Profita (si) de inamici
de citit: Un splendid eseu despre moralitate, intruchipata poetic de ingeri. |
„Iubeste ca ingerii“
Exista o figura care a „profitat“ de pe urma inamicilor sai intr-un mod care i-a schimbat existenta. Intelectual evreu, crestinat in puscaria Jilava, Nicolae Steinhardt intruchipeaza iertarea crestina.
Pentru el, intalnirea acelei lumi odioase a inchisorilor politice a fost calea catre descoperirea rugaciunii, a intelegerii si credintei. „Omul“, scrie Steinhardt in Jurnalul fericirii, „daca rationeaza in calitate de crestin si vrea sa se poarte conform cu doctrina crestina, poate – si trebuie – sa nu tina seama de nedreptatile savarsite impotriva-i, de insultele ce i se aduc lui, ca individ.
Dar, daca ocupa o functie de raspundere ori se afla in fruntea treburilor publice, nu are dreptul sa invoce principiul iertarii spre a ramane distant si rece in fata raului si a lasa pe nevinovati prada „ticalosilor“.Cum poti sa-l iubesti pe aproapele tau – ca e prieten sau dusman – ca pe tine insuti? Andrei Plesu gaseste o solutie poetica, in Despre ingeri: „«Iubeste-ti dusmanul» inseamna adu-ti aminte ca ingerul lui il iubeste, invata sa iubesti asemenea ingerilor“.
„Un inamic este o comoara“
Punand in practica aceste invataturi, ai putea descoperi ca, departe de a fi pus intr-o situatie rusinoasa, vei avea chiar avantaje care te vor face sa evoluezi.
Este o forta sa transformi inamicul in aliat interior. Daca faci efortul sa te intrebi ce vrea sa iti spuna acest individ (de ce el, de ce aici, de ce acum ?) si ce lectie se ascunde in spatele acestei penibile intalniri, privirea asupra lui se schimba radical: vezi mai mult beneficiile pe care le-ai putea avea decat intentia lui de a te distruge.
De aici pana la a-i fi recunoscator nu este decat un pas!
de citit: Intelepciunea orientala cuprinsa in acest volum |
Spinoza: „Nu iti bate joc, nu plange, nu detesta, ci intelege“
Nimic nu iti garanteaza ca, daca dispretuiesti, daca te enervezi sau te victimizezi, nu le dai dreptate celor care au provocat aceste sentimente. Si iti faci tu rau. Incurajarea lui Spinoza se alatura uneia dintre marile lectii ale buddhismului: pentru a-ti stapani emotiile negative, trebuie sa mergi la cauze, ceea ce necesita un efort intelectual. Sa treci de la emotie la intelegere este posibil.
Daca intelegi ca cel care face rau celuilalt este cineva care merita compasiunea ta, te simti mai bine.
Dar, atentie: a intelege este una si a ierta este alta. Fiindca, se intreaba filozoful francez contemporan André Compte-Sponville, „daca un prieten v-a tradat, ar fi oare un semn de inteligenta sa va pastrati increderea in el?” Daca un negustor v-a furat, este oare imoral sa cumperi din alt magazin? Ar insemna sa ne ascundem dupa cuvinte si sa dam dovada de o virtute oarba, daca nu chiar de-a dreptul neghioaba.
„Cauta”, spunea Spinoza, „adica fereste-te, si aceasta nu inseamna sa pacatuiesti impotriva mizericordiei.” Biografii lui povestesc ca, fiind odata injunghiat de un fanatic, Spinoza ar fi pastrat toata viata haina strapunsa de cutit, pentru a nu uita incidentul si lectia primita.
Adaptare de Adriana Mocca
Foto: Guliver/Getty Images