Cunoașterea de sine prin tarot
Jocul de cărți de Tarot a fost și este un mister. Acesta este unul din sensurile cuvântului „Arcan” care denumește cărțile acestui joc, cu origini necunoscute. În zilele noastre cartoanele cu ilustrații simbolice sunt folosite ca un mijloc proiectiv de cunoaștere de sine. Aflăm cum funcționează chiar de la Georges Colleuil, creatorul metodei Referețialul Arhetipurilor Personale.
Psychologies: Majoritatea informațiilor despre Tarot sunt dedicate Arcanelor Majore. Cum se face că ați dedicat o carte arcanelor minore?
Georges Colleuil: Tarotul este format din 78 de arcane, nu doar din 22, iar fiecare arcană este importantă. Sunt autori care susțin că arcanele minore au precedat arcanele majore. Mi se pare interesant să urmez această cale. Cele majore sunt compuse din imagini în care ne putem proiecta, pe când minorele au reprezentări mai degrabă abstracte. Cele patru forțe care alcătuiesc bazele arcanei minore (Bâta, Cupa, Sabia și Moneda) sunt legate de energiile arhaice din om. Bâta evocă verticalitatea, înălțarea, creșterea și, prin urmare, puterea; Cupa vorbește despre coborâre, vid, interiorizare și, prin urmare, despre sensibilitatea receptivă; Sabia descrie mișcarea corporală și mentală de tranșare și, prin urmare, mentalul și analiza; iar Moneda evocă întruparea, manifestarea, modelarea, ceea ce implică noțiunea de teritoriu. Aceste patru elemente constituie fundamentele arhitecturale ale Tarotului.
Când v-ați hotărât să dedicați o carte Arcanelor Minore?
G. C.: Într-o zi am luat o bâtă din pădure, fără să mă gândesc. În drum spre casă mi-am dat seama că o uitasem în portbagaj. Eram pe punctul de a o arunca, dar m-am întrebat la ce folosește o bâtă în viața noastră de zi cu zi. Te poți sprijini pe o bâtă atunci când ești obosit sau o poți ridica pentru a amenința sau pentru a-ți arăta puterea. Uitându-mă la Arcanele Majore am văzut multe bâte: în Ermit, în Nebun, în Împărat, în Împărăteasă, etc. Așa a venit ideea de a analiza mai întâi funcția bâtelor în arcanele majore; apoi am dezvoltat pe cele 14 arcane de bâte care pot fi găsite în minore. Ulterior, mi-am extins cercetările la Cupă, Sabie și Monede. A fost o adevărată descoperire și mă minunez și azi de bogăția simbolică a acestor patru elemente.
Citește continuarea articolului în ediția de noiembrie 2022 a revistei Psychologies sau abonează-te și primește revista lunar, prin curier.
Monica Măgureanu are o experienţă de peste 16 ani în comunicare. Absolventă a facultăţii de Relaţii Economice Internaţionale, a unui Master în Management Financiar şi Pieţe de Capital şi a certificării MBA alături de Open University din Londra, Monica şi-a consolidat experienţa practică şi direcţia de dezvoltare urmând cursurile de coaching sistemic susţinute de către Alain Cardon dar şi aprofundarea metodelor de ghidaj în zona de dezvoltare personală alături de Georges Colleuil şi metoda Referenţialului Arhetipurilor Personale. În acest moment Monica este practician şi formator autorizat în Metoda Referenţialului Arhetipurilor Personale, consilier de dezvoltare personală, coach şi, aşa cum îi place să se descrie, un om care se bucură să fie alături de cei care decid să pornească pe drumul cunoaşterii de sine.