Teama de celalalt sau de… noi
„Fiori pe sira spinarii cand gandul se centreaza pe cuvantul «strain»? Gura uscata, dureri de cap, transpiratii, respiratie accelerata? Sentimentul de lipsa a controlului?
Xenofobia este teama irationala si excesiva fata de tot ce este strain – de obicei, fata de oameni, locuri, cultura sau obiecte. Formele xenofobiei pot include rasismul sau homofobia (convingerea ca oamenii sunt inegali, in functie de etnia careia ii apartin sau de culoarea pielii).“
Psihoterapeutul Nicoleta Grigore explica ce inseamna sa fim xenofobi. „Victimizarea, atacurile brutale, crimele, expulzarea in masa sunt comportamente xenofobe.
Motivul? Una dintre explicatii poate fi «privarea relativa». De exemplu, localnicii simt ca sunt amenintai de cei care vin sa le ia locurile de munca sau puterea, ori prestigiul.
Alta explicatie face trimitere la perceptia societatii ca fiind nesigura, din cauza schimbarilor sociale rapide, manifestate ca rezultat al diversitatii culturale“, continua psihologul.
De ce ii respingem pe cei diferiti de noi?
Raspunsurile la aceasta intrebare se intind, generos, pe toate nivelurile: de la cel primar si cel biologic, pana la cele educativ-sociale. Apartenenta la un grup presupune asemanari.
Microbiologul Joan Strassmann sustine, de pilda, ca si relatiie de cooperare, si cele conflictuale se bazeaza pe relatiile de inrudire genetica, iar acest lucru pare a fi valabil chiar si in cazul unor organisme extrem de primitive, cum este… amiba.
Urcand pe scara evolutiei, la rudele noastre apropiate, asemanarea de comportament cu relatiile interumane este si mai mare. Antropologul Richard Wrangham descrie felul in care cimpanzeii isi pot ucide cu brutalitate semenii din alte grupuri, mai ales daca un mascul izolat are nenorocul sa se afle in preajma unei „gasti“ bine sudate.
De ce? Aparent, cel putin, pentru simplul fapt ca… ei pot. Se pare ca masculii cauta in mod intentionat sa provoace astfel de situatii, producand victime din categoria „celorlalti“.
Aceasta vanatoare cruda nu lasa loc pentru motive legate de hrana sau protectie. Este vorba de o intentie agresiva aparent gratuita, calculata, voit violenta, dominatoare, exercitata asupra cuiva care apartine unui alt grup.
Barbatii sunt mai xenofobi decat femeile?
E dovedit: membrii de parte barbateasca ai grupurilor genereaza deliberat, aparent gratuit, conflicte de respingere, agresiune, violenta, fata de semenii lor „din afara“, in masura in care acest lucru are sanse de castig si nu ii pune in pericol major. Gratuitate, oare?
Sa trecem la nivelul urmator, adica cel al explicatiilor venite dinspre partea psihanalizei. Strainul, celalalt, este perceput ca un posibil dusman, insa unul, in acelasi timp, neasteptat de familiar. Cineva care ne aminteste de lucruri la care nu dorim sa ne gandim.
Cel diferit reprezinta, astfel, o sublimare a pornirilor subconstientului nostru pe care nu vrem sa le acceptam, sa le dezgropam. Tocmai de aceea, el devine tapul ispasitor, proiectia noastra prin aparenta sa diferenta.
Cand frica devine boala
Teama de celalalt poate ajunge sa ia forme psihosomatice care ii fac rau purtatorului de prejudecati mai degraba decat victimei acestora. Psihologul Nicoleta Grigore explica: „Fiecare dintre noi are motive sa devina membru al unuia sau mai multor grupuri; a socializa sta in firea umana.
Ne identificam cu grupul caruia ii apartinem si acest lucru poate fi motivant, dar in acelasi timp poate fi cauza pentru care dezvoltam sentimente negative fata de altii care nu sunt in acelasi grup.
Xenofobia afecteaza persoana simptomatic si in acelasi timp faciliteaza aparitia unor consecinte neplacute la adresa strainilor, perceputi ca o amenintare.
Multe persoane traiesc cu xenofobie fara a manifesta violenta. Ei respecta legea, au un comportament social acceptabil, dar traiesc acea stare de disconfort in preajma celor care sunt diferiti, motiv pentru care sunt selectivi in alegerea prietenilor, a partenerilor de cuplu, chiar si a celor cu care vorbesc pe strada.
Acest aspect este cu atat mai dificil, cu cat traim intr-un context multicultural. Sunt dese situatiile in care persoana xenofoba intelege ca teama este nefondata, si totusi dificil de surmontat, deoarece regulile dupa care se ghideaza raspunsul de frica functioneaza la nivel inconstient.“