Now Reading
Lumea paralela www.

Lumea paralela www.

Revista Psychologies

internet

Popularizat in masa de aproape 20 de ani, internetul ne face viata mai usoara si mai dinamica zi de zi. Ra­porturile umane au fost, si ele, schimbate de aparitia internetului.

O internauta se confeseaza „Navigarea pe internet m-a ajutat sa ma descopar.“ Nimic extraordinar in spusele Adrianei, in afara unei mari sigurante. In urma cu sase ani, era adesea deprimata si isi petrecea weekend-urile singura, citind sau meditand. Dupa ce a intrat la facultate, a descoperit ca internetul nu e doar un curs in­te­resant de anul I, ci chiar un taram ce merita explorat pe cont propriu.

Acum lucreaza in domeniu, e aproape mereu online si e mult mai prietenoasa decat in trecut. „A fost un exercitiu bun, m-a ajutat sa ma des­chid“, zice ea. Cum poate oare internetul sa ne aduca mai aproape de noi si de ceilalti? Informatia inseamna viata, iar internetul este mijlocul de a afla cat mai multe, in mod rapid si fara investitii prea mari. Poti explora o multime de medii, de la cele culturale, pana la ultimele stiri din politica sau moda in aceeasi zi, stand pe fotoliul tau comod.

Lumea devine un spectacol pe care il poti privi chiar de la tine de-acasa. Psihologul Viorel Beches spune ca in afara marelui avantaj informa­tional, exista si avantajul relational. „De pilda, internetul permite socializarea cu persoane aflate la mari distante, cu care, altfel, ar fi dificil sa intram in relatie (prieteni plecati din tara ori din alta localitate, persoane noi, de care suntem interesati). De asemenea, poate fi o necesitate pentru oamenii care lucreaza foarte mult timp pe calculator si au foarte putin timp pentru a socializa. Dar, treptat si subtil, acest fel de comunicare virtuala risca sa devina un substitut pentru o socializare vie, reala, ceea ce nu este de dorit.“

Mai simplu si mai sigur

Prin internet dispar inhibitiile prezente in relatiile reale.

„Cand ai copiii departe, internetul chiar ii ajuta pe oameni”, sustine Mihaela, a carei fiica este plecata de doi ani la studii in America. „A venit de doua ori in vacanta, dar stiu foarte bine ce mai face, de la ce note ia pana la cum ii sta cu noua vopsea de par. Ne vedem si ne auzim aproape zilnic, si asta, fara sa platesc bilete de avion sau facturi incredibile la telefon – doar cu ajutorul internetului. Chiar daca ra­mane acea nevoie de a o imbratisa de ziua ei sau cand e trista.”

Nevoia de siguranta este specifica oamenilor, mai ales femeilor. De aceea, ele devin principalele candidate cand vine vorba despre relationarea pe internet. „Socializarea virtuala are avantajul unei sigurante mai mari, deoarece nu implica riscurile lumii reale, adesea, persoanele ascunzandu-si propria identitate”, sustine Viorel Beches.

Marina s-a redescoperit cu ajutorul netului si a reusit sa isi gaseasca prieteni adevarati, care sa o motiveze si langa care sa se simta in siguranta. „In 2005, la un an dupa operatie, aveam 98 de kilograme. Eram deprimata si nu mai ieseam din casa. Mi-am gasit o comunitate interesanta pe internet, cu persoane care sufereau de aceleasi probleme cu greutatea. Nickname-ul Lucky96 mi-a purtat noroc. In plus, am participat anul trecut la un concurs de slabire organizat pe site-ul respectiv si am slabit 26 de kilograme. Nu mai zic de prietenele pe care mi le-am castigat!”

Pages: 1 2
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top