Tips&tricks pentru vorbitul in public
Iti este teama sa vorbesti in public? Iata cateva elemente de care trebuie sa tii cont.
Inspiratie
Pentru un discurs puternic este nevoie de o anume doza de improvizatie, care vine de obicei doar o data cu emotia. E necesar sa lasi lucrurile sa respire. Adica sa nu ai un control complet, un control total asupra a ceea ce o sa se petreaca in timpul speech-ului tau.
Partea interesanta este legata de faptul ca, atata vreme cat vei dori sa ai totul in control, este foarte probabil sa realizezi un discurs ce va respecta ceea ce voiai sa spui, dar acest discurs nu va ajunge la public.
Este nevoie de o anume traire care nu poate fi disimulata, care nu poate fi inventata. Aceasta traire vine o data cu…. trairea. Asta face diferenta dintre ceea ce numim un speaker care ajunge la public si unul care face matematica pe scena.
Pentru a fi bine intelesi – ambele abordari sunt bune, doar ca vorbim de contexte si mesaje diferite. In ceea ce numim training – a scoate oamenii din zona de confort, a misca lucrurile, un lucru e sigur: este nevoie de traire care vine la pachet cu emotia asumata si „respiratia” discursului tau.
E nevoie sa lasi expresia ta sa curga prin improvizatie controlata. Mark Twain spunea ca pentru a tine un discurs spontan are nevoie sa se pregateasca cateva saptamani.
Aceasta improvizatie, spontaneitate se antreneaza. Cum? Priveste in jurul tau, afla, citeste, deschide-te. Inspiratie este un cuvant compus din inspir si ratie. Asa ca acorda-ti ratia de respiratie si fii inspirata. Asta te va face sa fii naturala.
Naturalete
Una dintre cele mai grele cerinte in public speaking este legata de naturaletea cu care se rosteste un discurs. Teatralitatea este interzisa in teatru, la fel si in public speaking.
Bineinteles ca este indicat sa fii ilustrativ si elocvent in expunere, asta cere sa stii sa ocupi scena, sa stii sa arati ce povestesti. Oamenii nu cumpara prefacatorie, de aceea se cere sa fii autentic, sa nu vorbesti despre lucruri pe care nu le intelegi.
Este o mare diferenta intre a sti si a intelege. Daca ai auzit despre teoria relativitatii nu inseamna ca intelegi ce presupune, ce inseamna. Ca speaker vei avea nevoie de cateva „arme” care sa te ajute sa razbati. Atentie, nu sa te descurci.
Ci sa razbati. A razbate este un verb din ce in ce mai putin folosit. De ce? Cere sa rezolvi problemele, nu sa le eviti, asa cum presupune a te descurca.
Unul dintre cele mai bune instrumente pe care le poti avea in exercitiul expunerii este autenticitatea, intelepciunea de a fi sincer, cu tine si cu ceilalti. Desigur, este nevoie sa te privesti si sa te accepti asa cum esti. Cele mai vechi legende vorbesc despre cautarea eului, iar pentru a te gasi este nevoie de calatoria spre centrul eului tau.
Abia dupa ce eroul se intoarce din incercare poate sa se bucure de comoara din el si sa o dea si altora. Va face acest lucru natural, pentru ca acum nu mai trebuie sa inventeze nimic, cuvintele si gesturile ii vor curge natural, el stie si intelege. Vorbitul in public cere multa straduinta si implicare!