ii asaza in fruntea ierarhiei sociale si de familie. Pierderile sunt de ambele parti. Se pare ca stiinta confirma convingerile traditionale privind intelepciunea pe care o atingem odata cu imbatranirea. Nu este vorba doar de experienta de viata acumulata, ci de un fenomen psihologic real.
Directorul Institutului „Max Planck“ pentru Dezvoltare Umana si Educatie din Berlin, dr. Paul B. Baltes, a facut cercetari in domeniul psihologiei intelepciunii. Se pare ca testele comparative ale performantelor tinerilor fata de varstnici au fost in avantajul acestora din urma. Persoanele aflate la varsta a treia au realizat performante in cadrul experimentelor privind abilitatea de a evalua „aspecte fundamentale ale conditiei umane“ sau „urcusuri si coborasuri pe parcursul vietii“.
Una din situatiile relevante a fost cea in care o adolescenta de numai 15 ani, dornica sa se marite, a decis sa incerce sa se sinucida. Sfaturile primite de ea au aratat o buna cunoastere de tip strategic, o analiza eficienta costuri-beneficii ale gestului si cunostinte solide despre viata, schimbari sociale si scopuri personale.
Inteleptii din Okinawa
Insula japoneza pare sa ascunda secretul longevitatii. Populatia ei se poate lauda cu o medie impresionanta de centenari si, in general, cu varstnici activi si sanatosi. Care este reteta unei vieti lungi si sanatoase? La prima vedere, cei din Okinawa nu fac nimic special pentru a se mentine astfel. Totul depinde, mai degraba, de atitudinea fata de viata. Ingredientele sunt, de fapt, simple, si nu seamana defel cu rituaruile hollywoodiene complicate, de pastrare a tineretii vesnice.
Varstnicii din Okinawa duc o viata echilibrata, cu un regim alimentar sanatos, fara stres, cu legaturi sociale si familiale puternice si cu deschidere spre latura spirituala. In plus, ei traiesc in spiritul intrajutorarii (yuimahru). Sunt integrati in comunitate si creeaza legaturi solide cu generatiile tinere. Spre deosebire de cultura europeana moderna, care, in elanul ei spre individualism, rupe spiritul de clan si isi izoleaza, la propriu, batranii, cea din Okinawa ii valorizeaza.
Iulia, 23 de ani, studenta, povesteste despre relatia pe care o are cu bunica ei: „Imi este mai apropiata decat mama. Cand am o problema, prefer sa o discut cu ea. Este diplomata, blanda si intotdeauna vine cu cele mai potrivite sfaturi. Pot vorbi cu ea despre orice. Ma bucur ca am sansa sa o am alaturi de mine si vreau sa profit din plin de tot ceea ce pot invata de la bunica mea“.
Text de Irina Buda
Credit foto: dreamstime.com