Now Reading
Time management: Cum sa-ti organizezi timpul cu succes

Time management: Cum sa-ti organizezi timpul cu succes

Revista Psychologies

Ai intarziat la serviciu, simti ca trece timpul pe langa tine fara sa reusesti sa faci mai nimic din ce ti-ai propus intreaga zi, iar persoanele dragi iti reproseaza ca le-ai lasat sa te astepte minute intregi ca sa fii gata. Cu totii avem astfel de zile in care organizarea nu este tocmai punctul nostru forte, insa este cu adevarat o problema cand iti dai seama ca rostesti mai des decat ar trebui „Imi pare rau ca am intarziat” si chiar ai un repertoriu vast de scuze si motive care sa iti justifice intarzierea. Iata cateva idei de time management.

 

De ce intarziem

De cele mai multe ori, nu reusim sa ne respectam deadline-urile pentru ca nu estimam corect timpul necesar pentru a finaliza o anumita activitate, sau suntem atat de absorbiti de ceea ce facem incat nu constientizam cat timp a trecut decat atunci cand este deja prea tarziu.

Dar care ar putea fi motivele in cazul in care intarziem mereu, nu doar uneori? Pe de-o parte ar putea fi ineficienta: ne gandim ca daca ajungem mai devreme decat stabilit, va trebui sa asteptam, deci sa pierdem timpul fara folos, cand am fi putut sa ne ocupam in continuare de proiectele noastre personale.

Pe de alta parte, multi ne simtim inconfortabil si jenati cand trebuie sa asteptam, gandindu-ne ca oamenii se uita la noi si ne judeca, chiar daca este adevarat sau nu, si ne temem sa nu dam impresia ca timpul nostru nu este pretios.

Cercetatorii au descoperit ca gradul de punctualitate depinde in mare parte si de personalitatea noastra. Acestia sustin ca genul de persoane care sunt usor mai tensionate si care isi fac adesea griji, sunt mai punctuale, in timp ce persoanele mai destinse, relaxate, au tendinta de a intarzia.

Mai mult, oamenii de stiinta afirma ca intre cele doua tipuri de oameni exista o diferenta in felul in care este perceput timpul, astfel ca primii simt ca un minut trece in 58 de secunde, pe cand ceilalti simt ca un minut trece in 77 de secunde.

In cele din urma, un lucru este cert: timpul e o resursa extrem de valoroasa pe care trebuie sa incercam sa o folosim eficient pentru a atinge succesul.

 

Pasii pe care trebuie sa-i urmezi

Creeaza-ti un plan zilnic – pe calculator, pe telefon sau intr-o agenda, in fiecare dimineata sau, si mai bine, cu o seara inainte. Acest lucru te va ajuta sa-ti incepi ziua cu un scop si cu o perspectiva asupra felului in care va decurge ziua urmatoare. Tot ce trebuie sa faci este sa respecti planul cat mai bine cu putinta.

Concentreaza-te – poti incerca sa elimini toti factorii care te distrag (retelele de socializare, telefonul, televizorul etc.) sau poti incerca sa faci abstractie de ei. Trebuie mult control si multa vointa, dar nu este imposibil!

Impune o limita de timp pentru fiecare task – deadline-urile nu te ajuta numai la organizarea activitatilor pe care trebuie sa le desfasori, dar te ajuta si sa ramai concentrat pe ceea ce ai de facut ca sa finalizezi la momentul stabilit.

Fragmenteaza-ti proiectele mari – daca un proiect este prea mare, nu te suprasolicita incercand sa-l termini intr-o singura zi! Planifica sa-l finalizezi pe mai multe zile, in functie de timpul pe care il poti aloca pentru el.

Ia in calcul pauzele si intreruperile – ca sa dea roade, planul zilnic trebuie sa fie conceput cat mai realist posibil. Astfel, atunci cand iti impui limitele de timp pentru activitati, gandeste-te la eventualele situatii care ar putea sa apara in programul tau si carora este posibil sa trebuiasca sa le acorzi atentie.

Ia-ti o marja de timp pe care s-o aloci in cazul in care apare ceva neprevazut ca sa eviti intarzierea si stabileste sa finalizezi proiectele mai devreme decat limita impusa.

In plus, nu uita de pauze! Ori de cate ori simti nevoia, ia o pauza mica pentru a-ti reface puterile si a-ti restabili concentrarea.

Transforma cel mai important task intr-o prioritate – spune „nu“ oricarei alte activitati neimportante, care te distrage si, din cand in cand, arunca-ti privirea la ceas pentru a-ti reimprospata viziunea asupra timpului ramas.

 

De Andreea Popa

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top