Now Reading
Puterea darurilor: de ce este mai bine sa oferi decat sa primesti

Puterea darurilor: de ce este mai bine sa oferi decat sa primesti

Revista Psychologies

A darui este mai important decat a primi ! A cheltui bani pentru ceilalti decat pentru noi ne ofera un sentiment de implinire. Descopera puterea darurilor.

 

Suntem fericiti cand oferim

Dorinta de a-i ajuta pe ceilalti este adanc inradacinata in natura umana. S-a dovedit ca entuziasmul de a te dedica altora decat tie insuti reprezinta o componenta universal valabila a psihologiei umane, si exista o relatie pozitiva intre bunastarea personala si bunastarea celorlalti.

Legatura dintre bunastare si preocuparea pentru ceilalti este semnificativa in fiecare regiune a lumii si nu este afectata de factori precum veniturile, suportul social sau coruptia. Oamenii care cheltuie bani pentru ceilalti se simt mai fericiti si mai impliniti decat cei care se gandesc numai la ei.

 

Cand oferi stilul tau de viata se imbunatateste

Dintr-o perspectiva evolutiva, oamenii dispun de beneficii emotionale atunci cand ii ajuta pe ceilalti. Astfel ei sunt incurajati sa se comporte generos, asta aducandu-le  beneficii in stilul de viata pe termen lung.

 

A oferi este benefic pentru sanatate

Daca oferim, stresul asociat cu problemele de sanatate este redus. A oferi imbunatateste sanatatea si longevitatea, iar oamenii care ii sustin financiar pe altii au presiunea sanguina mai scazuta decat cei care nu o fac.

Acele persoane care isi ajutau prietenii, rudele, vecinii sau cele care isi sprijineau emotional sotii aveau un risc mai mic de a muri pe o perioada de cinci ani. De mentionat ca situatia se schimba in cazul celor care primeau ajutor.

 

Cand oferim se dezvolta cooperarea si conexiunea sociala

Atunci cand oferi vei fi recompensat fie de persoana pe care ai ajutat-o, fie de altcineva. Ce e important este ca te vei apropia atat de ceilalti cat si de tine insuti. Astfel, vei dezvolta interactiuni sociale pozitive, esentiale pentru sanatatea ta fizica si psihica.

 

A darui este contagios

O persoana generoasa ii inspira pe cei din jurul sau sa se comporte astfel cu trecerea timpului. Cercetatorii au afirmat ca altruismul este raspandit de la persoana la persoana.

Sentimentul de a oferi este strans legat de eliberarea oxitocinei (un hormon care induce euforia, cordialitatea si conexiunea cu ceilalti). Indiferent ca oferi cadouri, faci voluntariat sau donezi bani vei vedea ca vor lua nastere conexiuni sociale neasteptate si te vei simti mai fericit.

De Andreea Predut

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top