Tu cum alegi sa-i privesti pe cei din jur?
“Ne cunoastem de atatia ani si nu-mi vine sa cred cum a reactionat”. Cu siguranta ai spus asta cel putin o data. Ce se ascunde in spatele acestui mecanism? “Cadrele” pe care obisnuim sa le punem in jurul oamenilor.
Ce sunt “cadrele”?
Ele sunt precum rama un tablou. Atunci cand este gata, unui tablou i se pune o rama si se agata pe perete. Oricat de mult timp trece de la acest moment tabloul este acelasi.
De exemplu: In functie de modul in care arata un om, felul in care se misca si se comporta, din partea celor din jur el va fi supus mai multor incadrari. Acest lucru va influenta foarte mult modul in care el va fi perceput si calitatea interactiunilor sale.
De aceea se spune ca prima impresie este foarte importanta. Primele secunde pana la cateva minute de interactiune vor stabili cadrul tau cat si cadrele pe care le pui celor din jur.
Cel mai bine este sa eviti sa pui cadre si sa descoperi persoana de langa tine observand doar comportamentele, fara sa-i fixezi anumite caracteristici la nivel de identitate (cine este el de fapt).
Atunci cand ai pus un cadru fix pe o anumita persoana, oricat de mult s-ar schimba aceasta, tu ai sa o percepi in acelasi mod.
Ce poti face este sa schimbi cadrul in care privesti o persoana, fara ca ea sa faca nicio schimbare.
Schimband modul in care tu o privesti, se va schimba modul in care te simti in relatie cu ea si astfel intreaga dinamica a interactiunii este diferita.
De exemplu:
Trebuie sa te intalnesti cu grupul tau de prieteni. Ii vezi si in timp ce te apropii de ei, vezi acolo o persoana noua in grup. Oare cine este? Ce cadru alegi sa-i pui, fara sa stii nimic despre ea:
- Este o persoana interesana cu o personalitate placuta atunci cand ajungi sa stii mai multe despre ea, cred ca are pasiuni comune cu ale mele si daca nu are, sigur pot invata ceva de la ea. Abia astept sa cunosc aceasta persoana si ma gandesc oare prin ce evenimente frumoase vom trece impreuna?
sau
- Hmmm…o persoana noua. Daca nu ma place si nu ma voi intelege cu ea? Pare sa nu aiba lucruri interesante de zis. Ce ciudat arata si se comporta..
Acestea sunt doua exemple de incadrare a unei persoane, chiar inainte de a avea vreo interactiune cu ea. Rezultatul? In fiecare dintre cele doua cazuri, te simti diferit fata de acel om.
Cum ar fi daca...
… atunci cand vezi un om cersind pe scarile de la metrou, te gandesti ca este un scriitor care a adunat foarte multe poezii si povesti in cutii de carton, in timp ce le scria la lumina unei lumanari si pe care le tine in camaruta in care doarme.
… atunci cand te uiti la un baietel care traverseaza strada si-l vezi ca se uita pe cer dupa un avion, iti imaginezi ca doreste sa devina pilot si are o camera plina cu diferite nave si avioane atarnate de tavan.
Ceea ce presupunem despre un om, cadrul in care alegem sa-l punem, influenteaza ceea ce urmeaza sa simtim in timpul interactiunii cu acesta.
Autor: Vlad Negrila, trainer, Master Practitioner NLP, http://calatoriiprinsunet.ro/
Foto: Shutterstock