Sa luptam cu impolitetea cotidiana
Dominatie zi de zi
Neintelegerea unui act care iti da peste cap toata ziua, frustrarea de a nu fi raspuns adecvat… „Agresivitatea ar putea avea originea in trei mari zone: ar putea reprezenta o reactie la frustrare sau pericol, ar putea fi un produs secundar al autoconservarii sau ar putea reprezenta un fenomen insotitor al pulsiunii sexuale“, spune Gabriel Cicu.
„ In primul caz (reactie la frustrare sau pericol), as putea exemplifica raspunzand chiar la intrebarea dvs., agresivitatea barbatilor asupra femeii la volan. Frustrarea barbatului in fata unei astfel de situatii este foarte clara, rolul sau de mascul, de unic posesor al unui autovehicul – pana mai deunazi, simbolul sau falic prin excelenta – este in posesia unei femei… Daca masina condusa de femeie este si mai mare si mai scumpa, imaginati-va… Am putea spune ca in acest caz satisfacerea impulsului agresiv ii serveste masculului pentru restabilirea sentimentului de sine lezat.
De ce barbatii occidentali nu se mai comporta asa? Ei bine, pentru ca societatea romaneasca este inca in faza de copilarie timpurie (asta, pentru a nu spune si a fi inteles gresit, ca este o societate primitiva), in care barbatul, dar si femeia pe alte zone, inca nu si-a consolidat sentimentul de sine, si atunci o face prin artefacte precum masina, dar nu numai. As putea continua si in cazul femeii imbracate provocator, dar care este a altuia… Din nou, frustrare!
Al doilea caz (produs secundar al autoconservarii) cred ca este ceva mai usor de exemplificat. Asigurarea hranei zilnice, a conditiilor de viata sunt insotite de multa agresivitate. In societate observam ca toate aceste actiuni banale, de a merge la munca, de a merge la cumparaturi etc. sunt insotite de foarte multa agresivitate. Toate acestea, din cauza lipsurilor sau incapacitatii de a asigura conditiile necesare autoconservarii. Ce faceau strabunii nostri cand ramaneau fara hrana? Mergeau la vanatoare, dar cand le era atacat depozitul de merinde, ieseau la razboi. Cam pe aici ne aflam si noi in acest moment, ca societate.“
Educatie la maturitate
Agresivitatea cotidiana nu este numai de natura sexuala. Si cel care arunca un ambalaj pe jos face un gest de agresivitate fata de ceilalti. Dar pentru a dezvata un adult de impolitete, care sa fie cea mai buna metoda? Coercitia, legile… aplicate(!), „predicile“?
Spunem de obicei ca doar copilaria este varsta la care personalitatea poate fi modelata in sensul valorilor. Cu un adult ce sa faci? „Vorbim aici despre modalitatile prin care se poate face trecerea de la etapa «anala» a dezvoltarii umane, dupa cum spune psihanaliza, la urmatoarea, cu alte cuvinte cum educam un copil sa faca la olita. Raspunsul este clasic deja: prin blandete, rabdare si consecinte.
Cum spuneam si mai sus, societatea romaneasca este la primii pasi in viata, ne trebuie multa rabdare si blandete, dar bineinteles ca pedeapsa/consecinta are un rol fundamental. Dar se poate educa un adult in sensul valorilor prosociale! Ne trebuie insa, cum spuneam, rabdare. In acest moment, nu cred ca se face niciun fel de educatie in aceasta directie, exista doar mici si delimitate exemple.
Importanta afectiunii, formele de transmitere a acesteia, recunoasterea ei sunt doar cateva elemente esentiale despre care nu se prea discuta… inca. Inca prioritatile societatii noastre raman la niveluri bazale. Cred ca abia dupa ce acestea vor fi acoperite, vom putea vedea si preocupari pentru valori prosociale“, detaliaza medicul psihiatru Gabriel Cicu.
Articol de Iuliana Alexa
Credit foto: Guliver/ Getty Images