Now Reading
Sfaturi pentru inhibati si hipersensibili

Sfaturi pentru inhibati si hipersensibili

Revista Psychologies

Esti inhibat

Iti reprimi emotiile, nu iti exprimi nici mania, nici bucuria, nici frica… Dar in spatele acestei masti se ascunde un hiperemotiv care se protejeaza. Solutia: fii detasat.

Gandeste-te sa acorzi mai multa importanta gesturilor, nu cuvintelor. Cuvintele sunt importante, dar 90% din mesajele afective sunt exprimate de corp, de fata…

Un zambet, o ridicare a umerilor pot spune mai multe decat un discurs. Daca iti vine sa plangi, dar nu poti, sprijina-ti capul pe umarul cuiva.

Accepta-ti propriile emotii. Cand unui copil ii este frica de lup, nu serveste la nimic sa ii spui ca in padure nu mai exista lupi.

Atitudinea potrivita este sa il intrebi: „Ce as putea sa fac sa te linistesc?“. Emotiile nu trebuie vazute ca niste pericole.

Tine un jurnal. E important sa-ti spui experientele afective, preferintele, dorintele, problemele. Jurnalul intim este un antrenament bun. Este ca un apropiat, un confident… De fapt, expunerea narativa te face sa retraiesti emotiile. Relatiile tale de prietenie se vor imbogati.

Esti hipersensibil

Suferi de o sensibilitate crescuta la remarci, la critica, dar si la complimente. Solutia: restabileste o comunicare armonioasa cu ceilalti.

Invata sa te pui in pielea celuilalt. Daca iti faci prea multe griji cu privire la ce gandesc altii despre tine, inseamna ca esti egocentric. Asta te mentine intr-o situatie de dependenta, iar colegii, sefii, prietenii, copiii, vecinii te pot manipula dupa bunul lor plac.

Mai bine foloseste-ti capacitatile naturale de empatie si incearca sa te pui in locul celuilalt. Aceasta schimbare a perspectivei te face sa eviti neintelegerile.

Inceteaza sa iti doresti sa fii iubit de toata lumea. Cate odata e bine sa iti asumi riscul de a deranja sau de a displacea. Sa fii apreciat de toti, in orice fel, e imposibil. Antipatiile, rivalitatile, incompatibilitatile, exista.

Identifica „declicurile“ adica, acele cuvinte care iti declanseaza reactii excesive.
Scrie-ti punctele slabe. Asta-ti va permite sa te deconectezi si sa nu te lasi afectat de emotiile negative.

Evita gandurile absolutiste sau catastrofale. Iti spui: „Trebuie sa am un copil inainte de 35 de ani“ sau: „E sigur, voi ramane singur toata viata“. Asta te face sa ai un sentiment de vinovatie si sa te simti fragil.

Esti coleric

Iti lipseste controlul de sine si te lasi coplesit de agresivitate. Solutia: invata sa te stapanesti si sa gestionezi un conflict.

Evita „colectarea timbrelor“.  Cu cat acumulezi mici suparari succesive, cu atat risti ca ultima picatura sa umple paharul.

Daca le-ai fi spus tuturor celor din timpul zilei ca exagereaza, ai fi evitat o furie izbucnita subit. Poti sa fii furios, nu este interzis!

Cu conditia sa fii la momentul potrivit langa persoanele potrivite, cu un motiv bun si in limite decente!

Spune clar ce simti. E bine sa-ti marturisesti suferinta sau mania in loc sa ii acuzi pe ceilalti. De exemplu, spune: „Am mari probleme la munca, sunt cu nervii la pamant“.

Fa pauze „corticotalamice“. E vorba de a-ti diversifica reactiile pentru a-i oferi timp creierului sa ia deciziile potrivite. Respira profund, tine aerul doua secunde, expira si asteapta inca doua secunde inainte de a respira din nou.

Inchide ochii 2-3 secunde din cand in cand pentru a scapa de imaginea asociata presiunii.

Dialogheaza. Pentru a termina o disputa, metoda XYZ, inventata de psihologul Haim Ginott, parintele comunicarii eficace, face minuni. Spune: „Cand ai facut X, am simtit Y si as fi preferat sa faci Z.“.

De exemplu: „Cand mi-ai spus ca am venit prea tarziu, m-am simtit vinovat ca nu sunt un tata bun. As fi preferat sa ma iei in brate si sa imi vorbesti frumos, in loc sa imi reprosezi“.

Ajutati-va reciproc. Inainte de a reactiona in mod agresiv, intreaba-l pe celalalt: „Ce nu e in regula?“ sau propune-i un armistitiu: „Incep sa ma enervez, haide sa facem o pauza“.

Esti timid

Cu cat sunt mai multe mize – fie ca sunt profesionale sau private –, cu atat te panichezi mai mult. Si-e frica sa nu esuezi. Solutia: depaseste-ti blocajele.

Cauta in mod sistematic experienta negativa care te-a condus catre un moment de panica. Persoana care te face sa te pierzi nu seamana cu profesorul de matematica exigent care ti-a marcat copilaria?

Fiecare situatie stresanta trimite la o alta deja traita, adesea dupa 6 ani de viata, si ramasa nerezolvata pe plan psihic. Vechile sentimente refulate sunt reactivate in acel moment.

Invata sa respiri. Sunt de ajuns cateva minute de concentrare pentru a dobandi un ritm respirator regulat si profund. Prelungeste-ti expiratia si scurteaza inspiratia pentru a domoli senzatiile interioare.

Foloseste tehnica refugiului. La fiecare crestere a stresului, aminteste-ti de o experienta reusita din trecut, ceea ce va face ca placerea si increderea in sine sa renasca.

Adu-ti aminte de ziua in care ti-ai sustinut examenul oral si ti-ai surprins examinatorii intr-un mod placut. Refugiul pozitiv iti permite sa lupti impotriva subestimarii si sa eviti un scenariu catastrofal.

Pregateste-te inainte de un test. Ia in calcul toate ipotezele posibile, imagineaza-ti intrebari posibile, dar si intrebari-capcana, defineste-ti centrele de interes…

Impactul emotional nu va fi asa de puternic. Priveste-ti interlocutorul in ochi, fixandu-ti un punct invizibil. Va crede ca esti sigur pe tine, iar tu te vei putea concentra pe ceea ce spui fara sa interpretezi ce citesti in ochii celuilat.

 

Pages: 1 2
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top