Putem combate gandurile negative
Cum se poate „exersa” optimismul in terapie?
Consilierul sau terapeutul de orientare cognitiv-comportamentala isi poate invata clientul sa faca niste exercitii de deprindere a unei atitudini pozitive. El este invatat sa detecteze g¢ndurile si convingerile negative, sa identifice erorile de logica din spatele acestora. De exemplu g¢ndirea de tip „alb-negru”, „totul sau nimic” sau ceea ce se numeste „abstragere selectiva” – concentrarea numai asupra unor evenimente negative. Ori suprageneralizarea unui eveniment negativ, caruia i se acorda o atentie disproportionata, „ghicirea g¢ndurilor”, de exemplu: daca seful, distrat, obosit sau suparat din alte motive nu-mi raspunde la salut, trag concluzia pripita ca are ceva cu mine, etc.
Psihologul va testa alaturi de clientul sau gradul de adevar al g¢ndurilor si convingerilor negative. Asta se face prin niste exercitii, la inceput in cabinetul de psihoterapie si apoi ca teme. In cele din urma aceste ganduri vor fi inlocuite cu unele mai realiste care vor pune bazele atitudinii optimiste fata de viata.
Dr. Irina Holdevici spune ca optimismul este o atitudine ce se poate invata si mai apoi exersa toata viata.
interviu realizat de Iuliana Alexa
Psihoterapii scurte – Sa ne rezolvam problemele de viata rapid si eficient,
Irina Holdevici, Editura Ceres, Bucuresti, 2002.
Nu pentru toate problemele noastre este necesar sa facem terapie de lunga durata, pentru ca multe probleme se pot rezolva usor si eficient, prin psihoterapii scurte, centrate pe simptom. Trebuie sa pornim de la convingerea ca fiecare dintre noi dispune de suficiente resurse interioare de autoreglare si autovindecare.
Gandirea pozitiva – Ghid practic de psihoterapie rational-emotiva si cognitiv-comportamentala, Irina Holdevici, Editura Dual Tech, Bucuresti, 2000. Gandirea pozitiva poate fi o reteta de succes. stiinta arata ca cei care gandesc pozitiv rezista mai bine la stres si nu se imbolnavesc asa de usor. Au rezultate bune si gasesc solutii mai repede. Aceasta carte se adreseaza atat celor de specialitate cat si publicului larg interesat de autoperfectionare.