Now Reading
Traiti tinereste, nu asteptati sa imbatraniti

Traiti tinereste, nu asteptati sa imbatraniti

Revista Psychologies

Ne indreptam tot mai mult spre o viata lunga. Dar, este acest lucru de dorit ? Doar daca stim sa ne pregatim pentru o viata lunga, surazatoare. Sa ne pastram sanatatea, bineinteles, dar, in aceeasi masura, dorinta, curiozitatea, modernitatea, umorul…

Secolul XX a fost secolul exploziei demografice, in care toata lumea era tanara. Acesta se deschide sub semnul revolutiei longevitatii, in care toata lumea va trai pana la adanci batraneti. Si voi insiva, oricare ar fi varsta voastra astazi, ar trebui, cu exceptia vreunui accident sau a unei maladii grave, sa depasiti voiosi varsta de 85 de ani.

Ce e de facut pentru ca varsta voastra inaintata sa nu fie punctul de naufragiu? Stiinta si medicina stiu acum sa ne prelungeasca viata, daca nu facem prea multe excese. Un alcoolic obez care fumeaza mai mult de doua pachete pe zi nu se poate astepta sa fie strabunic. Reteta pentru a avea o viata longeviva incepe sa fie cunoscuta: evitati obiceiurile care implica actiunile cele mai toxice, luati-va medicamentele in timp util, adoptati cateva suplimente alimentare benefice si, cel mai important, pastrati-va umorul.

„Daca nu mai am dreptul sa fumez si nici sa beau, daca trebuie sa fac gimnastica si daca nu mai am dreptul sa-i «intep» pe cei care ma contrazic, nu sunt sigur ca voi trai mai mult, dar sunt sigur ca timpul va trece mult mai greu“, mormaie B., 47 de ani, in timp ce iese de la medic, dupa primul stop cardiac. Astfel, el pune in lumina o problema care ne priveste pe toti: putem trai o viata lunga, dar ne dorim, intr-adevar, acest lucru?

Exista atatea batraneti tragice, singure, dureroase, depresive, nevoiase. Problema sinuciderii din demnitate este tot mai frecventa. Idealul, conform umoristului de serviciu, ar fi „sa mori tanar, cat mai tarziu posibil“. Dar, pentru a mentine acest proiect, nu va fi de ajuns sa lasam totul in seama destinului. Va trebui sa ne ocupam de acest aspect din ce in ce mai mult.

 

OBIECTIVUL: PASTRAREA PLACERII DE A EXISTA

Noua si justificata noastra ambitie nu este modesta decat in aparenta. „Sa stii sa traiesti fericit timp indelungat“ nu vine de la sine dupa un secol zbuciumat. A ne pastra placerea de a exista pentru maine, poimaine si urmatoarele zile este un program al nostru.

Pentru acest fapt, trebuie sa existe strategii hotarate si inteligente, care sa inceapa prin mentinerea, la orice varsta, a „echipamentului“ nostru de a supravietui fericiti: un corp si un creier in buna stare de functionare si o dorinta de a trai indestulat. Psihicul nostru, mentalul si serenitatea emotionala devin, astfel, mai importante decat banii sau reusita – bunul nostru cel mai pretios.

Strategii prudente: trebuie evitat ceea ce este toxic sau care ingreuneaza, inca din adolescenta. A fuma de la 15 ani inseamna, inainte de toate, a duce lupte nesigure si repetate pentru a te dezintoxica mai tarziu.

Strategii de intretinere: este dificil sa incepem exercitiile fizice dupa 40 de ani, cand intelegem ca a juca tenis de douasprezece ori pe an nu ajuta nici la musculatura gambelor, nici la cea a inimii. A ne pierde obiceiul de a citi, in favoarea unei vieti active si stresate, va ingreuna procesul de reactivare a neuronilor, care nu ne servesc la nimic daca nu sunt folositi.

Strategii de prevedere: sa ne mandrim de ocupatiile efemere prea strans legate de tinerete, de forma sau aspectul fizic; schimbarile din mijlocul vietii pot fi preocupari penibile. Trebuie sa ne planificam viitorul financiar pentru a evita caruselul vietii. Pe masura ce trece timpul, avem nevoie de o viata mai… delicata.

 

VITALITATEA CA ATITUDINE

Un corp sanatos si un cont suficient in banca nu au garantat niciodata dorinta de a trai. Punctul esential al vitalitatii noastre ramane, asadar, atitudinea noastra fata de viata.

Este nedrept, dar dorinta noastra de a trai nu este legata de valoare. Exista sfinti lugubri si vagabonzi fericiti. Din fericire, nimeni nu este condamnat pe viata sa se trezeasca trist. A practica o munca terapeutica poate, de exemplu, sa ne deschida calea spre o longevitate surazatoare.

Dragostea pentru viata este o gratie care se educa. In anii ’80 se spunea: „A castiga nu este lucrul cel mai important, este singurul lucru care conteaza“. Jacques Attali, in ultima sa carte scrisa in secolul trecut, recunoaste importanta pe care o acorda gasirii unui raspuns la intrebarea primordiala: „sunteti fericiti?“.

Longevitatea noastra nu este straina acestor schimbari de valori. In final, succesele sunt trecatoare. Sa tinem cont mai degraba de vitalitatea noastra pentru a putea zambi in fiecare zi. Pentru a ne mentine tineretea pana la o suta de ani, trebuie sa invatam sa selectam intre ceea ce ne determina aparitia sentimentului de a trai din plin si ceea ce il subrezeste.

O atitudine purtatoare de negativitate, la serviciu sau in anturajul nostru, ne erodeaza in permanenta vitalitatea, in egala masura cu obligatiile inutile pe care le permitem altora sa ni le impuna. A indrazni sa ne eliberam este un mod concret de a da sens vietii. Pentru ca viata ne iubeste, trebuie sa stim sa-i facem curte incontinuu.

 

PISTELE PRIORITARE

A ramane tanar la orice varsta presupune mai mult decat sanatate. Pofta, dorinta, curiozitate cuvinte diferite, ce desemneaza aceeasi pulsiune: ceea ce ne impinge sa vrem sa continuam. Este vorba despre reversul depresiei. Sunt sentimente personale. Nu trebuie sa asteptam retete incercate. Cel mult cateva piste.

Sa ramanem printre cei mai tineri. Nu este de ajuns sa ai copii pentru a mentine contactul cu tinerii. Copiii isi vor considera mereu parintii ca oameni dintr-o alta generatie, oricare ar fi varsta lor. Nu li se pare firesc sa imparta aceleasi activitati cu parintii, ci prefera prietenii pentru asta. Solutia: sa aiba contact cu alti tineri, sa ii trateze ca pe propriii lor copii, pentru schimburi la acelasi nivel.

Cel mai bun creuzet al generatiilor ramane munca sau un proiect oarecare pentru care singurele lucruri care conteaza sunt competenta sau initiativa. Ca urmare, importanta accentuata pentru noile tehnologii de mentinere a competentei. Persoanele la 40 de ani total analfabete in domeniul informaticii risca sa se simta mai batrane decat cei in varsta de 70 de ani care navigheaza fericiti pe internet. De altfel, a continua sa inveti tot timpul este cel mai bun mod de a-ti pastra neuronii tineri.

Inainte de toate, sa continuam sa ne preocupam de noi insine. Putem imbatrani riguros sau confortabil, dupa cum se accentueaza defectele sau putem sa le stergem putin. Cei mai tineri accepta bucurosi schimbul cu cei varstnici daca acestia stiu sa nu-i judece si evita sa se arate sententiosi sau rigizi in diverse situatii. In aceasta privinta, nimic nu echivaleaza cu umorul.

 

EVITATI SA PRIVITI SPRE TRECUT

Fraze ca „nu mai e cum era“ sau „pe vremea mea“, chiar si la 50 de ani, va imping spre stramosi si denota mai degraba spiritul incomod de ieri decat pe cel curios de maine. Continuati sa va modelati caracterul – trebuie inclusa si modestia, care este una dintre conditii – va fi mai important chiar decat tensiunea de a accepta cu gratie trecerea timpului. Din acest punct de vedere, drumul cel mai sigur este sa evitati sa faceti din dumneavoatra insiva centrul permanent al tuturor preocuparilor.

Grija pentru celalalt (descendenti, partener sau camarazi, prieteni, protejati, etc.) evita o atitudine egocentrica caricaturala a „batraneilor“. Atitudinea, empatia, interesul pentru celalalt ne mentin puterea de atractie si sunt, din acest motiv, cele mai bune ziduri de aparare impotriva singuratatii. Pe scurt, o relatie buna cu viata presupune o relatie buna si cu moartea. Teama de sfarsit se afla la baza tuturor temerilor noastre. Dar operele filosofilor ne pot ajuta. Putem descoperi ca persoanele cele mai varstnice nu sunt cele care declara ca se tem cel mai mult de moarte! Sa traiesti tinereste? Inainte de toate, nu trebuie sa astepti sa imbatranesti.

 

 

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top