Superstitiosul este un om de stiinta ratat
Despre vreme
Uneori, interpretarea comportamentului unor animale care se pregatesc realmente, sa se adapteze schimbarii vremii ajung sa ia forma unor superstitii. Cel mai cunoscut este simbolul porcului cu paiul in gura: probabil ca animalul isi afaneaza culcusul ca sa se poata ascunde mai bine in el cand vremea se raceste.
Pe de alta parte, vremea urmeaza sa se schimbe daca imbraci o haina pe dos.
Pe vremea cand mama era copil, in ultima seara a anului, tatal ei, bunicul meu, aseza pe pervazul ferestrei 12 foi de ceapa (pentru fiecare luna a anului cate una) cu scobitura in sus. Punea cateva fire de sare in fiecare si le lasa pana dimineata. In functie de cata apa se aduna in fiecare se aprecia cantitatea de precipitatii din luna corespunzatoare.
Implinirea dorintelor
Daca se intampla sa rostesti acelasi cuvant in acelasi timp cu altcineva, pune-ti o dorinta; aceasta se va indeplini cu conditia sa n-o spui nimanui. Desigur, conditia are rostul de a proteja intimitatea gandurilor si a dorintelor.
Aici inventam cu totii pe moment: superstitii ad-hoc. “Daca prind autobuzul din statie, iau examenul.” Daca rezultatul probei nu este cel dorit, suntem in stare sa repetam testul pana cand iese cum vrem.
Steaua cazatoare (care, de fapt, nu este o stea, este un corp oarecare intrat in atmosfera si care se aprinde prin frecarea cu aerul) este garantia indeplinirii unei dorinte. Pentru ca este o imagine rara, pentru ca este atat de rapid trecatoare si cu o probabilitate atat de mica de a fi surprinsa?
Superstitii amestecate cu traditia crestina
Anul 313, Imparatul Constatin cel Mare, Edictul de la Milano: Crestinismul devine “religio licita”, adica religie acceptata in Imperiul Roman.
Anul 380, Imparatul Teodosie cel Mare: Crestinismul devine religie de stat in Imperiul Roman.
Daca eliminam venerarea mai multor zeitati (politeismul) practicata de diversele religii precrestine de pe tot cuprinsul Imperiului Roman, ceea ce ramane este compatibil cu crestinismul. Chiar si existenta spiritelor malefice. Cat despre sarbatorile si credintele legate de natura si recolta sau de viata, sanatate si belsug, sobrietatea practicata de Biserica in Evul Mediu n-a reusit sa le opreasca perpetuarea pana in zilele noastre.
Rezultatul este impletirea in calendarul crestin a unor obiceiuri si superstitii care nu supara Biserica dar nici n-au prea multe in comun cu ea.
Astfel, busuiocul sub perna fetei in noaptea dinainte de Boboteaza (Botezul Domnului) i-l va arata in vis pe cel ursit. (Scuzati lipsa de noutate, dar n-am vrut s-o trec cu vederea.)
Pe data de 6 august, in ziua cand se praznuieste Schimbarea la fata a lui Iisus Hristos, in anumite zone ale tarii, fetele nu au voie sa se scalde pentru ca nu le mai creste parul. (Dusul se pune?)
In dimineata Pastelui, oamenii – mai ales copiii – trebuie sa se spele intr-un lighean cu apa neinceputa in care s-a pus un ou rosu si un banut de argint, pentru a fi tot anul sanatosi, rumeni la fata si bogati.
Si care ar fi rostul Bisericii si al credintei daca nu sa cautam “intr-ansa ajutor”? Se spune ca cine se roaga in ziua Schimbarii la fata sa scape de o patima ( betie, tutun ), sigur va fi vindecat. (Diferenta dintre un credincios si un superstitios este data de faptul ca cel credincios crede in ajutorul lui Dumnezeu in fiecare zi a vietii sale.)
“Aici intervine fenomenul identificarii si cel al incorporarii. In ziua sarbatoririi Schimbarii la fata, imi imaginez ca pot sa capat putin din capacitatea lui Iisus de a se schimba daca ma «conectez» la el (identificare). Sau, poate functiona credinta «iata, in aceasta zi, Iisus revarsa asupra oamenilor puterea Lui de a se schimba. O pot folosi si eu ( incorporare) daca o cer in rugaciune»”, explica psihologul.
Talmacirea viselor
Se fac asocieri dintre cele mai bizare si neasteptate in incercarea de a explica lumea stranie a viselor, incursiunea in universul care pare atat de real si totusi exterior realitatii. Cum explicatia neurologica sau cea psihologica nu sunt la indemana oricui, oamenii recurg la stabilirea unor corespondente care, de obicei, se bazeaza pe sugestie, pe metafora.
Consecventa promisiunii de mai sus, nu voi aminti simbolurile onirice rau prevestitoare. Dintre celelalte, putem aminti unele mai mult sau mai putin sugestive. Daca visezi un tren sau un militar, primesti o veste. Paduchii si paiele inseamna bani. Daca o fata viseaza un cal, ii va sosi un petitor.
Cautand prin culegerile de simboluri onirice, constat cu neplacere ca 90% prevestesc raul in forma grava. “O dovada in plus ca superstitiile se dezvolta pe fondul unei anxietati crescute”, remarca psihoterapeutul.