Mi-e frica de avion
Pentru cea mai mare parte a oamenilor, avionul este promisiunea unei vacante, insa unii il vad ca pe o masina infernala care duce spre o moarte sigura. Cum sa facem sa zburam fara teama?
Este vara, anotimpul vacantelor, iar cum agentiile de turism se lupta In oferte pe care criza financiara le-a facut mai accesibile… avionul intra din nou in atentia tuturor. Pentru colega noastra, Claudia, de la revista Viva!, a zbura era un adevarat cosmar: „Imi era teama de turbulente. Ma gandeam mereu ca sus s-ar putea fi niste miscari colosale de mase de aer care sa rastoarne avionul sau sa-i smulga aripile. De fapt, totul incepea de cum ma urcam in avion: la decolare, mi-era frica sa nu explodeze motoarele, la viteza de croaziera, mi-era frica de turbulente, defectiuni ale avionului sau de o eroare de pilotaj. Iar la aterizare, culmea, nu-mi era frica de nimic.
Cred ca eram prea aproape de sol ca sa mai patesc ceva. Inainte de fiecare zbor, ma consumam foarte mult. Cautam solutii ca sa evit calatoria, nu dormeam noptile, imi transpirau palmele la gandul zborului si aveam senzatia ca ma sufoc. Dupa cautari neincetate pe Internet, dupa ce am intrat pe mai multe site-uri care promiteau ajutor, am descoperit unul. Toate celelalte aveau antidotul (CD-uri, carti etc.) de vanzare. Pe www.fearofflighthelp.com totul e gratuit. Sunt explicatiile amuzante ale unui pilot experimentat, insotite de sfaturile unor terapeuti. Inainte sa ma urc in avion, mi-am printat paginile si tot drumul am citit. Nu numai ca temerile mele au fost diminuate considerabil, dar pot spune chiar ca mi-a placut sa zbor!“.
Claudia nu este singura persoana pentru care avion si prabusire erau sinonime. Chiar daca, statistic vorbind, avionul este cel mai sigur mijloc de transport. Desi rare, accidentele sunt spectaculoase, intens mediatizate si marcheaza memoria colectiva, trezind o teama instinctiva.
De la anxietate…
„Frica de avion, ca orice fobie, reprezinta deplasarea fricii resimtite de copil catre un obiect. Adica, o frica simtita la un moment dat de copil are nevoie de un nume, de un obiect extern mai putin traumatizant sau de o semnificatie si, astfel, se indreapta catre altceva. Asadar, obiectul extern, fie el avion, insecta sau sange, devine obiectul catre care se indreapta panica si capata un sens mai acceptabil, mai suportabil. Alegerea obiectului fricii poate avea in sine o semnificatie.
In acest caz, frica de avion poate fi reprezentarea angoasei individului de a pierde controlul, angoasa de schimbare, de nou, de evolutie. In aceasta lume, in care valorile sociale dirijeaza existenta, indrazneala de a iesi din tipar reprezinta o angoasa importanta prin pierderea legaturilor stabile. E ca si cum ne-am pierde pe noi. Aici apare intr-un mod evident influenta educatiei, a mesajului transmis de familie care, de regula, e acela de a te «aseza». Mesajele de statornicie creeaza angoasa la schimbare, la pierderea controlului, ca si cum orice astfel de «nelegiuire» va conduce in mod iminent la pierderea eului sau a legaturii afective maternale sau paternale. Sau, cu alte cuvinte, la moarte. De altfel, acest simptom – frica de moarte iminenta – este ceea ce simt pacientii cu frica de avion“, explica dr. Gabriel Cicu, psihiatru si psihoterapeut psihanalist.
… la fobie
Un zbor cu avionul inseamna ca ne incredintam unei masini stranii si unui necunoscut care o piloteaza. Suntem in neputinta totala. Din momentul in care usa se inchide, nu mai exista cale de intoarcere. Imaginarul se declanseaza din cauza acestui fapt ireversibil. Angoasa ia amploare pentru a ajunge apoi la apogeu, la fobie, si aceasta poate lua mai multe forme: fobie specifica (focalizata pe avion), claustrofobie (frica de spatii inguste) sau agorafobie (frica de spatii deschise si de multime). Spre deosebire de anxietate, in acest caz ratiunea nu tine. Emotia atinge punctul maxim, nu mai este loc pentru gandire. Nu ne gasim cuvintele pentru a imblanzi frica si obiectul sau. Astfel, regresam la un stadiu infantil.