Now Reading
De ce e important să ții un buget și să economisești

De ce e important să ții un buget și să economisești

Revista Psychologies
de-ce-e-important-să-ții-un-buget-și-să-economisești

Unele persoane cred că în momentul în care cineva începe să fie mai atent cu banii săi înseamnă că are probleme financiare. Însă acest lucru nu este neapărat adevărat. De fapt, în momentul în care devii mai responsabil față de proprii bani, capeți o perspectivă mai realistă asupra prezentului și viitorului tău financiar.

Ce înseamnă, de fapt, bugetarea, evitarea risipei și economisirea

Economisirea zilnică este o practică excelentă când vine vorba despre perspectivele de viitor. Poate fi considerată parte din stilul de viață și denotă că îți acorzi atenția cuvenită și că ai grijă de tine. Economisești pentru că ai unele obiective personale pe termen lung, pentru că vrei să achiziționezi un obiect mai scump, pentru că ai observat că nu mai ai bani la finalul lunii sau pentru că vrei să știi unde se duc banii tăi.

Când spunem obiective pe termen lung ne referim la acele planuri care crezi că îți vor oferi mai mult confort ori care te ajută să progresezi într-o direcție – vrei să te muți, să faci reparații în casă, să schimbi mașina ori să participi la vreun curs. Poate fi vorba, de asemenea, și despre plata unor datorii sau despre achitarea unor rate la cumpărături pe care le-ai făcut anterior.

Toate acestea sunt motive întemeiate pentru care să începi să economisești. În perioada în care strângi bani, ai timp să-ți faci planuri, să analizezi oferte, să calculezi cât mai e până la perioada de reduceri și să monitorizezi prețuri.

Între timp, în cazul în care ai nevoie de o sumă urgentă de bani pentru a soluționa o problemă, vezi ce variante de credite online nebancare ai. Ca în cazul oricărei achiziții, atunci când ai nevoie de un credit, este foarte important să fii bine informat. Consultă cu atenție ofertele de pe piață pentru a o identifica pe cea mai potrivită pentru tine.

Dar să revenim. De unde începi atunci când vrei să economisești? Pentru că foarte mulți bani se duc pe mâncare, îți propunem să începi de aici, adoptând câteva obiceiuri simple. Poate unele ți se par banale, redundante ori că nu te ajută să strângi mai mulți bani, dar sunt schimbări care se văd în timp și care, cel mai important, îți modelează gândirea.

Obiceiuri de zi cu zi legate de masă și risipa alimentară

Să începem cu mesele zilnice. Câteva dintre practicile des întâlnite la multe persoane sunt mersul la restaurant, comandarea prânzului la locul de muncă, cumpărarea mâncării gata preparate sau a semipreparatelor din supermarket. Luate individual, costurile acestora nu par mari însă, adunate în timp, nu oferă o perspectivă generală prea fericită.

Desigur, lipsa timpului pentru pregătirea mesei acasă poate fi o problemă. Pe lista de sugestii prin care poți îmbunătăți acest lucru se numără întocmirea unei liste de cumpărături, a unui meniu săptămânal și chiar pregătirea meselor acasă. În cazul în care ești deținătorul unui aparat de tip multicooker ori slow cooker, te poți considera norocos.

Acestea scurtează timpul pe care îl petreci în bucătărie, de la timpul dedicat efectiv gătitului și până la timpul petrecut pentru a spăla vase și a strânge după ce gătești. Mai mult decât atât, un astfel de aparat poate găti mâncarea peste noapte sau în timp ce ești la serviciu, iar așa vei avea mereu o masă gătită la cină sau a doua zi.

Nu mai știi ce să gătești? Există o mulțime de site-uri unde găsești tot felul de rețete, unele cu doar câteva ingrediente. Pe lângă faptul că se fac rapid, te ajută și să reduci din risipa alimentară. Să nu uităm totuși că în fiecare an, la nivel global, gospodăriile aruncă tone de alimente, adică și foarte mulți bani. Folosește toate ingredientele din cămară și frigider și economisește bani!

Folosirea maximă a capacității congelatorului este o altă practică de mare ajutor. Prin porționarea ingredientelor pentru pregătirea meselor, congelarea fructelor și a legumelor de sezon pentru gătire ulterioară sau mese gata preparate care trebuie doar încălzite la cuptor, salvezi timp și te organizezi mai ușor.

Cu schimbări graduale ale obiceiurilor de alimentație, vei căpăta o perspectivă asupra nevoilor reale de consum pe care le ai.

Obiceiurile care te ajută să reduci risipa și să economisești îți modelează stilul de viață și gândirea. Adoptându-le, vei fi surprins să constați câte cheltuieli inutile aveai înainte și vei învăța să evaluezi seriozitatea unei achiziții.

Totodată, vei ști care este bugetul de care dispui în cazul în care apar probleme urgente și dacă este necesar să soliciți credite pentru nevoi personale pentru a completa suma de care ai nevoie. Totodată îți va fi mai confortabil să împrumuți pentru că știi că ești capabil să-ți gestionezi bugetul astfel încât să poți plăti ratele săptămânale sau lunare fără să te împovărezi.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top