Now Reading
Lectiile de viata ale pokerului

Lectiile de viata ale pokerului

Avatar photo

Reputatia pokerului ramane inca destul de proasta, insa daca il practicam cu moderatie, poate fi o disciplina pasionanta, bogata in invataminte despre sine si despre ceilalti. O adevarata scoala a vietii, spun marii jucatori si anumiti psihologi. Surprinzator, nu?

 

Vedeta jocurilor in retea ori a serilor intre prieteni, pokerul este unic, jocul absolut, caci reuseste alianta rara a strategiei, vicleniei si norocului. Un regal pentru suflet, ridicat in slavi de media, el isi datoreaza o parte din succes faptului ca reprezinta „noul vis american“. Baieti care incep sa castige turnee pe internet si apoi joaca la profesionisti, la Las Vegas, apar in fiecare an. Multi vad in asta o sansa de a iesi din impas – desigur, foarte putini vor fi alesi. Dar ce conteaza? Pokerul este captivant, pentru ca este emblematic in lumea actuala, in special cea a afacerilor. Este un joc individualist, exigent, o metafora a luptei pe locuri. Astfel, el isi indeplineste perfect functia: propunerea unui demers de adaptare, chiar a unei scene terapeutice, care permite transpunerea mizelor realului intr-un perimetru ludic si experimentarea capacitatilor de autonomie, de ofensiva si de rezistenta la schimbare.

 

LECTIA NR. 1 – NU INCETA NICIODATA SA INVETI

Reguli simple, o viata de invatat – este propozitia pe care toti jucatorii o au pe buze, cea care ridica palparea jetonului la rang de arte martiale. De fapt, sunt suficiente cinci minute pentru a te initia si a aduce placere inca de la primele maini. Toata frumusetea acestui joc consta in faptul ca este, in acelasi timp, si foarte simplu si foarte complicat.

Pokerul nu este pentru oricine, pentru ca trebuie sa tratezi un fascicul de informatii complexe, care amesteca calculul statistic (cate sanse am sa castig mana cu cartile pe care le am?) si interpretarea mizelor adversarului, a mimicii sale, a gesturilor. Toate acestea duc la o decizie in trei pasi: sa urmaresti, sa relansezi sau sa te arunci. In plus, partidele dureaza mai multe ore, necesita concentrare, tehnica, stapanire de sine si rezistenta. Rabdarea, nu in ultimul rand, si maturitate.

 

LECTIA NR.2 – ACCEPTA-L PE CELALALT

Ce este atractiv la poker, daca excludem jocul on line, este convivialitatea sa. De la un cerc de prieteni la altul, jucatorii se invita, socializeaza, iar grupul se imbogateste cu noi cunostinte. Dar, dincolo de asta, mesele de poker sunt puncte privilegiate de observare a omului. Intalnim acolo zgarciti, timizi, amuzanti, sangvini, tot felul de tipologii diverse.

Scopul bluff-ului este de a-l bate pe adversar tragand in acelasi timp profit de pe urma personalitatii lui, adica gasind modalitatea care il va face sa creada ca avem jocul cel mai puternic. La o masa, de exemplu, se poate intampla sa fie opt jucatori buni si doi debutanti. Cei din urma sunt periculosi, pentru ca vor pune mize neadaptate la mainile pe care le au. Nu trebuie actionat ca si cand ar juca corect, ci trebuie intrat in mintea lor, pentru a le anticipa urmatoarea miscare.

Altii au incredere in indicii precum hainele, ceasul, gesturile, care tradeaza persoanele cu potential financiar ori pe cei care, pur si simplu, au venit ca sa faca bani. Pokerul obliga la cultivarea empatiei, chiar si cu scopul de a elimina concurenta. Dar, in realitate, este o scoala a acceptarii. Luam oamenii asa cum sunt ei, nu asa cum am vrea noi sa fie.

 

LECTIA NR.3 – CAZI, DAR TE RIDICI

Este intregul deliciu al pokerului. Putem excela in bluff, sa avem cea mai buna mana posibila, sa jucam magnific si totusi sa pierdem din cauza unei teribile lovituri a sortii: temutul bad beat (el serveste adversarului cartea neasteptata, care il face sa castige). Aceste bad beats sunt provocatoare chiar inainte de a cadea cortina, jucatorul se simte invincibil.

Hazardul este proba realitatii, parametrul care pune oprelisti megalomaniei. Uneori este foarte dificil sa reiei o partida dupa o asemenea deceptie, care, in plus, iti aduce si o pierdere consistenta de bani. Incontestabil, bad beat-urile intaresc caracterul: trebuie sa inveti sa cazi si sa te ridici. Desi este relativ, daca te pregatesc pentru incasarea adevaratelor lovituri ale existentei.

Pe de alta parte, hazardul este elementul care obliga jucatorii sa isi asume responsabilitati. Formula „ghinionul este o scuza usoara“ a devenit celebra pentru profesionisti. Este precum in viata: ii avem pe cei care se plang ca nu au avut noroc si pe cei care se zbat pentru a-si ameliora soarta.

 

LECTIA NR. 4 – MIZEAZA PENTRU A CASTIGA

Desigur, putem juca poker si fara bani, inclusiv pe internet. Insa daca jetoanele nu au nicio valoare, strategia isi pierde efectul. Pasionatii apeleaza la tehnica numita bankroll de a-si constitui o banca. Puse de o parte, castigurile alimenteaza bankroll-ul lor, o mica mina de aur care creste pe masura ce jocul se amelioreaza. Finalitatea: le permite sa se inscrie la turnee mai scumpe, dar mai bine remunerate.

Este imperativ sa se fixeze limite care sa nu fie depasite, astfel incat sa se poata evalua, pe un an, pierderile si castigurile. Pe termen lung, doar jucatorii cei buni ies in castig, ceilalti risca sa se puna in dificultate. Cu conditia prudentei, pokerul este o ocazie interesanta de a explora relatia cu banii, de a descoperi ce inseamna pentru sine banii pierduti sau banii bine investiti. Iar asa invatam sa platim pretul corect pentru ceea ce vrem intr-adevar sa obtinem.

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top