Stiinta negocierii cu cei apropiati
Familie, prieteni, sot(ie)… Putem sa utilizam instrumentele negociatorilor profesionisti chiar si cu cei apropiati. Metoda pusa la punct de cercetatorii de la Harvard si destinata initial aplanarii conflictelor internationale poate fi folosita de acum incolo si pentru rezolvarea dezacordurilor cu cei apropiati. Afla din paginile de mai jos cum sa convingi cu blandete.
Suntem numerosi cei care nu iubesc negocierea pentru ca ni se pare ca suntem pusi in fata unor alegeri gresite: metoda blandetii ne determina sa cedam si ne lasa frustrati, iar metoda dura ne poate distruge o relatie. Exista totusi o solutie la aceste neajunsuri care a fost gasita de cercetatorii de la Harvard, reuniti in Harvard Negociation Project, si care a fost dezvoltata timp de 20 de ani in Franta de catre Centrul European pentru Negocieri.
Obiectivul: transmiterea tehnicii de negociere bazata pe bun simt si pe respect reciproc, folosita in diplomatie in cazul conflictelor internationale. Daca a functionat in cazul diplomatilor, inseamna ca va functiona si in cel al sotului/sotiei. Cu conditia respectarii catorva reguli.
Fii realist
Vei hartui profesorii pentru ca fiul tau sa treaca intr-o clasa superioara? Inutil sa visezi: abilitatile tale de negociere nu vor servi la nimic daca fiul tau are numai note proaste. O negociere rationala este cea care tine in primul rand cont de interese. De pilda de cel al copilului tau, care s-ar putea sa nu faca fata intr-o clasa cu un nivel superior lui. Ca bun negociator, vei sti cand sa incepi o negociere, cand sa o inchei si cand sa n-o provoci.
Exprimarea sentimentelor, emotiilor si intereselor
In sinea ta esti convins: dezvaluirea intereselor inseamna furnizarea unei arme suplimentare celorlalti. Primul sfat pe care-l primesti la intrarea intr-o piata – exemplul acesta vine din lumea orientala – este sa nu ai un aer interesat, pentru a putea negocia pretul. Si cu moralitatea lucrurile sunt complicate. Iti inchipui un barbat explicandu-i celei pe care o seduce: „Nu esti prea frumoasa, dar sunt gata sa ies cu tine”?
Este ideal sa se vorbeasca de sentimente intr-un mod care sa nu para amenintator. Cea mai buna prietena refuza sa-ti imprumute masina sub un pretext fals? Interpretezi gestul ca pe o lipsa de incredere si explodezi.
Dar daca interesul tau fundamental este cel de a pastra prietenia, atunci este cazul sa-ti deschizi inima si sa vorbesti despre ceea ce simti. Atentie, totusi, la spirala acuzatiilor si atacurilor. E de preferat sa spui „ma simt tradat fiindca am sentimentul ca nu ai incredere in mine” in loc de „atitudinea ta ma raneste”.
Intelegerea punctului de vedere al celuilalt
Inseamna acceptarea legitimitatii unei opinii diferite de a noastra, lucru dificil de admis mai ales in toiul unei discutii aprinse. Inainte de a initia o negociere cu sotul/sotia in privinta hotararii sale bruste de a schimba resedinta, pune-ti doua intrebari: „ de ce?” si „de ce nu?”. De ce vrea sa se mute? Capriciu? Dezgust fata de actuala locuinta? Mijloc prin care evita intrebarile stanjenitoare despre relatia voastra? Dar de ce sa nu va mutati?
Examinati impreuna toate aceste variante, chiar si pentru a afla ce va doriti cu adevarat. Daca tonul discutiei devine ridicat, se contureaza o situatie conflictuala, nu ezita sa reformulezi: „Corecteaza-ma daca gresesc. Imi reprosezi ca mi-e teama de schimbare, nu-i asa?”. Asta iti va permite sa relativizezi conflictul si sa eviti cuvintele jignitoare.