Now Reading
Invata sa-ti stabilesti corect prioritatile

Invata sa-ti stabilesti corect prioritatile

Revista Psychologies

Deseori ne pierdem timpul si energia in activitati nesemnificative, dar care ne solicita intens. Iata cum ne putem stabili prioritatile pentru a fi mai eficiente.

 

Stabileste-ti obiectivele

Gandeste-te la ceea ce este cu adevarat important pentru tine. Aici intra zonele in care simti ca vrei sa investesti mai mult timp si energie, cele care iti vor oferi mai multa satisfactie.

Noteaza-ti pe un carnetel cele mai importante aspecte ale vietii tale. Sanatatea, educatia, distractia, familia, sportul sau serviciul trebuie sa ocupe lista cu cele maxim 3-5 lucruri importante din viata ta.

Poti completa sirul si cu alte lucruri sau activitati pe care vrei sa le intreprinzi, insa prioritizeaza doar ceea ce este esential. Gandeste-te ca pe primele pozitii trebuie sa pastrezi acele aspecte care te definesc si de care ai cea mai mare nevoie.

 

Analiza unei zile obisnuite

Incepand cu momentul cand te trezesti dimineata, de cand iei micul si pana mergi la serviciu, analizeaza pas cu pas daca actiunile pe care le intreprinzi sunt in concordanta cu ceea ce conteaza cu adevarat pentru tine.

Spre exemplu, daca una dintre prioritatile tale este sanatatea, iei un mic dejun sanatos? Megi pe jos la serviciu? Daca mergi cu masina, faci cateva exercitii inainte de a pleca de acasa? Vezi ce trebuie sa schimbi la acest ritual.

Noteaza-ti cum se desfasoara o zi din viata ta de dimineata pana seara, in felul acesta, poti identifica ce aspecte pot fi imbunatatite pentru a corespunde mai mult prioritatilor tale.

 

Renunta la urgente

Asa-zisele “urgente” reprezinta propriile tale decizii si trebuie sa constientizezi ca limitele ti le stabilesti singura. Daca nu vei face ordine in viata ta, totul va deveni o prioritate ce te va acapara si te va tine departe de ceea ce este cu adevarat important.

Mai mult, toate aceste mici crize nu fac decat sa iti consume energia si sa iti creasca stresul. Nu spune nimeni ca poti taia de pe lista toate urgentele, dar invata sa le analizezi si pe acestea si sa le dai locul cuvenit.

In primul rand, defineste-ti foarte clar ce inseamna o urgenta si ce atribute trebuie sa aiba o situatie pentru a primi aceasta eticheta.

Evita ca astfel de investiri sa vina din partea altor persoane si invata sa ii responsabilizezi si pe ceilalti. Deleaga anumite sarcini celor apropiati, familiei sau colegilor, in functie de caz.  

 

Foloseste timpul in favoarea ta

Activitatile care iti ocupa cel mai mult timp din viata se indreapta cu adevarat catre obiectivele tale? Daca nu, atunci e momentul sa iei masuri si sa-ti gestionezi timpul mai eficient.

Lucreaza in ritmul tau natural si exploateaza perioadele cand dai dovada de productivitate la maxim. Incearca sa eviti, pe cat posibil procrastinarea, intrucat nu duce decat la acumularea de termene limita care te vor coplesi.

Pentru o dozare eficienta a timpului si energiei, incepe-ti ziua cu activitatile importante sau chiar neplacute. Odata bifate acestea, te vei simti eliberata si te vei putea organiza mai usor pentru celelelalte.

 

Echilibru intre obiective si prioritati

Accepta ca schimbarea ritmului de viata nu e usoara fiind un proces de durata, greu de asimilat, uneori. Beneficiile nu apar peste noapte, insa sta in puterea noastra sa facem totul pentru ca fiecare zi sa ne aduca mai aproape de ceea ce ne dorim.

Atunci cand iti stabilesti obiectivele, gandeste-te si la motivatia ta interna de a le atinge. Deseori anumite obiective sunt doar niste himere care ne atrag, fara a ne implica emotional sau psihic.

Adevaratele scopuri sunt cele spre care tindem in mod natural, care ne implinesc, definindu-ne totodata ca personalitate.

Odata ce le-ai fixat si iti sunt clare, include-le in programul tau astfel incat, treptat, sa te apropii de ele. Fa o evaluare saptamanala si observa daca noul program aduce schimbari benefice in viata ta.

 

Evaluari realiste

Stabileste-ti prioritatile, dar nu uita sa-ti elaborezi si un plan de actiune. Dand dovada de realism nu vei mai avea senzatia ca bati pasul pe loc ori ca succesul e de neatins.

Stabileste-ti teluri din ce in ce mai mari, dar fa-o treptat si tine cont mereu de resursele tale si oportunitatile care ti se ivesc. Nu lasa stresul  sa te afecteze, ci invata sa il gestionezi corect.

Intotdeauna iti poti oferi timp si resurse pentru a-ti incarca bateriile. Sa te pierzi in alte activitati si sa iti spui ca nu ai timp pentru tine, inseamna sa acumulezi stres, iar apoi sa iti justifici ca nu poti face ceea ce iti doresti. Dozeaza-ti cu intelepciune timpul si energia.

 

Pastreaza-ti concentrarea

Vei fi tentata sa te implici in multe activitati si, cu cat sunt mai multe, cu atat nivelul de atentie va scadea si va fi distribuit in mai multe directii.

Oricat de aplaudat este multitaskingul, deseori acesta reuseste sa actioneze precum o miscare centrifuga. Ramai concentrata asupra scopului propus si nu-ti neglija obiectivele.

Invata sa abordezi sarcinile treptat si nu te incarca mai mult decat este necesar. Uneori, chiar nu ai nimic de demonstrat…

Este mai sanatos sa iti gasesti un ritm de lucru care presupune o dozare eficienta a energiei pe fiecare sarcina in parte, iar astfel vei ajunge sa finalizezi cu succes un numar mai mare de activitati. Cu cat vei investi mai multa energie in ceea ce ti-ai propus cu atat mai repede vor aparea rezultatele.

 

Entuziasm si motivatie

Daca nu te arati entuziasmata de propriile hotarari, interesul va scadea treptat, pana cand va disparea. Obiectivele sunt prioritare daca intr-adevar iti aduc satisfactie si emotie pozitiva.

Din acest punct de vedere, mentinerea si atingerea unui obiectiv depinde de motivatia interna si capacitatea de a-l privi dintr-o perspectiva pozitiva, chiar si atunci cand apar piedici.

Aminteste-ti mereu ce te-a mobilizat in demararea acestui proces de schimbare si retraieste dorinta care te motiveaza.

 

Sarbatoreste fiecare mica reusita

Este important ca recompensa sa vina dupa un anumit timp in care ai respectat cu strictete programul propus si prioritatile au fost pe deplin satisfacute.

Orice lucru bine facut trebuie sarbatorit. Motivatia va activa resursele si asa poti trece mai departe in atingerea unui nou obiectiv.

 

De Florentina Dumitru, consilier dezvoltare personala

[email protected]

Foto: shutterstock.com

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top