Prostul obicei de a cicali
Ce sta la baza acestui comportament?
Persoanele mereu dornice de control si mai ales de slefuire a altora pe baza propriilor principii de viata au in istoria personala un model comportamental asemanator, caruia la un moment dat i s-au supus. De cele mai multe ori, un comportament asemanator a fost manifestat de unul dintre parinti, cel mai probabil de catre mama.
Psihoterapeutul Corina Acris ne ajuta si de aceasta data cu cateva lamuriri: „Modul in care partenerii relationeaza unul cu celalalt este puternic influentat de tipul relatiilor pe care ei le-au avut cu persoanele primare de referinta, cel mai adesea cu mama.
Daca o persoana, in copilarie, a fost lasata mult timp singura, agresata sau frustrata in nevoile sale, ca adult isi va transfera in relatiile de dragoste toate temerile si nesiguranta din copilarie.
Aceste persoane vor alege parteneri cu caracteristici asemanatoare parintilor, care le vor confirma temerile de a fi respinse, inselate, dezamagite sau abandonate si se vor angaja in comportamente pe care doresc sa le evite sau vor avea asteptari exagerate de la ceilalti, din teama de a fi respinse sau tradate.
Daca parintii isi valideaza copilul intr-un mod adecvat si consecvent si daca ei demonstreaza o relatie functionala satisfacatoare intre un barbat si o femeie, copilul dobandeste stima de sine si devine din ce in ce mai independent de parintii sai.
Familiile disfunctionale folosesc frica si vina pentru a se impune cu forta si pentru a-i controla pe membrii lor. Parintii care sunt, ei insisi, depasiti si necontrolati, ii forteaza pe copii sa aiba grija de nevoile emotionale si cateodata fizice ale familiei.
Frica de atac sau de abandon ii determina pe copii sa-si neglijeze propriile nevoi si dorinte, canalizandu-si energia pentru a raspunde cererilor parintilor. Copiii pot asista la scene in care parintii se ameninta ori se umilesc sau pot fi victime ale acestor strategii de convingere.
Iar lectiile nu se uita niciodata. Astfel, copiii invata ca impunerea fricii sau a rusinii va avea ca efect rezolvarea conflictului si ca durerea poate controla oamenii, ca amenintarile sunt modalitati rapide si eficiente pentru indeplinirea unor nevoi…
Acest lucru se numeste «modelare», invatare prin observare. Ca adulti, cand se afla in situatii conflictuale, cand isi doresc ceva foarte mult, ar putea fi tentati sa foloseasca metodele pe care le-au vazut cand erau copii, recurgand la aceleasi strategii dureroase care erau, la un moment dat, indreptate catre ei.“
Frustrant este si momentul in care o astfel de femeie, in calitate de prietena sau de iubita, devine agresiva cand nu faci ce spune sau cum vrea ea. Se infurie si, chiar daca ii poate trece destul de repede, iesirile de acest gen sunt greu de acceptat pe termen lung.
Controlul dus la extrem se manifesta prin „este ca mine daca nu, suporti consecintele“, indiferent ca sunt verbale, mimice, sau chiar mai grave.