Mi-e frica de avion
Un copil speriat
Mamele prea angoasate isi cresc copiii intr-un mediu anxiogen: tot ce ii indeparteaza de ele reprezinta un potential pericol. Crescand in frica, ei devin adulti anxiosi care prefera sa nu riste si care nu au incredere in ei. Avionul este, deseori, simbolul traiectoriilor noastre interioare. A decola inseamna a parasi bratele mamei, inseamna ca suntem nevoiti sa ne aparam singuri. Deci, frica de avion mai poate insemna… teama de a trai.
„Sunt mandra ca am reusit“
Viorica, 43 de ani, profesoara
„Nu eram un mare fan al avionului. Pe distante scurte, de maxim trei ore, reuseam sa ma controlez, dar ideea de a zbura mai mult timp mi se parea efectiv imposibil de pus in practica. Am avut un soc atunci cand sotul meu a primit o foarte buna oferta de serviciu din… Canada. Asta insemna ca trebuie sa ne mutam acolo si cu copiii, iar o alta varianta de transport in afara de avion nu prea aveam. Mi-a fost foarte greu sa zbor atatea ore, dar cred ca am fost motivata de ideea ca familia mea va fi reintregita si voi fi alaturi de sotul meu. Sunt mandra ca am reusit, insa, daca se poate, nu imi doresc sa repet aceasta experienta”.
Ce este de facut
Recomadarile doctorului Gabriel Cicu, medic psihiatru si psihoterapeut psihanalist:
– „In situatia acuta de expunere la factorul stresant (avion), se pot folosi medicamente din spectrul anxioliticelor. Iar pe termen mediu, antidepresivele din generatia noua, adica inhibitorii selectivi ai recapatarii serotoninei. Aceste substante au rezultate foarte bune in ameliorarea simptomatologiei de panica.
– Probabil, un efect asemanator il poate avea si o psihoterapie de tip cognitiv-comportamental ce poate ajuta pacientul sa faca fata situatiei angoasante.
– Scolile de psihoterapie pot ajuta si prin tehnici de desensibilizare, de eliminare a legaturii stimul – panica. Dar, ca aproape la orice tulburare psihica, valoarea medicatiei sau a abilitatilor cognitiv-comportamentale este doar pentru ameliorarea simptomului, nu si pentru eliminarea cauzei. Asa incat, pentru clarificarea cauzei aparitiei unei anumite angoase, este necesara o psihoterapie din spectrul celor explorative, psihodinamice.”
Editare de Catalina Cristescu
Foto: dreamstiem.com