Ne putem elibera de trauma familiala
F.R.:
In procesul de-a lungul caruia ne confruntam cu trauma in psihoterapie, aceasta se poate dovedi foarte utila, pentru ca invatam numeroase lucruri despre noi, despre ceilalti, despre societate, despre mediul inconjurator. Asa ca partea in care iti confrunti temerile trebuie valorificata, pentru ca, pe termen lung, poti sa beneficiezi de ceea ce ai invatat dintr-o anumita experienta nefericita. Daca nu treci prin procesul acesta si nu il depasesti, problemele tale vor spori cu timpul si te vor coplesi. Nu putem merge pana acolo incat sa spunem ca trauma are o valoare pozitiva! Pentru ca nimeni nu doreste sa fie traumatizat, sa treaca printr-o experienta nefericita, dar, in cazul in care se intampla, trebuie sa te confrunti cu teama si energia ei, nu sa o ignori. Trebuie sa gasesti o cale de scapare din cercul nefericirii. Este, realmente, o energie foarte puternica depozitata in inconstient, si teoria mea este ca celelalte parti ale personalitatii noastre elibereaza, si ele, energii puternice, care sa ignore energia traumei. Modul prin care poti sa te vindeci este ca sa pui partile sanatoase in contact cu energia tramei prin care ai trecut, pentru a te elibera de ea si pentru ca aceasta sa nu iti dauneze. Ne putem elibera de trauma familiala. Atunci cand treci printr-o trauma, problema ramane acolo. Si energia aceea a traumei actioneaza ca o presiune asupra inimii, care poate cauza boli de inima, chiar cancer. Eu nu pot sa vorbesc decat din perspectiva a ceea ce li s-a intamplat clientilor mei. Foarte multi dintre ei aveau probleme de sanatate. Unii sufereau de cancer si era evident ca asta avea legatura cu trauma prin care trecusera. De exemplu, am lucrat cu o femeie de 40 de ani care negase atat de mult trauma din viata ei si care ajunsese pana la urma la acesta concluzie: „Poate ca ar trebui luate in considerare semnalele pe care corpul meu le trimite prin acest simptom mare, cancerul.“ De multe ori cand totul pare sa mearga foarte bine, atat in ceea ce priveste partea personala, cat si cea profesionala, si totusi exista o presiune, fie ca te simti pustiu, te simti vinovat fara motiv sau simti o durere in spate, respiri mai greu sau digestia nu functioneaza asa cum trebuie sau ai conflicte cu cei din jur. Sunt simptome minore care arata ca ceva nu este in regula si care pot reprezenta un semn al unei probleme mai serioase.
Interviu de Iuliana Alexa Credit foto: Shutterstock Energia puternica pe care o implica o trauma poate sa fie transformata in ceva pozitiv?
F.R.:
Cum pot traumele sa ne afecteze fizic?
F.R.:
Exista statistici care sa relationeze traumele cu aparitia cancerului?
F.R.:
Care sunt semnalele existentei unei lovituri depozitate in inconstient?
F.R.:
Ati fost martor la schimbarea dramatica a unor persoane in urma terapiilor?
F.R.: Bineinteles! Unii, pentru o perioada mai lunga, chiar ani. Si altii imi povestesc cum se simt de-a lungul procesului de vindecare si imi impartasesc ce li se intampla si imi spun ca de-a lungul terapiei se simt eliberati.