La ce ne serveste zambetul
Exista 19 feluri de a zambi, este concluzia unui cercetator american. Dintre acestea, doar unul e spontan si adevarat. Ipostaze ale acestui gest cu Alina Rusu, etolog roman.
In 1967, Paul Ekman, un cercetator american din San Francisco, a pornit in cautarea unui popor care traise pana atunci in izolare completa, care nu vazuse oameni din alt popor si nu auzise de nicio descoperire a lumii moderne. Ekman nu cauta un paradis pierdut si nici nu voia sa scrie un studiu de antropologie care sa rastoarne tot ce se descoperise pana la el. Voia sa vada cu proprii ochi daca oamenii dintr-un popor complet izolat zambesc si daca zambetul lor seamana cu al nostru.
Un zambet din Noua Guinee
Ekman era psiholog si voia sa demonstreze ca emotiile nu sunt invatate de copii de la cei din jur. Psihologii credeau atunci ca omul vine pe lume ca o foaie alba de hartie. Si ca totul se invata. Copilul vede fata zambitoare a mamei, o imita si astfel zambeste si el. Ekman intuia ca sentimentele se afla inauntrul nostru de dinaintea momentului nasterii si ca ele sunt, esential, aceleasi pe toata fata Pamantului, dar avea nevoie de o proba concreta pentru teoria lui.
Ajuns in Papua Noua Guinee, a strabatut jungla, insotit de un bastinas, pana a ajuns in satele izolate ale tribului Fores. De la prima intalnire, a inregistrat pe un casetofon vocile localnicilor, iar acestia au avut ocazia sa-si auda dintr-o cutie propriile cuvinte, rostite mai devreme. In acel moment s-au bucurat, au zambit, iar ghidul lui Ekman a filmat intamplarea. Era un fel de a zambi pe care Ekman il fotografiase pe chipul multor americani.
Mai tarziu, cand va elabora o clasificare a felurilor de a zambi, va ajunge la concluzia ca acela e singurul zambet autentic. Filmele si fotografiile realizate de Ekman in Papua Noua Guinee au insemnat un moment de cotitura pentru psihologie. A fost dovada de necontestat ca emotiile, pana atunci prea putin bagate in seama de psihologi, pot fi studiate stiintific. Si dovada decisiva ca oamenii vin pe lume cu sentimente, care sunt aceleasi peste tot in lume, chiar daca unele popoare isi exprima emotiile mai mult, iar altele mai putin.
19 feluri de a zambi
Oamenii vin pe lume cu zambetul invatat. Alina Rusu, specializata in etologie la Cluj, explica: „Exista investigatii recente care arata ca bebelusii exprima zambete chiar inainte de a se naste, deci inainte de a avea posibilitatea de a interactiona vizual cu alte persoane. Studii din psihologia dezvoltarii indica faptul ca nou-nascutii prefera fetele umane zambitoare“. Nici nu e de mirare.
Zambetul este mai intai un mecanism cerebral. Alina Rusu explica: „Cand ne simtim bine si suntem fericiti, in creierul nostru se produc endorfine (asa-numitii hormoni ai fericirii).
Dar mai e ceva: Relatia stare de fericire-endorfine-zambet poate fi indusa si invers. Daca ne fortam sa zambim, se poate induce producerea de endorfine si, implicit, va creste probabilitatea de a ne simti mai fericiti. Avem nevoie de minim cinci perechi de muschi faciali pentru a zambi, iar cateodata se folosesc pana la 53 de perechi de muschi. Ekman a identificat 19 tipuri de zambet. Dintre acestea, 18 nu sunt autentice. Ceea ce nu inseamna ca ele nu sunt utile. De fapt, acestea din urma sunt un cod social. Prin anumite expresii ale fetei, le transmitem celor din jur mesaje despre ceea ce credem.
„In literatura de specialitate“, detaliaza Alina Rusu, „sunt descrise doua tipuri principale de zambet: (1) zambetul Duchenne, cald si spontan, numit astfel dupa cercetatorul francez Duchenne, care l-a descris pentru prima oara, si acesta implica intreaga fata; (2) zambetul non-Duchenne, care implica doar muschii fetei si este numit «zambetul insotitorilor de zbor».“