Now Reading
Nu am incredere in nimeni

Nu am incredere in nimeni

Revista Psychologies

„Nu am incredere in nimeni“
Matei, 34 de ani, director de companie

„Verific intotdeauna eu insumi totul si nu am incredere in nimeni. Neincrederea imi distruge viata, pentru ca e atat de mare, incat s-a transformat intr-o obsesie si zdruncina increderea celor din jurul meu. Am recurs la coaching.

Terapeutul m-a ajutat sa devin constient de cauza acestei probleme: la zece ani am fost internat de urgenta la spital. Era o zi de sarbatoare si in spital se gaseau doar doctorii de garda, toti tineri. Imi era foarte frica, cu toate ca ei imi tot repetau: «Ai incredere, operatia o sa reuseasca». Am fost operat, dar ope­ra­tia nu a reusit. Am trait acest esec ca pe o pacaleala si am ramas pentru totdeauna marcat fizic. A fost inceputul unui cosmar din care cu mare greutate incerc astazi sa ies.

Prin terapie, invat sa accept ca aceasta experienta a fost una speciala. Gratie teh­nicilor psihocorporale, descopar prin gesturi simple – intinderea bratului catre celalalt, miscarea aprobatoare a capului – cum sa ma deschid catre ceilalti. Sunt constient ca e un drum lung pana la castigarea increderii in ceilalti, dar macar am inceput sa fac primii pasi. Cred ca nu e totul pierdut si imi voi reface candva increderea…

Ce este de facut?

  • Gaseste cauzele. Refuzul de a avea incredere este, de cele mai multe ori, legat de o experienta nefericita. Identificand aceasta experien­ta, devenim mai toleranti si nu ii mai ju­decam pe ceilalti cu prea multa exi­gen­ta: intelegem ca amenintarea o resimtim din cauza unei singure persoane care, in trecut, a abuzat de increderea noastra.
  • Fii realist. Nu toti barbatii se gandesc doar la sex, nu toate femeile sunt interesate doar de bani, nu toti patronii urmaresc doar sa isi exploateze angajatii. E bine sa renun­tam la prejudecati si sa acordam o sansa celorlalti. Spre exemplu, o persoana in­ca­pabila sa tina un secret poate fi foarte eficienta in jobul sau sau poate da sfaturi bune prietenilor.
  • Reaminteste-ti experientele pozitive.. Cu siguranta ai trait si experiente in care ceilalti s-au comportat ca niste adevarati aliati. De cele mai multe ori, con­sti­en­ti­zam, cu ajutorul experientelor pozitive, ca lucrurile sunt relative: nu toti barbatii sunt rau-voitori si nu suntem condam­na­te sa fim victime toata viata.
  • Evita sa acuzi. Se poate intampla ca celalalt sa ne in­sele increderea. Dar oare este el consti­ent de raul pe care l-a facut purtandu-se in felul acesta? In loc sa il acuzam de rea intentie, e mai bine sa clarificam lucru­ri­le cu el. Oare in mod intentionat ne-a tradat? Stie el oare ca intarzierile lui repetate deranjeaza? In orice relatie, increderea se construieste prin dialog.

Curs practic de incredere, Walter Anderson de citit:
Curs practic de incredere
Walter Anderson

Colectia Carti-Cheie, CVP, 2007

Cu ajutorul a­cestui instrument poti invata cum sa iti tran­sformi pro­pria ne­li­nis­te intr-un aliat si cum sa lasi in urma indo­ia­la care iti mutila per­so­na­li­tatea.

Adaptare: Adriana Mocca
Foto: dreamstime.com

Pages: 1 2
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top