Now Reading
Viata noastra interioara

Viata noastra interioara

Revista Psychologies

Sa incercam in acest anotimp…

O zi in slujba altora

Sa oferim o floare unui om singur in spital, sa oferim o cafea si o felie de paine unui om fara adapost, sa ii facem cumparaturile unei batrane.

Sa facem lista celor 10 lucruri de neratat inainte de a muri

Sa recapitulam ceea ce vrem mai mult: sa invatam sa cantam la pian, sa facem un curs de istoria artei, sa ne plimbam mult si bine prin propriul oras, sa ne cunoastem arborele genealogic – si sa facem cate putin in acest scop in fiecare luna.

O saptamana fara televizor

Sa observam schimbarea: oare conversatiile noastre sunt diferite? Ne simtim mai prezenti, mai odihniti?

Sa spunem „da“ timp de o zi

Sa acceptam mental evenimentele dezagreabile si faptul ca nu le putem schimba.

10 minute de scris dimineata

Pentru dezvoltarea creativitatii, terapeuta californiana Julia Cameron afirma ca scrisul „in vrac“ dimineata (fara sa judecam sau sa ne preocupam de literatura) permite o curatenie mentala, care favorizeaza idei noi.

Parerea expertului – Trebuie sa facem liniste in noi insine

Intr-o epoca ce privilegiaza rapiditatea, randamentul, lupta, este esential sa favorizam intalnirea cu noi insine.

Ne hranim aceasta dimensiune prin acordarea de timp de unul singur, de inactivitate voita. Vorbesc aici despre un loc intim si secret, in care fiecare se regaseste si care nu are nimic de a face cu meditatia filozofica.

Inainte de toate, este o intalnire importanta, inainte de orice decizie de luat. Trebuie sa ne regasim, sa nu trecem pe langa propria noastra viata, care este un drum personal, unic.

Aceasta parte a sinelui, inviolabila, este ceea ce ne ramane atunci cand suntem asaltati de dificultati. Este fundamental sa nu o ratam.

Daca lasam deoparte omul interior pentru a ne identifica, de exemplu, prea mult cu o situatie profesionala, cu aparenta fizica sau cu varsta, riscam sa ne clatinam cand suntem supusi la probe grele.

Miza regasirii cu noi insine este, asadar, esentiala. Desigur ca acest apel la profunzime poate produce frica. Ne putem infricosa de ceea ce am putea gasi in sinele nostru adanc.

Fantasme de nedescris, ganduri crude si terifiante, frici copilaresti, dar acest loc intim ne permite contactul cu cel care suntem cu adevarat. Sa facem liniste, asadar, in noi insine pentru a ne asculta.
 (Jean-Marie Dilleman, psihoterapeut jungian)

4 cuvinte-cheie la care sa medita

Introspectie: aceasta capaciate de a plonja in interior pentru a observa gandurile si sentimentele atenueaza impulsul de a actiona prea rapid si favorizeaza actiunea cea justa.

Cunostinte:
unii vorbesc chiar despre o anumita cultura. Vaste, tintite sau lacunare, ele se dezvolta la orice varsta si permit dezvoltarea simtului critic, a gustului si judecatii.

Meditatie: concentrarea pe respiratie sau observarea fluxului gandurilor, atentia sau contemplatia, aceasta sedere silentioasa este considerata sursa inepuizabila de avantaje.

Spiritualitate: un termen care azi inseamna cautarea sensului individual sau religios. Pentru a raspunde nevoii interioare de dialog cu invizibilul, fiecare va merge catre ceea ce ii vorbeste in chip particular: ortodoxie, budism, ezoterism…

 

Editare de Violeta Rusu

Pages: 1 2
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top