Now Reading
Ma enervez din orice

Ma enervez din orice

Revista Psychologies

Mariana
49 de ani, designer

„Am invatat sa-mi identific furia“

„Am inceput sa imi ies din pepeni in adolescenta. Ma enervam din orice: daca imi interziceau ai mei sa ies in oras, daca o replica mi se parea nedreapta… Ma enervam pe toata lumea si pe mine insami, daca autobuzul era prea aglomerat, daca picam un examen pentru ca nu am invatat (sigur ca era vina mea dar mai mare era vina profesorului care mi-a dat subiectele la care nu am studiat). Mai tarziu am inceput sa tip la copii si la sotul meu, care nu ma ascultau… Intr-o zi, m-am simtit in stare de toate violentele. Ca sa ma calmez, m-am apucat de fumat. De fiecare data cand ma simteam agresata, imi aprindeam o tigara si furia disparea. Dar cand m-am lasat, totul a reinceput. Asadar am decis sa merg la psiholog. Am inceput sa-mi amintesc alaturi de el de copilaria mea. I s-a parut relevant ca am avut parinti foarte autoritari care nu-mi explicau niciodata deciziile lor cu privire la mine. El m-a ajutat sa accept si sa infrunt violenta din mine. Am invatat sa-mi identific furia. Astazi nu-mi mai este frica de ea, am invatat sa o stapanesc.”

Ce e de facut?


Intelege-ti furia

Nu ne putem stapani furia decat daca ajungem sa o decodam. Incearca sa-ti dai seama ce anume te irita. Ajutorul unui terapeut poate fi util pentru a-ti identifica pulsiunile negative si a le stapani.

Distanteaza-te
Noaptea este un sfetnic bun. Reactioneaza mai bine a doua zi decat sa iei o decizie pe loc. si intrerupe o intrevedere, explicand ca esti prea enervat pentru a continua, mai bine decat sa mergi pana la violenta verbala sau fizica.

Exprima-te

Fiind o explozie imediata, furia trebuie sa se exprime prin cuvinte pentru a se linisti. Nu ezita sa spui de ce esti furios, spune ce nu ti-a placut sau te-a ranit. Cand suntem furiosi credem ca celalalt ne-a facut rau intentionat. Gresit! Ar fi mai bine sa-i asculti punctul de vedere si sa-l iei in considerare. Terapeutii ne sfatuiesc de asemenea sa folosim limbajul interior, sa ne adresam cuvinte de calmare, sa scriem ce simtim sau sa facem sport pentru a canaliza constructiv energia nascuta din furie.

Sfaturi pentru cei din jur
Evitati sa luati in ras un coleric sau sa-l atacati frontal. Mai bine pastrati distanta, lasati sa treaca minute bune inainte de a dedramatiza lucrurile. Dialogul permite calmarea situatiei. Lasati-l sa-si exprime resentimentele, faceti-l sa spuna ce nu merge. Vi se pare ca dialogul il ajuta? Incercati sa enumerati motivele care i-au provocat furia si sa-l asigurati de bunele voastre intentii. Daca se confeseaza dupa accesul de furie, ascultati-l.

de Amelie Cordonnier
traducere si adaptare Iuliana Alexa

De citit

Cum sa ne purtam cu personalitatile dificile
François Lelord si Christophe André
Editura Trei, Bucuresti, 2003
pret 19,90 lei

 

 

Foto: Woman shouting into a megaphone.

Pages: 1 2
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top