Now Reading
Schimba perspectiva

Schimba perspectiva

Revista Psychologies

O CONCEPERE A SINELUI

In unele cazuri, notiunea de gandire pozitiva s-a deformat, spunandu-se ca principiul sau consta in a te convinge ca „totul merge spre bine in cea mai buna dintre lumi“ sau ca este de ajuns sa „vrem ceva, pentru a avea“.

Or, de fapt, gandirea pozitiva inseamna ca modalitatea noastra de a gandi poate juca un rol esential asupra vietii si sanatatii noastre.

Nuanta este mentinuta, dar esentiala. Intai de toate, nu este vorba de a acorda gandirii o putere asupra lumii exterioare, asupra Universului, ci numai asupra noastra. Individul devine o conceptie holistica, conform careia corpul si spiritul sunt nedisociabile.

In ultimii ani, cercetarile in psihologie si neurostiinte au venit sa confirme influenta optimismului asupra starii generale.
Cu precadere, studiile de psihologie pozitiva lansate de Martin E.P. Seligman in 1998, pe cand era presedinte al American Psychological Association.

In linie cu psihologia umanista, acest curent a privilegiat studiul indivizilor prosperi, pentru a permite unui numar mai mare de oameni sa traiasca mai bine.

Intr-o epoca marcata de depresie si schimbari de atitudine, nu ne-am mira de succesul acestei miscari, numita neuropsihoimunologie.

Stiintele exacte au venit sa-si aduca sprijinul gratie ilustratiilor medicale, care dezvaluie ce efecte au gandurile asupra creierului.


IMAGINATIA IN ACTIUNE

Celalalt aspect prin care gandirea pozitiva ca la carte se deosebeste de avatarurile sale este metoda de aplicare.

Poti obtine tot ce iti doresti odata ce iti modifici sistemul de gandire? De la ‰mile Coué incoace gandirea pozitiva nu lauda puterea vointei sau capacitatea de a transforma pe viata gandurile negative in ganduri pozitive.

In realitate, ea este o „munca asupra imaginatiei“, spunea Coué, pe care, astazi, o vom numi „munca de deschidere a constiintei“ si care se deruleaza in trei etape: relaxare, vizualizare si autosugestionare constienta.

Pe cea din urma o regasim in numeroase tehnici de dezvoltare personala, de la programare neurolingvistica, pana la sofrologie.

Metoda pusa la punct de columbianul Alfonso Caycedo in anii 1960, sofrologia, ne permite sa eliberam gandirea negativa, dar nu sa o pozitivizam.

De exemplu, in cazul fobiei de avion nu i se va spune pacientului ca „va avea o calatorie minunata“, ci ca „este foarte posibil ca avionul sa ajunga fara dificultate la destinatie“. Nu se transforma modul de gandire, ci se deschide.

Din pacate, in zilele noastre, alunecam prea des pe panta negativitatii, iar pentru restabilirea echilibrului in utilizarea instrumentelor de gandire pozitiva, ca relaxarea si vizualizarea, ne permite sa cultivam imagini satisfacatoare si amintiri fericite.

Departe de a promova optimismul euforic, curentul de gandire pozitiva ne dezvolta increderea in sine si libertatea si ne face sa intelegem ca atingerea fericirii este mult mai simpla decat credem.

Chiar si Hamlet, pesimistul lui William Shakespeare, era constient de asta: „There is nothing good or bad, but thinking make it so“ („Nu exista nimic bun sau rau, ci doar gandirea il face sa fie asa“).

Editare de Andreea Radulescu

 

Pages: 1 2
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top