Invingatori la puncte
Increderea in sine trece prin increderea in ceilalti, ea este o atitudine pozitiva in fata probelor, imprimata in prima copilarie, de catre parinti. Ulterior e suficient sa gandesti pozitiv. Iata ce strategii au aplicat acesti oameni aflati la un moment dat in dificultate.
Ce numim noi de fapt „forta interioara”? Am spune ca este suma increderii in sine, in ceilalti, in viitor si in capacitatea de a face fata obstacolelor ce apar la orice nivel, in orice activitate umana sau plan al existentei. Este puterea care ii face pe unii sa treaca peste greutati inimaginabile, cum ar fi boala sau pierderea cuiva drag, iar pe altii sa isi urmareasca scopul cu incapatanare, pana il ating. Cum anume ajunge un sportiv la performanta, la medalie? Ce anume se intampla in creierul lui atunci cand oboseala e infioratoare, capacitatea fizica este (aproape) epuizata si stie ca mai are 100 de metri pana la finish?
Ce isi spune un copil care intampina mai multa aversiune decat afectiune atunci cand vrea sa se elibereze de mediul sau ostil? Care sunt mecanismele psihologice care se pun in miscare atunci cand ne aflam intr-o situatie limita, de viata si de moarte?
Intr-o scufundare subterana periculoasa, increderea ti-o dau ceilalti, spune Alexandra Hillebrand, speolog. Increderea in sine trece prin increderea in ceilalti. Si se se naste si din constiinta ca am trecut de experiente anterioare dure: „Am depasit greutati mari, pot sa o duc la capat si pe asta…”
„Cred in gandirea pozitiva“
Alexandra Hillebrand, naturalist si speolog
De mica am fost convinsa ca putem influenta situatiile prin felul in care gandim. Si nici nu ma gandesc prea mult la pericole, desi sunt constienta de ele. Copil fiind spuneam, mie sau celor din jur, in ocazii uneori extrem de puerile (la Monopoly): „Zi ca o sa nimeresti/cada cinci/etc. (de exemplu) si o sa fie asa!“ Ulterior am descoperit „Fie tie cum crezi!“… Cred in gandirea pozitiva.
Cunosc oameni mereu tristi si nefericiti. Am constatat de-a lungul anilor ca, intr-adevar, lor le este totul mai greu. Se pierd bombanind si vaicarindu-se si uita sa se bucure, in timp ce altii, cu mai multe motive de tristete si incruntari, raman mereu senini si fericiti. Pentru acestia, lucrurile pana la urma se aranjeaza, situatiile se clarifica. Sunt cei care au incredere: in Dumnezeu, in ei, in cei din jur, in stele, nu stiu si oricum nu cred ca se poate generaliza, dar acestia sunt in general increzatori – curajosi intr-un anumit sens. Incep lucruri cu speranta ca vor reusi – si reusesc pana la urma.
Ceilalti incep orice tematori, si poate ca reusesc si ei pana la urma, dar mai greu si oricum cu un mult mai mare consum…
Un alt pilon al sigurantei mele sunt ceilalti. De exemplu, nu am intrat niciodata singura intr-o pestera. Si nici scufundari singura nu am facut niciodata. Ma bazez mult pe colegi, mai precis pe faptul ca prezenta acestora imi da un confort psihic, o anumita liniste, dar si un impuls de a merge mai departe. Odata, in timpul unei scufundari, apa se tulburase tare si in lacul subteran am intrat in trei; unul dintre colegi era mai putin experimentat. S-a incurcat intr-o bara de metal si vrand sa imi semnalizeze bara respectiva, ca sa nu ma incurc si eu in ea, a reusit sa imi ia mana de pe firul ghid si sa mi-o puna pe bara in ciuda opozitiei mele. Pierderea firului este una din cele mai periculoase situatii ce pot surveni intr-o scufundare subterana.
Totul s-a petrecut foarte repede, a durat poate cateva minute. Nu se vedea nimic din cauza malului, eram intr-o pacla groasa. Realizam ca este grav, ma dezorientasem complet din cauza miscarilor prin care m-am opus colegului meu, eu vrand neaparat sa ma tin de firul ghid. Am incercat sa gasesc din nou firul, dar nu am reusit. Stiam insa ca celalalt prieten cu care intrasem in scufundare, incomparabil mai experimentat decat mine, era undeva pe acolo. Mai stiam si ca mai am aer, dar ca nu trebuie sa ma agit aiurea, ca sa nu se consume. Am stat si am asteptat. Asteptarea a fost insa extrem de scurta: celalalt coleg intr-adevar a venit, mi-a pus din nou mana pe firul ghid, mi-a indicat sensul de iesire si am iesit.