Limbajul corporal: un aliat sau un sabotor?
Deseori suntem atenți la ceea ce spunem, dar uităm că și limbajul corporal transmite foarte multe interlocutorilor noștri. Iată ce să evităm sau să schimbăm în avantajul nostru.
Citește și:
Foloseste-te de limbaj pentru a avea o imagine buna
3 motive pentru care interpretam gresit limbajul corporal
Spatele drept
Încă de mici părinții ne atrăgeau atenția să stăm cu spatele drept și nu cocoșați. Bineînțeles, ei aveau în minte sănătatea coloanei noastre vertebrale… În prezent, timpul pe care îl petrecem în fața calculatorului nu ne ajută nici el prea mult, iar postura noastră este sever afectată.
Totuși, dacă atunci când stăm în picioare, umerii sunt căzuți și aduși în față, iar coloana curbată, mesajul pe care îl transmitem este că suntem persoane slabe, lipsite de încredere în sine și trecem drept nesemnificativi. Sau deprimați.
În egală măsură dacă ne așezăm pe scaun, iar din dorința de a nu sta cocoșați ne lăsăm prea mult pe spate, arătăm că suntem prea confortabili și puțin interesați de ceea ce facem.
Mai mult, postura inadecvată, în timp, are efect nu doar asupra oaselor ci și asupra stimei de sine. O lamă cu două tăișuri…
Poziția picioarelor când stăm așezați
Nu alegem conștient felul în care ne ținem picioarele atunci când ne așezăm, ci este un mesaj inconștient pe care îl transmitem.
Regulile de etichetă recomandă femeilor să țină genunchii lipiți, iar picioarele perpendicular pe podea. Dacă simți nevoia să încrucișezi picioarele, nu vei sta picior peste picior, ci îți vei încrucișa gleznele.
Dacă apropii genunchii, ținând gleznele depărtate proiectezi imaginea unei persoane nesigure, copilăroase sau visătoare.
Dacă stai picior peste picior poți da dovadă de atitudine defensivă, distantă sau puțin cooperantă.
Genunchii depărtați, dincolo de a fi o postură total nepotrivită în public, arată că ești o persoană arogantă și nepoliticoasă.
Dacă urmăm sfaturile bunei etichete însă, dăm dovadă de calm și deschidere către ceilalți.
Gesticularea în exces
Sunt persoane care atunci când vorbesc rămân imobile și lasă impresia că repetă un text învățat pe de rost, fără pic de emoție.
Totodată, sunt și cei care gesticulează atât de mult încât ajung să deruteze până la a fi obositori pentru interlocutorii lor.
Monitorizează-ți mișcările brațelor și ale mâinilor. Dacă sunt exagerate, mesajul pe care îl transmiți este că îți lipsesc profesionalismul, dar și încrederea în tine. Alte gesturi de evitat ar fi răsucirea părului, mușcatul buzelor sau rosul unghiilor…
Brațele încrucișate
Știm că este destul de relaxant să stăm cu brațele încrucișate, dar totodată, mesajul pe care îl transmitem este că adoptăm o poziție defensivă și că nu suntem interesați sau impresionați de interlocutor. Nu e chiar ceea ce vrem să îi spunem, nu?
Dacă rămâi cu brațele paralel pe lângă corp vei da dovadă de deschidere față de conversație și persoana din fața ta.
În acest sens însă, merită menționat că sunt și studii care demonstrează că brațele încrucișate indică o persistență mai mare atunci când suntem în fața unor sarcini dificile. Deci limbajul corpului poate fi adaptat în funcție de situație.
Zâmbetul și aprobarea
Deseori, pe parcursul unei conversații, zâmbetul și aprobarea prin mișcarea capului sunt semne nonverbale puternice că ești un ascultător activ. Zâmbetul, în plus, are darul de a-i relaxa pe cei din jur.
Dacă zâmbești, foarte probabil ceilalți nu vor mai acorda atenție poziției picioarelor sau a mâinilior, deci dacă nu poți controla acele posuri inconștiente, atunci poți alege să le diminuezi printr-un zâmbet sincer. Ca să nu mai spunem că zâmbind, te vei simți și tu mai bine.
Foto: shutterstock.com