Solutii de criza – emotiile si stresul
De citit
Emotionomics, Dan Hill, Editura Publica, 2013
Dan Hill si-a propus sa afle cum trebuie conduse companiile si afacerile in secolul XXI. In Emotionomics, face o analiza concisa a acelor idei din psihologie si psihiatrie care explica modul nostru de functionare. Emotionomics ne spune cum poate fi micsorata distanta dintre „a spune“ si „a simti“. Codul emotional, odata stapanit, ofera cheia pentru o mai buna gestionare a dinamicii care determina vanzarile si productivitatea unei companii.
Emotii date pe fata, Paul Ekman, Editura Trei
„Emotiile ne salveaza viata, dar pot s-o si distruga. Ne imping sa actionam aparent rezonabil, dar si in moduri pe care ajungem sa le regretam. Scopul meu este acela de a-i ajuta pe cititori sa-si inteleaga si sa-si imbunatateasca viata emotionala. Ma uimeste ca, pana foarte de curand, oamenii de stiinta, precum si nespecialistii au stiut foarte putine lucruri despre emotii, desi ele joaca un rol esential in viata fiecaruia.“ (Paul Ekman).
Seninatatea, Christophe André, Editura Trei
Ne-ar placea sa ramanem mereu senini… Dar viata ne tulbura apele, iar demonii nostri launtrici se trezesc: atunci devenim ingrijorati, ne pierdem speranta, ne risipim. Prin cele 25 de istorioare si prin invatamintele lor, cartea va propune sa inaintati, in ritmul vostru, pe calea echilibrului si a seninatatii. Descoperiti intelepciunea vietii de zi cu zi ascunsa in micile si efemerele momente de fericire, precum un telefon de la un vechi prieten, un jurnal abandonat si redescoperit sau o frunza dansand in vantul de toamna.
Emotiile distructive, Daniel Goleman, Editura Curtea Veche
Ce sunt aceste emotii si ce anume le favorizeaza aparitia sau le declanseaza, perturband echilibrul interior? Cum se manifesta emotiile in viata cotidiana si ce implicatii au, mai ales pe termen lung? Oare avem potentialul de a ne schimba? Si in ce fel suntem influentati de cultura in care traim? Exista motive de optimism in ceea ce priveste controlul emotiilor distructive? Si daca da, atunci cum se pot metamorfoza aceste sentimente, pentru binele si evolutia umanitatii? Veti gasi raspunsuri la aceste intrebari in cartea de fata, in paginile careia Daniel Goleman reda discutiile purtate, in cadrul unui seminar de cinci zile, intre Dalai Lama si un mic grup de psihologi, neurologi si filozofi.
Cum sa ne exprimam emotiile si sentimentele, Christophe André, François Lelord, Editura Trei
La ce bun emotiile? La ce bun sentimentele? De cate ori nu ati avut impresia ca furia, frica, invidia, tristetea v-au impiedicat sa stabiliti contacte normale cu cei din jur, sa obtineti un post mai bun sau un salariu mai mare, sa treceti mai usor peste inerentele suparari si necazuri? Si de cate ori oare fericirea, iubirea nu v-au fost depline? Iar bucuriile marunte, dar necesare, ale vietii nu au trecut de prea multe ori pe langa dvs. fara sa le puteti aprecia? Intr-o lume a informaticii si a informatiei, a muncii normate si a stresului, intr-un secol in care eficienta a devenit o inevitabila (si cu atat mai nemiloasa) lege nescrisa, emotiile si sentimentele, atat de omenesti, mult prea omenesti, dar nerentabile, au devenit, pentru multi, adevarate obstacole, daca nu chiar inamici, in calea succesului. Asa o fi?!
Iuliana Alexa a fost redactorul-sef al revistei Psychologies de la aparitia primei editii a revistei până în anul 2019. Iuliana a absolvit Facultatea de Litere si este coach.