Now Reading
Sunt ciclotimic

Sunt ciclotimic

Revista Psychologies

Dar si la varsta de 25 de ani eram la fel de pesimista. Prietenii imi spuneau ca sunt nevrotica, iar cole­gii de serviciu consi­de­rau ca sunt insupor­ta­bila. Mi-a fost teama ca o sa ajung sa ii inde­par­tez pe toti cei din jur, dar cel mai greu mi-a fost sa traiesc cu «omu­letii» din capul meu, unul alb si unul negru, care de­ti­neau pe rand controlul starilor mele de spirit. Asadar, am decis ca nu se mai poa­te si ca tre­bu­ie sa con­sult un psi­ho­log. Sedintele mi s-au parut foarte dureroase la inceput, apoi am re­usit sa inteleg ca ciclo­timia a aparut la putin timp dupa sinuciderea celui mai bun prieten al meu. Aceasta revelatie m-a ajutat sa reiau con­trolul asupra emotiilor.“

Ce este de facut?
Incearca sa te distantezi. Daca te cuprinde tristetea dintr-o data, incearca sa identifici care sunt cauzele acestor stari. Odata detectata sursa frustrarii, incearca sa pastrezi controlul emotiilor si sa relativizezi ce te-a contrariat. Nu ezita sa consulti un terapeut, care te va ajuta sa vezi cu mai multa claritate in interiorul tau.
Canalizeaza-ti starile de spirit. Visezi ca inveti, in cele din urma, sa iti stapanesti emotiile? Nimic mai de folos decat sa practici yoga, judo, karate, tai-chi, qi gong. Alege disciplina care ti se potriveste cel mai bine.
Sfaturi pentru anturaj. Nu mai suporti schimbarile de dispozitie care fac ca atmosfera sa fie de nerespirat? Nu ai decat un gand: sa pleci cat mai repede? Evita totusi sa inrautatesti lucrurile infuriindu-te si respingandu-l pe ciclotimic. Incearca mai intai sa mentii dialogul. Apoi evoca, fara a-l ataca, situatiile in care te-ai simtit ranit. Totul, cu scopul de a-l ajuta sa devina constient de contradictiile sale si sa reflecteze la adevaratele motive ale comportamentului sau.

Arta de a cultiva relatii durabile in dragoste, prietenie si profesie, Gerard Apfeldorfer, editura Trei de citit:
Arta de a cultiva relatii durabile in dragoste, prietenie si profesie
Gerard Apfeldorfer
Editura Trei, Bucuresti, 2007

O lucrare de maxim interes, care atinge subiectul sensibil al relationarii.

Adaptare: Adriana Mocca
Imagine: dreamstime.com.

Pages: 1 2
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top