Putem combate gandurile negative
De ce unii oameni au inclinatia de a vedea viata mai mult in gri iar altii in roz?
Inclinatia spre optimism sau pesimism tine, asa cum am aratat, de experientele de viata, mai ales de cele din copilarie. Dar, de ce nu, si de un anumit chimism al organismului. De pilda, o stare de sanatate buna poate fi o premisa a unui mod optimist de a privi lucrurile.
Cum sa ne crestem copiii astfel inc¢t acestia sa-si poata pastra optimismul mai t¢rziu chiar daca au parte de lovituri?
Pedagogii ne spun adesea ca trebuie sa ferim copiii de abuz si de violenta, de inconsecventele in educatie, de certuri in familie, dar si de rasfat. Desigur, nici situatia materiala nu este de neglijat, dar ceea ce conteaza este sa oferim copilului dragoste neconditionata si securitate afectiva. Copilul trebuie sa simta ca este iubit cu adevarat pentru ceea ce este el, nu pentru ceea ce face. Regula de baza este sa intarim comportamentele dezirabile (va primi laude si recompense pentru ceea ce face bine) si sa ignoram, pe c¢t posibil, pe cele negative. Violentele verbale si fizice asupra copilului au consecinte negative pe termen lung.
Putem „invata” sa fim optimisti si senini?
Evident, optimismul se poate invata. Iar psihoterapia cognitiv-comportamentala reprezinta una dintre cele mai eficiente strategii de schimbare a atitudinii. Specialistii in aceasta terapie sustin ca nu at¢t imprejurarile exterioare, c¢t mai ales maniera in care individul le interpreteaza, produc stari afective negative cum ar fi anxietatea, m¢nia, disperarea, etc. si comportamentele dezadaptative care le urmeaza acestora.
Psihologul il va invata pas cu pas pe client sa identifice g¢ndurile negative automate („sunt un ratat”), convingerile gresite care stau la baza lor (de genul „trebuie intotdeauna sa obtin aprobarea celorlalti pentru a ma considera o persoana valoroasa”; „trebuie intotdeauna sa fac totul perfect”, „trebuie sa fiu perfect“), sa aduca argumente pentru infirmarea acestora si, in cele din urma, sa le inlocuiasca cu convingeri alternative, cu caracter adaptativ.
„G¢ndurile negre trebuie inlaturate si Inlocuite nu neaparat cu unele pozitive, ci cu unele realiste“
Daca optimismul se deprinde prin experienta, este el durabil?
Daca cineva a invatat sa lucreze asupra sa in directia restructurarii cognitive (a modificarii atitudinii fata de viata) persoana si-a insusit niste strategii de autoreglare a starilor psihice, strategii pe care le va putea aplica ori de c¢te ori se confrunta cu situatii psihotraumatizante in viitor. Cu alte cuvinte, da, este durabil.
Din experinta dvs. de terapeut, ce rol are religia in mentinerea unei stari de seninatate sufleteasca?
Religia are un rol foarte important in mentinerea echilibrului persoanei, cu conditia sa nu cultive intoleranta si fanatismul. Ceea ce va pot spune, ca terapeut, este ca mi-e mai usor sa lucrez cu persoane care cred in Dumnezeu pentru ca acestea sunt mai motivate in directia schimbarii si se lasa mai greu prada disperarii.