Now Reading
Terapia online – avantaje si dezavantaje

Terapia online – avantaje si dezavantaje

Revista Psychologies

Secolul tehnologiei este aici, iar psihoterapia se adapteaza la randul ei noului. Schimbarea masiva a lumii intr-un conglomerat de comunicare digitala ar lasa perplexe generatiile din urma cu doua sau trei decenii. Aceste modificari rapide de context, au dus, la randul lor, la o reactie in lant care a transformat si universul cabinetului de terapie.

Cu toate ca sunt si voi ramane un adept al cabinetului, al spatiului terapeutic si al relatiei fata in fata nu pot sa nu vad si sa nu apreciez elementele importante pe care ni le aduce comunicarea online.  

Cu siguranta mediul online si capabilitatile comunicarii video in timp real, nu pot si nu vor putea sa compenseze in totalitate calitatea si complexitatea relationarii directe si complete din cabinet.

Dar ce ne aduce in plus tehnologia actuala si cum putem sa o folosim in asa fel incat rezultatele ei sa fie benefice pentru pacient?

 

Distantele sunt anulate

Comunicarea video web are marele atu de a ne pune in legatura, indiferent de longitudinea sau latitudinea la care ne aflam pe globul pamantesc.

Tinand cont de dinamica tot mai rapida a vietii moderne, a avea posibilitatea de a nu rata sedintele de terapie indiferent de program, reprezinta un mare avantaj.

 

Se pastreaza o parte importanta a elementelor de comunicare

Spre deosebire de discutia prin telefon, comunicarea video ne permite sa avem acces, pe tot parcursul sedintei, la mult mai multe elemente importante.

Pe langa tonul vocii, vom putea observa in continuare limbajul nonverbal al pacientului, mimica fetei, postura corpului, atitudinea. In aceeasi masura pacientul va avea parte la randul sau de o comunicare mai completa.

 

Terapia la distanta, asa da, asa nu

Pentru a practica terapia la distanta avem de bifat cateva lucruri extrem de importante. Pentru a replica intr-o cat mai mare masura spatiul cabinetului avem nevoie, bineinteles, de acceptul pacientului.

Dupa o sedinta prin Skype, Face Time sau alte aplicatii care ne permit acest lucru, este important sa ne consultam impreuna cu pacientul, daca experienta terapiei la distanta este satisfacatoare, daca s-a simtit o diferenta fundamentala fata de lucrul fata in fata.

Din experienta am constatat ca, in cazul relatiilor terapeutice solide, nu se constata o diferenta calitativa substantiala fata de terapia fata in fata. In cazul unor relatii incipiente, recomandarea mea ar fi sa se utilizeze deopotriva sedinte fata in fata si la distanta.

Eu unul nu recomand terapia exclusiv la distanta, pentru ca exista elemente pe care le pierdem. Contactul direct si suportiv este mai evident in cabinet, el poate fi sustinut si de la distanta, dar impactul este diminuat.

In plus cadrul terapeutic al cabinetului este mai continator cu pacientul. Confidentialitatea, intimitatea cadrului pot fi si trebuie respectate in orice conditii, fie ele fata in fata, fie la distanta.

 

O metoda surogat sau un instrument de valoare

Din punctul meu de vedere, terapia online reprezinta un instrument de valoare. Ea completeaza terapia fata in fata si ofera continuitatea si constanta atat de necesara unui demers terapeutic de calitate.

Terapia la distanta este o solutie mult mai buna decat o intrerupere sau fragmentare a programului analitic.

Sigur ca daca avem posibilitatea este de preferat sa nu abuzam de aceasta metoda si sa ne vedem cu pacientii nostri ori de cate ori este posibil.

 

Autor: Alexandru Cojocaru, psihoterapeut, http://www.alexandrucojocaru.ro/

Foto: Keyboard with counseling wording

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top