Nevoia de vedete
Oare ce ne atrage la fericirea sau tristetea unor necunoscuti celebri? De ce ne raportam la felul in care arata vedetele? Dar la povestile lor de iubire? Ancheta asupra resorturilor inconstiente ale unei stranii fascinatii, cu ajutorul lui Alfred Dumitrescu – psiholog (si sociolog), expert in marketing.
Psychologies: Fascinatia exercitata de vedeta poate fi riscanta pentru tineri?
Alfred Dumitrescu: Ceea ce poate sa devina cumva daunator este faptul ca din ce in ce mai multe vedete par sa dobandeasca acest statut nu pentru ceea ce fac intr-un domeniu oarecare ci doar pentru ca sunt permanent prezente in reviste si pe ecranul televizorului. Se pare ca ne indreptam spre crearea unei categorii de vedete pure si atat: persoane scutite de povara obligatiei de a face ceva pentru a fi recunoscute public dar impovarate cu obligatia de a fi mereu ceea ce publicul vrea sa vada in ele.
Bun diagnostician al puterii enorme a televiziunii, Andy Warhol spunea in anii ‘60 ca secolul 21 va fi cel in care „fiecare om va avea sfertul sau de ora de celebritate”: nu stiu daca toti il vor avea dar putem observa cum din ce in ce mai multi dintre noi si-l doresc.
Riscul acestei nevoi de vedetism si de celebritate este ca ea poate anula distinctiile morale si poate crea haos in orice sistem de valori. Daca a lua premiul Nobel pentru medicina sau pace, a manca 500 de carnati in zece minute si a impusca sapte colegi de clasa intr-o singura pauza aduc aceeasi audienta in prime-time, exista riscul ca din ce in ce mai multi tineri sa caute o cale cat mai rapida si mai comoda catre mult ravnita „celebritate”.
Aveti si voi nevoie de staruri?
A sti ca George Clooney are un porc drept animal de companie, ca Paris Hilton isi spala parul cu sampanie de cea mai buna calitate, nu schimba fata lumii, dar ne amuza. Povestile despre staruri sunt un adevarat filon de aur si vand.
Revistele de gen, emisiunile dedicate lor si publicitatea care intra automat daca se asociaza cu numele vedetei sunt dovezi clare. „Cumpar cate o revista mondena in fiecare saptamana. Asta ma binedispune si ma destinde si imi incep altfel ziua”, declara Camelia V., 35 de ani. Dar ce cauta acesti oameni, adesea inteligenti si cultivati, in viata personala a unor VIP-uri pe care nu le cunosc si care in general nu au facut mare lucru pentru a merita sa fie admirate?
Starurile sunt fiinte umane
Rochii de o eleganta orbitoare, printi fermecatori, iahturi somptuoase… Lux, glamour si voluptate… Acest univers stralucitor te face bineinteles sa visezi, sa-ti doresti rochia deliranta a lui Halle Berry sau coafura lui Jennifer Aniston.
Dar ceea ce fascineaza cu adevarat este adesea reversul medaliei, viata reala din spatele aparentei idilice, partea de umbra a acestor destine care se desfasoara in lumina reflectoarelor. Frumosul Hugh Grant, care avea de 10 ani o relatie cu Elizabeth Hurley, nu era decat un tip atragator. A fost surprins intr-o companie si o postura compromitatoare in masina lui si a devenit brusc mult mai interesant.
Vedetele par a trai intr-o alta lume si noua ne place foarte mult sa vedem cum povestea cu zane se transforma intr-un cosmar, pentru ca asta umanizeaza.
Psihanalistul Alfred Dumitrescuconstata ca „avem cu totii, sau cei mai multi dintre noi, tentatia de a privi catre o fereastra cu draperia trasa sau de a «arunca un ochi» catre usa intredeschisa a apartamentului vecinilor. Iar daca se intampla ca vecinul sa fie o «vedeta», tentatia devine in mod firesc irezistibila”.
„Imi face bine sa stiu ca Madonna a avut probleme amoroase sau ca Demi Moore traieste cu un barbat mai tanar, cum este si cazul meu”, spune Lucia R., 40 de ani.
Un model
Un fel de zei moderni coborati din Olimp, dar care trec prin aceleasi chinuri ca si bietele fiinte umane, vedetele ne linistesc pentru ca fac aceleasi greseli ca noi, in pofida statutului lor de staruri.
Astfel de modele sunt esentiale pentru adolescentii care cauta sa se formeze intr-un mod diferit de cel al propriilor parinti, dar si pentru adultii care cauta o justificare pentru alegerile facute. Intr-o societate care are putine repere religioase sau morale, vedetele servesc drept repere.