Prietena mea cea mai buna, terapeutul meu
Prietenia ca autocunoastere
De ce femeile sunt mai dispuse, mai deschise catre o relatie de confesiune? Dr. Razvan Gogalniceanu: „Femeile, in privinta emotiilor, par mai atente si mai deschise decat barbatii. Suntem, de altfel, supusi si cultural unei presiuni catre acest mod de gandire: emotiile sunt socotite ca fiind «definitorii pentru femei». Desi traim astfel de stari cu totii, indiferent de sex, tot cultural femeile par mai dispuse la analizarea acestora si la impartasirea lor cu o prietena ori cu un prieten.
Este terapeutic? Vindeca, adica? Poate. Uneori. Depinde. Un astfel de raspuns evaziv nu este chiar ceea ce asteptam. Prin urmare, dezvoltam subiectul. Nu am pretentia ca sunt detinatorul explicatiei ultime, insa pot aprecia faptul ca femeile au o disponibilitate de confesare mai accentuata decat barbatii. Ar putea fi o disponibilitate mai mare de autocunoastere? Cum de se petrece acest lucru? De ce exista aceasta diferentiere?
Autocunoasterea este un proces la care participa toate fiintele umane. Dar pare ca femeile sunt mai dispuse catre confesiune. Noi gandim ca femeile au acces mai de timpuriu in viata la autocunoastere. Femeile sunt dispuse in mod natural unor cicluri clare si distincte ale existentei. Menstra si ciclicitatea ei, posibilitatea implicita de a da viata, disparitia ciclului lunar si imposibilitatea de a mai da viata la un moment dat par a furniza femeilor o impartire naturala si fireasca a vietii in niste etape succesive.
Aceste etape par a intari o directie existentiala, dinspre aparitie catre disparitie, de la un ciclu la altul, dinspre nastere catre moarte. Aceasta intarire ar putea genera o nevoie de a recunoaste scopul propriei vieti, de a intelege sau de a deslusi, de a primi confirmare sau sustinere in implinirea sarcinilor vietii de care ne vorbeste Adler. S-ar contura o idee, o explicare a faptului ca femeile comunica mai mult si, poate, mai bine decat barbatii.
Ce ne-ar lipsi noua, barbatilor? Poate anumite ritualuri de trecere (din copilarie la adolescenta, din adolescenta catre existenta adulta, sau oricare altele), care sa ne permita accesul la o anumita ritmicitate a vietilor noastre si, poate, o mai mare disponibilitate de introspectie.
Ar fi aceasta calea barbatilor spre o amplificare a dorintei de confesiune sau a inclinatiei de a intelege si afla despre sine? Nu stiu. Este o chestiune la care meditez de mai multa vreme si asupra careia am revenit in discutiile mele cu colegi sau prieteni barbati. Ce am desprins din ele? Ca pare ca avem nevoie de niste ritualuri, nu unele surogate, ci chiar unele care sa ne aminteasca din cand in cand ca in viata noastra exista devenire si ca fiecare dintre noi ar trebui sa ia seama la ea“.
Best friend sau terapie?
Uneori preferam sa povestim cuiva despre care stim ca ne tine partea. Terapeutul e mai obiectiv. Care sunt avantajele si dezavantajele fiecarei relatii?
6 motive sa iti preferi prietena
1. Psihologul tau este impartial si se detaseaza afectiv de tine si problemele tale. Uneori insa iti doresti sa fii doar ascultata si inteleasa intr-un mod apropiat, subiectiv. Ai nevoie doar ca cel care te asculta sa fie „acolo”. Cine poate fi mai nimerit pentru acest lucru decat cea mai buna prietena?
2. Nu poti apela la ajutorul terapeutului cand si cum doresti. Pentru micile probleme de zi cu zi iti poti suna insa prietena, chiar si in miez de noapte.
3. Intalnirile cu terapeutul sunt organizate intr-un mediu dat, urmarind un anumit program. Discu-
tiile cu cea mai buna prietena iti ofera o libertate mai mare. Poti alege intre a merge la cafeneaua voastra preferata sau la o plimbare in parc.
4. Este mai usor sa te confesezi unei prietene. Te cunoaste – deci, ai multa incredere in ea si te simti mai confortabil deschizandu-ti sufletul in fata ei.
5. Cand iti descarci problemele in fata prietenei tale, nu este nevoie sa faci si eforturi pentru a ti le rezolva. O buna amica te poate asculta pur si simplu, fara sa-ti ceara sau sa-si noteze plusurile sau minusurile acumulate de la ultima conversatie pe o tema asemanatoare.
6. Si, nu in ultimul rand, discutiile cu cea mai buna prietena nu costa nimic.
6 motive sa alegi terapia
1. Uneori ai nevoie de o viziune obiectiva asupra a ceea ce se intampla cu tine. Cineva impartial, care nu iti cunoaste viata personala, iti poate oferi asta.
2. Discutiile cu terapeutul presupun o anumita rigoare si disciplina. Desi poate fi neplacut sau descurajant, strictetea te poate ajuta sa te autodisciplinezi in ceea ce iti propui ca subiect de discutie. Nu te vei mai lasa dusa de valul sentimentalismelor si nu vei devia de la subiect.
3. Iti poate face bine sa asociezi un loc, acelasi, cu senzatia de securitate pe care o presupune mediul de intalnire cu terapeutul. Poate deveni, in timp, un teritoriu unde nu iti este teama sa explorezi in interiorul tau.
4. Unii oameni prefera sa isi deschida sufletul unor necunoscuti in cadrul mediului virtual. Ca si in aceste cazuri, dialogul cu terapeutul iti poate oferi o mai mare siguranta tocmai pentru ca este un necunoscut. Žn fata lui nu e nevoie sa te prefaci, sa disimulezi, sa pari si sa demonstrezi nimic.
5. Confesiunea in fata unui terapeut nu presupune doar descarcare. Este o munca de autodezvoltare si depasire a problemelor. Fiecare intalnire inseamna un plus de efort si un progres.
6. Terapia iti poate oferi ocazia sa iti explici multe necunoscute din viata ta emotionala. Desi mai putin placut si mai fara manusi, acest exercitiu te poate ajuta sa afli mai multe despre tine tocmai pentru ca relatia nu iti permite atatea ca cea de prietenie.
Editare de Irina Buda
Foto: Guliver/Getty Images