Teama de esec
Cei care au teama de esec se simt deceptionati daca nu-si ating de fiecare data scopul fixat; sunt timizi, resemnati, si se supun evenimentelor vietii ca unei fatalitati.
Daca esti o persoana care crede cu tarie ca trebuie cu necesitate sa fie total competenta, adecvata si in masura de a-ti realiza scopurile, inseamna ca suferi de o frica exagerata de esec si aceasta teama iti va marca toata viata.
Cei ce au frica de esec ajung sa evite sa incerce lucruri noi, pe care si le doresc, deoarece considera ca insuccesul este cel mai rau lucru care li se poate intampla: evita sa intalneasca parteneri de sex opus, sa participe la examene de promovare in functie, sa ia parte la experiente de grup de teama ca nu se vor descurca. Si, astfel, viata trece pe langa ei fara a avea psoiblitatea sa se bucure de implinirile care le-ar aduce starea de bine.
Persoanele care se tem de esec considera ca sunt valoroase doar atunci cand au realizari, iar cand nu sunt competente intr-un domeniu, cred ca nu au nici o valoare. Ele uita de toate realizarile anterioare si intra intr-o profunda depresie la cel mai mic esec, de orice natura ar fi acesta.
Credinta ca suntem valorosi doar cand avem succese este total irationala si nerealista din urmatoarele motive:
- Nimeni nu poate fi competent in aproape toate domeniile si nu-si poate sa atinge toate scopurile in mod perfect, chiar si cei mai talentati oameni au avut slabiciunile si defectele lor.
- Capacitatea de a realiza un lucru nu va poate mari valoarea; va puteti considera temporar mai valoros in urma unui succes, dar in realitate va pregatiti terenul de a crede ca nu aveti deloc valoare daca nu ati realizat urmatorul scop.
- Cand va evaluati identitatea in functie de cum va descurcati in anumite activitati specifice, este ca si cum ati crede ca aveti aceeasi valoare cu activitatea respectiva, dar dumneavoastra nu sunteti un lucru, ci o persoana vie, care desfasoara diverse activitati pe parcursul vietii si nu se poate identifica cu acestea.
- Obsesia pentru succes va poate aduce un avantaj, dar este riscanta si incomoda pe termen lung, deoarece va determina sa depuneti eforturi ce depasesc limita rezistentei fizice si psihice si sa nu mai aveti timp sa va relaxati si sa va bucurati de viata; cu ce va ajuta un succes, daca ati ajuns la starea de epuizare?
- Lupta pentru succes reflecta dorinta de a-i depasi pe altii, de a demonstra ca sunteti mai buni ca ei, dar acest lucru va impiedica sa faceti ceea ce va place cu adevarat, sa va simtiti bine in pielea dumneavoastra si va determina din nou sa va considerati lipsit de valoare daca va comparati la nesfarsit cu ceilalti (unii mai talentati decat dumneavoastra in anumite domenii).
- Dorinta imperioasa de succes va creeaza anxietate in legatura cu nereusitele, teama de a va asuma riscuri, evitarea unor planuri marete, pe care le-ati putea indeplini, daca ati accepta ca si esecul face parte din viata. Teama de esec este mai rea decat esecul insusi, deoarece va poate determina sa nu aveti reusite sexuale,de exemplu, sa va simtiti inadecvat din aceasta cauza si, evident, iarasi lipsit de valoare.
Pentru a fi competent in toate aspectele importante ale vietii, ar insemna sa fiti un super-om, iar cand esuati sa va considerati un sub-om si ce avantaje obtineti din aceasta gandire perfectionista?
Important este sa va acceptati asa cum sunteti: un om printre oameni, cu calitati si defecte, cu succese si esecuri, cu talente si cu lipsuri.
Pentru aceasta, este important sa puneti mai degraba accentul pe “a face” in loc de “a trebui sa faceti”, sa va bucurati de viata si sa cautati placere in ceea ce faceti.
Incercati sa fiti rationali si optimisti, sa va depasiti performantele proprii, nu pe ale altora, sa va descurcati bine in cateva domenii, nu in toate, sa va folositi greselile si erorile pentru a va imbunatatii incercarile viitoare.
Si nu uitati: perfectionismul atrage dupa sine nefericirea si ce rost mai au atunci eforturile uriase pe care le faceti in viata?
Steliana Rizeanu, psihoterapeut
Clinica Aquamarin – Psihoterapie
Bd. Decebal. Nr.6, sect. 3, Bucuresti
Tel: 021.326.52.90 ; 0745.633.474 ; 0724.222.522
www.aquamarin.ro
[email protected]