Nu te lasa condusa de emotii
Se spune ca omul este o fiinta rationala insa, adesea, deciziile si actiunile noastre sunt influentate in mare masura de emotii. Aceste stari aparent spontane si incontrolabile pot fi un motivator excelent sau un obstacol in calea reusitelor noastre personale si profesionale. Vrei sa te lasi condusa de emotii sau vrei sa fii tu cea care le controleaza?
De ce este necesar sa ne controlam emotiile?
A te lasa prada emotiilor este ca atunci cand joci la loterie, consecintele (favorabile sau nefavorabile) depind in foarte mica masura de actiunile tale.
Un om care se lasa prada furiei de moment va manifesta diverse comportamente nocive (agresivitate, injurii) fara sa constientizeze consecintele pe termen lung ale actiunilor sale.
Toate emotiile trebuie descarcate, insa conteaza foarte mult felul in care alegem sa gestionam acest lucru. Omul furios pe care l-am mentionat in exemplul de mai sus poate fi un pericol atat pentru sine, cat si pentru cei din jur.
Ratiunea si emotiile sunt doua elemente complementare ale mintii umane. Daca vrei sa iti gestionezi emotiile in mod adecvat si functional, trebuie sa gasesti un echilibru intre exprimarea libera a acestora si controlul exercitat de ratiune.
Constientizeaza-ti emotiile
Oamenii care intampina dificultati in a exercita un control rational asupra a ceea ce gandesc sau simt, sunt adesea luati prin surprindere de catre propriile emotii. Ei ajung sa devina constienti de o emotie abia dupa ce experimenteaza consecintele.
Orice emotie poate fi constientizata, atata timp cat suntem dispusi sa acordam atentie corpului si mintii noastre.
Daca simti ca te cuprinde o usoara caldura, s-ar putea sa fie din cauza rusinii iar daca incepi sa tremuri si iti inclestezi maxilarul, inseamna ca esti furios.
Din moment ce corpul si mintea ta sunt strans legate, emotiile pot fi relativ usor constientizate atata timp cat esti dispus sa acorzi mai multa atentie reactiilor fiziologice.
Spune STOP inainte sa reactionezi
Faptul ca reusim sa ne constientizam emotiile nu inseamna ca vom putea sa le si controlam. Unele emotii sunt atat de intense incat pur si simplu ne intuneca judecata rationala.
In ciuda eforturilor noastre de a bloca sau ignora anumite stari emotionale, adesea suntem complet depasiti de situatie.
Inainte sa te lasi condus de o emotie, spune STOP si cauta sa reevaluezi situatia. In felul acesta, creierul rational are suficient timp sa actioneze prin impunerea unui control asupra impulsurilor de moment.
Nu trebuie sa faci nimic “spectaculos”, doar sa ai suficienta determinare incat sa te opresti pentru o clipa inainte de a da frau liber emotiei.
Concentreaza-te asupra gandurilor
Mintea rationala se afla in stransa legatura cu starile noastre emotionale. Astfel, fiecare emotie este declansata de un gand si aproape fiecare gand poate fi influentat de o emotie.
Relatia emotii-ganduri poate functiona in avantajul sau dezavantajul tau. Gandurile sunt o cale eficienta prin care iti poti controla mai bine emotiile. Odata ce ti-ai modificat sau corectat un gand, se va schimba si emotia asociata acestuia.
Sa presupunem ca un coleg de munca iti adreseaza o jignire. Daca primul gand care iti vine in minte este “Cum isi permite sa ma jigneasca? O sa ii arat eu lui!”, probabil ca si intensitatea emotiei (in cazul acesta, furia) va fi pe masura gandului asociat, iar consecintele vor fi cu siguranta neplacute.
Pentru a evita o confruntare, poti alege sa inlocuiesti gandul tau alimentat de furie, cu unul mai putin “violent” precum: “Faptul ca m-a jignit este intr-adevar neplacut. Voi incerca sa discut cu el despre acest eveniment neplacut.”
Observam cum o simpla modificare a unui gand poate detensiona intreaga situatie. Inainte sa iti descarci emotiile, intreaba-te ce gand sta la baza acestora si daca poti inlocui gandurile respective cu unele mai rationale si echilibrate.
Priveste in ansamblu
Multi dintre noi alegem sa dam frau liber emotiilor noastre, fara sa luam in considerare consecintele pe termen lung. Ratiunea este coplesita de intensitatea emotiilor si cand ajungem sa realizam gravitatea consecintelor, este prea tarziu.
O modalitate buna prin care poti evita efectele neplacute ale emotiilor negative este privirea in ansamblu.
In momentul in care realizezi ca o emotie, exprimata in mod neadecvat, poate cauza conflicte intre tine si altii, ducand astfel la aparitia unor tensiuni in mediul social, te vei gandi de doua ori inainte sa treci la fapte.
Invata de la altii
In calitate de fiinte sociale, oamenii invata atat din experienta proprie, cat si din experienta altora. Aceeasi regula se aplica si in cazul emotiilor.
Prin observarea modului in care alti oameni isi manifesta emotiile, putem invata cum sa ne gestionam propriile impulsuri si care sunt consecintele exprimarii emotiilor in anumite contexte.
Se numeste invatare prin observatie si te poate scuti de experientele neplacute asociate cu exprimarea emotiilor in moduri neadecvate.
De Alexandru Draghici, psiholog clinician, psihoterapeut
Tel: 0784.084.141
www.stropdesanatate.ro
Foto: 123rf.com