Now Reading
Niciodata fara ceilalti

Niciodata fara ceilalti

Revista Psychologies

A avea un anturaj bun a devenit o munca ce necesita competente particulare. Dintre acestea, psihologul Carina Matei retine una: capacitatea de a merge spre cele si cei care iti seamana si care te completeaza in acelasi timp.

„Nu ne avantam orbeste intr-o relatie cu cineva fara sa avem un minim de informatii despre acea persoana. Practic, are loc un proces de cunoastere. Odata ce vor fi culese informatiile despre interlocutor, are loc un pro­ces de analiza, prin care se stabileste compatibilitatea. Nu toate relatiile noastre sunt facute sa dureze vesnic. Liantul il reprezinta nevoile, trebu­in­tele, convingerile noastre etc.

Odata cu trecerea timpului, acestea sufera transformari, si atunci o relatie dispare sau, din contra, devine mai puternica. Relatiile de lunga durata sunt «cautate». Ele se bazeaza pe o buna comunicare, reciprocitate afectiva, pe interese si convingeri comune. Personalitatea si istoria de via­ta pot aduce elemente comune, care sa-i faca pe cei doi sa ramana prinsi intr-o relatie de lunga durata. Cautam sa ne completam reciproc.“

Pentru o relatie cu viata lunga, e nevoie de do­ua conditii: sa existe o anumita com­patibilitate intre obiectivele tale si ale celuilalt si sa fii pregatit sa investesti in obiectivele celuilalt. A sti sa ai un cuplu sau anturaj bun nu este altceva decat o alianta intre generozitate si luciditate.

Carina Matei, psiholog


Internetul, iata o sursa inepuizabila de relatii
Carina Matei, psiholog

Psychologies: Ce credeti despre rolul social al Internetului?
Carina Matei: Nu pot spune ca internetul este 100% nociv, are si partile lui bune in alchimia comunicarii si stabilirii relatiilor interpersonale. Insa se stie ca din ce in ce mai multe persoane devin dependente de el si de serviciile pe care le ofera. In cazul relatiilor stabilite pe internet, prezenta fata in fata a celor doi interlocutori dispare. Ceea ce duce la scaderea anxietatii pe care o creeaza faza de inceput a oricarei relatii.

Ce avantaje are?
Complexele dispar pentru ca internetul ne poate oferi prilejul de a ne prezenta altfel decat suntem in realitate. Nu intotdeauna ne vom int¥lni cu cei cu care comunicam pe internet. Dispare astfel evaluarea persoanei pe criteriile placut- neplacut, caracteristica importanta in alegerea relationala.

Internetul este un mijloc comod de relationare cu prietenii si cunoscutii, pentru ca iti da posibilitatea sa interactionezi fara prea mult efort, fara sa iesi din casa si fara sa mai fii ingradit de lipsa timpului. Timiditatea joaca, si ea, un rol important in dezvoltarea si intretinerea relatiilor la adapostul internetului. Astfel, internetul devine un mijloc compensatoriu pentru nevoia de comunicare, in detrimentul expunerii la situatii sociale reale.

Adaptare de Alina Iordanescu
Foto: GULIVER/Stone+, Digital Vision

 

Pages: 1 2
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top