Sfatul psihologului: Cum să îți stabilești eficient rezoluțiile pentru noul an
Un nou an, o nouă listă de rezoluții! Sună cunoscut? Am cerut sfatul psihologului Andra Zaharia despre cum le putem stabili cât mai eficient.
Citește și:
Indicii că nu suntem conectați la propriile nevoi și dorințe
Sănătate psihică și emoțională: Să ne temperăm nevoia de autocontrol și disciplină
Stabilirea unor rezoluții pentru un nou an este un exercițiu pe care îl practic cu drag de ceva vreme. Dacă la început am ales să îl fac mai mult din curiozitate, să văd dacă funcționează, de-a lungul timpului am descoperit că este cu adevărat util.
Pentru că am realizat că tot ceea ce scriam în lista mea de rezoluții era rezultatul unor căutări, întrebări și conștientizări, unor înțelegeri profunde despre ceea ce funcționa sau nu funcționa în viața mea, despre ceea ce era necesar sau doream să schimb pentru a fi mai în contact și mai bine cu mine însămi.
Cum îmi stabilesc aceste rezoluții
Înainte de toate, analizez ce am reușit și ce nu am reușit să duc la îndeplinire din lista obiectivelor de anul trecut, ce efecte au apărut în urma acestor schimbări, dar și în urma celor pe care nu le-am realizat, care au fost motivele pentru care am amânat sau chiar am eliminat anumite puncte din lista de priorități.
Toată această analiză este una cât se poate de obiectivă, care are ca scop identificarea unor noi nevoi și dorințe și nicidecum de a mă critica.
Odată ce am extras concluziile anului trecut, îmi stabilesc o nouă listă de rezoluții în acord cu dorințele, nevoile și necesitățile actuale, dar în care se întâmplă uneori să includ și elemente din anul anterior.
Însă, de fiecare dată am grjă ca aceste planuri să fie realiste și să nu rămână la stadiul de dorință, pentru asta adăugând câteva repere, strategii și termene de lucru.
Sfaturi pentru lista de rezoluții
Fă-ți o analiză a ceea ce merge sau nu merge în viața ta, ce ai păstra și ce ai schimba pentru a-ți fi mai bine. Pune-ți întrebările cât mai clar și mai precis pentru a obține cele mai exacte răspunsuri.
Încearcă să fii blând cu tine pentru că autocritica și tendința spre perfecționism vor avea doar ecouri negative și te vor conduce către autosabotarea planurilor.
Stabilește obiective realiste, care au la bază înțelegerea motivului pentru care îți dorești schimbarea.
Găsește cea mai bună strategie de punere în aplicare a rezoluțiilor, schițează planul și stabilește niște termene.
De Andra Zaharia, psihoterapeut integrativ, psiholog clinician
Consiliere vocațională și dezvoltare personală
Tel.: 0726.757.396
andrazaharia.weebly.com
Foto: shutterstock.com