Now Reading
Ce este increderea in sine

Ce este increderea in sine

Revista Psychologies

Incredere, Self Esteem, respect de sine, dezvoltare personala, terapie
Ce propuneti pacientilor care vin la cabinet ca sa-si castige respectul de sine?

Respectul de sine se dezvolta in acord cu constiinta de sine. Le propun exercitii care sa permita ca partea inconstienta din ei sa devina con­­­­­stienta. De exemplu, eu le aplic tehnica frazelor (scrise sau orale) timp de cateva minute pe zi: „A fi responsabil de sine inseamna…“, „Daca as vrea sa fiu mai fericit as­tazi as pu­tea…“, „Daca mi-as accep­ta fricile, as fi…“, „Daca mi-as accepta entuziasmul as face…“.

Trebuie raspuns spontan si trebuie folosita aceeasi se­­rie de fraze timp de o saptamana. Repetarea permite dezamorsarea ten­­­dintei inconstiente de a evita ceea ce este inconfortabil. Dupa ce a ur­mat acest program, u­nul dintre cli­en­tii mei mi-a marturisit: „Schemele me­le de actiune mi-au devenit cla­­re, inutilitatea si pu­­terea lor distru­­gatoare imi sunt a­cum evi­dente si am in­cetat sa le mai re­­pet. Am invatat moduri de fun­c­tio­nare care ma fac fericit“.

Cum e cu cineva care are putina incredere in sine?
Este foarte important sa facem distinctia intre increderea in noi insine si aroganta. In piesa lui T.S. Eliot, „Cocktail Party“, psihiatrul Henry Harcourt Reilly spune: „Suferinta acestei lumi vine de la oameni care nu mai inceteaza sa se gandeasca la binele lor propriu. Multi dintre pacientii mei nu sufera de un exces de incredere in ei insisi, ci de o… deformare. E ceva legat de incapacitatea de a recunoaste lipsa lor de incredere. A-ti accepta limitele tale proprii reprezinta o atitudine sanatoasa, care ajuta la reconstruirea unui respect de sine stabil“.

Cele 6 chei ale increderii in sine – o practica de zi cu zi

1. O viata constienta. Respecta faptele concrete, fii prezent si atent la ceea ce ai de facut. Fii curios, deschis la ceea ce te inconjoara si fii activ.

2. Acceptarea de sine. Accepta-ti dorintele, emotiile si actiunile fara sa le eviti, fara sa le alungi pentru ca altii nu le accepta.

3. Responsabi­­­­­li­­­­­­­tatea de sine. Realizezi ca esti creatorul propriei vieti si tu esti cel care alege, ca esti responsabil de ducerea la capat a lucrurilor.

4. Afirma-te. Fii autentic, refuza falsi­ficarea realitatii propriei tale persoane doar pentru a placea celorlalti. Persoana ta primeaza!

5. Identificarea propriilor obiective. Discerne, pe termen lung si scurt, care sunt actiunile necesare sau comportamente­le adecvate.

6. Integritatea personala. A trai in armonie intre ceea ce stim, ce pro­fesam si ce tra­im. Spune ade­varul, tine-ti pro­misiunile si exprima-te.

Adevarata putere sta in acceptare.

Adaptare: Iuliana Alexa

.

Pages: 1 2
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top