Meditatia pentru oameni ocupati
Cand vorbim despre meditatie, multi oameni se gandesc la calugarii Asiei, care renunta la confortul vietii in societate si se retrag in munti pentru a-si cunoaste sufletul. Nu e departe de adevar.
Totusi, in zilele noastre, calea meditatiei a depasit granitele unei discipline pur spirituale prinzand un avant global in care sunt angrenati oameni de pe toate continentele, cu varste si profesii variate, care au in comun un singur lucru: nevoia de a ramane stabili intr-o lume inconstanta, intr-o permanenta schimbare.
Meditatia ajuta la pastrarea focusului si imbunatatirea capacitatii de concentrarare, contribuind la luarea de decizii mai intelepte. E o metoda eficienta pentru a linisti mintea, a depasi mai usor grijile si stresul.
Practicata cu regularitate, meditatia te ajuta sa dam un nou sens cuvantului relaxare iar in timp, sa treci mai usor peste situatii la care fi reactionat inconstient.
Iar la capitolul sanatate, beneficiul principal este pastrarea tensiunii arteriale in limite normale si evitarea acumularii de stres in corp, care, pe termen lung, ar putea duce la boala.
Fiecare om, indiferent de profesia pe care si-a ales-o (fie ca e vorba de profesor, medic, inginer, artist, contabil, manager, terapeut, etc) pentru a avea succes, pentru a putea contribui la potential maxim in meseria lui, trebuie sa mentina in stare de functionare cateva aspecte: claritate mentala, creativitate, sanatate, vitalitate si abilitati interumane armonioase.
Integrata in stilul de viata, meditatia ajuta la pastrarea acestui echilibrul.
Si acum am ajuns la un punct esential al discutiei: stim care sunt beneficiile meditatiei, stim ca avem nevoie de o oaza de liniste unde sa ne refugiem pentru a ne incarca bateriile, dar e ceva care ne impiedica.
Iata cateva scuze, mituri pe care ni le spunem noua insine cand vine vorba de a medita:
1) „Nu am timp”
In primul rand, nu e nevoie sa stai ore in sir. Nu trebuie sa iti schimbi radical programul si sa renunti la alte activitati. Dupa ce te-ai prins cum functioneaza meditatia, 15-30 minute sunt suficiente pentru a te bucura de beneficii.
2) „Nu pot sta cu picioarele incrucisate”
Meditatia nu se refera neaparat la cum iti tii picioarele si mainile. Nu e vorba de a face ceva anume ci despre o atitudine interioara. Poti medita in aeroport, in masina sau la birou, stand pe scaun.
3) „Nu imi pot linisti mintea”
Nu trebuie sa iti opresti mintea, ci sa o disciplinezi. Acest lucru se intampla in timp, cu practica regulata. Suntem obisnuiti sa obtinem rezultate instant, uitand, astfel, ca orice obicei nou se invata in timp.
Meditatia e rezultatul pregatirii, nu e o practica in care faci ceva. Credem ca doar daca facem ceva o sa se intample un rezultat sperat. Meditatia este despre a nu face nimic.
Unul din factorii absolut necesari pentru a induce starea meditativa este relaxarea, care nu inseamna sa te uiti la TV sau sa fumezi o tigara in timp ce citesti ultimele stiri. Poate fi distractiv, dar nu relaxant. Relaxarea, in adevaratul sens al cuvantului se refera la a aduce in armonie toate partile intregului: minte, corp, emotii.
4) „Sunt o persoana activa, nu pot sa stau fara sa fac nimic”
Oricat de paradoxal ar parea, „a nu face nimic” chiar are consecinte pozitive. Din perspectiva celor care fac lucrurile sa se intample, jongland cu multiple task-uri si prioritati, timpul trebuie valorificat si folosit in cel mai bun mod. Pe acesti oameni, meditatia ii ajuta sa dobandeasca claritate asupra scoprilor pe care le urmaresc si sa isi investeasca energia in demersurile care merita cu adevarat, in loc de a o irosi in prea multe directii.
5) „O sa incep sa meditez dupa ce rezolv problema …”
Cand ne confruntam cu o situatie de criza, avem impresia ca putem rezolva problemele doar daca ne gandim fara incetare la ele. Potrivit lui Einstein, „problema nu poate fi rezolvata la acelasi nivel de gandire care a creat-o”. Incercarea de a gasi solutii intr-un moment de panica sau soc, intr-o stare de incordare, frustrari si nemultumire, e sortita esecului iar solutiile vor fi cel mult mediocre. Trebuie sa luam distanta pentru a vedea limpede. Se stie, de altfel, ca marile personalitati au avut cele mai multe momente de revelatie atunci cand erau cu mintea relaxata. Prin meditatie, te distantezi, devii martor si ajungi sa vezi lucrurile cu alti ochi. Ceea ce parea inainte un munte, poate fi doar un fir de nisip.
6) „Stresul ma ajuta sa fiu performant”
Stresul e apreciat prin potentialul de a creste performanta in timp ce relaxarea e asociata cu performanta slaba, pasivitate si lipsa de motivatie. In aceasta privinta, stresul este de preferat apatiei. E unul din motivele pentru care oamenii activi, energici, entuziasti, sunt reticenti cu privire la meditatie, pe care o considera contraproductiva.
Totusi, relaxarea asociata cu apatia nu trebuie confundata cu relaxarea asociata cu clam interior si minte concentrata, ca urmare a meditatiei. Nu agitatia si adrenalina generate de stres, ci focusul, atitudinea vigilenta si treaza, increderea in sine, stapanirea de sine, impreuna cu un nivel potrivit de ambitie sunt factorii care contribuie la o buna performanta pe termen lung.
O tehnica de meditatie „wireless”
Poti practica aceasta tehnica oriunde, in timpii morti sau in momentele cand te simti obosit in timpul zilei.
E foarte simplu. Trebuie sa faci un singur lucru: constientizarea respiratiei. Ciclul inspir-expir e suflul care ne tine in viata, din momentul nasterii pana cand ne dam duhul. Meditand asupra respiratiei, observam ca aceasta devine mai lunga si mai profunda, contribuind la o relaxare a corpului si a mintii.
Respiratia devine un suport pentru meditatie, ajutandu-ne sa ramanem in prezent. De fiecare data cand mintea fuge dupa alte ganduri, ne aducem atentia inapoi la respiratie.
De Iuliana Nalatan
Prakriti School of Yoga
www.yogabucuresti.ro
www.yogatimisoara.ro